Adio tichete de masă!

Potrivit Ziarului financiar, tichetele de masă primite în prezent de către două milioane de angajaţi din România ar putea fi înlocuite cu carduri de beneficii.

Conform unui proiect legislativ adoptat de Camera Deputaţilor, care urmează să fie promulgat în zilele următoare, decizia urmăreşte “digitalizarea” tichetelor de hârtie, dar cele două variante – tichetele pe suport de hârtie şi cardurile – vor funcţiona în paralel.
tichete de masă

Valoarea unui tichet de masă este de 9,35 lei în prezent. Conform legii, un angajat nu poate folosi mai mult de două pe zi.
Atunci cum de folosim și 50 când mergem lunar în hypermarket? Sau cumpărăm de 5-6 tichete mâncare înainte să mergem la slujbă?

Odată cu noile carduri de beneficii, orice angajat va putea folosi și fracțiuni din valoarea unui tichet. De exemplu ca să-și ia un pachet de gumă de mestecat.

“Cardurile de masă vor reprezenta o opţiune utilă atât pentru salariaţi, cât şi pentru angajatori, opţiune care va exista în paralel cu tichetele pe suport de hârtie”, a spus Pierre Gagnoud, directorul general al companiei emitente de tichete Edenred România.
tichete de masă

Sursa

Și acum întreb și eu. Dacă tot se face card în loc de tichete de masă, de ce nu se dau bani în locul lor? Cum e tichetul pe card? 21 de zile x 9,35 lei = 196,35 lei.
Adică angajații vor avea un card pe care vor avea 196 de lei. Bani pe care nu-i pot folosi decât pentru alimente. Evident că se vor cumpăra la greu prezervative, vodkă, ciorapi, țigări și ghivece de flori.Nu e oare o măsură mai elegantă de-a face ceva absolut inutil?

Voi vedeți utilitatea aici? Dacă da, spuneți-mi și mie, să nu mor prost…

Aceasta postare a fost citita de 2992 ori !

Comments

comments

There are 11 comments left Go To Comment

 1. Servicii F /

  Utilitatea este a celor care detin firmele respective iar a angajatorilor ca nu platesc la suma respectiva decat impotitul de 16%, daca s-ar da banuti ar intervenii taxe de 45%. Asta stiu eu.

  1. Spanac / Post Author

   Aha, am înțeles. E și asta o chestie. Hmmm, dacă ar băga jumate din salariu ca bonuri de masă, ar plăti doar 16% la stat, deci ar putea oferi salarii mai mari. Oamenii ar avea mai mulți bani, statul ar primi mai puțin. Însă ar merge doar 1-2 luni șmecheria, că după aia s-ar trece la impozitarea tichetelor cu vreo 30-35%, că statul nu vrea să iasă în pierdere… Oricum ai da-o, tot păgubitul ești tu, ca angajat…

 2. Andrei Chisanovici /

  Acest card are acelasi mod de functionare ca al tichetelor. Nici acum nu primesti bani, ci niste hartii, corect? Masura vizeaza digitalizarea, lucru firesc, din moment ce unele tari se gandesc deja la retragerea banilor fizici(implicit a tichetelor, cecurilor).

  1. Spanac / Post Author

   Uite că nu știam că vor să scoată banii. Altceva mai bun n-au de făcut? Vom plăti la curve direct cu cardul? Dar când luam o pâine de la colț? E mai lesne cu bani, nicidecum cu cardul. Că trebuie să aștepți până bagă ăla cardul, până își aduce aminte pinul, până așteaptă să se realizeze comanda… Așa dai un leu, ai luat pâinea și-ai plecat. Zi-mi că greșesc… Eu o văd o măsură inutilă. Se vor mai arunca niște bani și pentru cardurile alea. Avem card de credit, card de ratb, card de fiecare supermarket, card de șoferie… Lumea cardurilor.

 3. Andrei Chisanovici /

  Carduri contactless-pentru cumparaturi de pana in 100 lei (in cazul Romaniei) au fost bagate deja de Carrefour. Adica au scos mai multe banci pana acum cardurile astea, Carrefour le accepta. Ideea e foarte simpla: scaneaza produsele, dai cu cardul pe langa un cititor si ai achitat. Fara pin, fara stat dupa rest, insa doar pentru cumparaturi sub 100 lei.

  1. Spanac / Post Author

   Asta e foarte bine! Fără să stai după pinuri și introdus de carduri…

 4. Andrei Chisanovici /

  Ca tot veni vorba de scanat, urmatorul pas in comert..la casele de marcat e scanarea cosului. Trece cosul cu toate produsele, il scaneaza si iti da totalul.

  1. Spanac / Post Author

   Păi cum scanează toate produsele? Pe rând ca acum?

   1. Andrei Chisanovici /

    Un fel de raze x asemanatoare cu cele din aeroporturi vor scana produsele, doar ca nu mai necesita scanarea individuala. Bine..si produsele vor avea schimbat codul de bare cu un fel de cip.

    1. Spanac / Post Author

     Hmmm. Mișto treabă. Dacă așa am scăpa de cozile imense de la case, să se facă!

 5. Pingback: Dacă vă întrebați cum se fac știrile la Antena 1, aflați de la mine. /

Leave a Reply