Alt abuz marca ENEL!

Deoarece Enelul deține monopol pe piața energiei electrice din România (pe înțelesul tuturor, este singurul furnizor de energie electrică), își permine cu o nesimțire crasă mărirea facturilor la energie cu fel de fel de taxe inventate.
Și aici nu voi vorbi de celebra deja taxă Radio-TV, un rahat inventat demult. Aia niciodată n-a fost mare. Cam 6 lei. 6 lei de la 10 milioane de consumatori, se fac o groază de bani. Lunar.

Acum, ultima găselniță a lor se numește CPC – Componenta de Piață Concurențială.
Adică factura mi-a venit mai mare cu 20%. Și pe cuvânt dacă am înțeles ceva. Cred că în țară sunt vreo 200-300 de inși care pot înțelege pe deplin facturile ENEL.
enel
Iată ce-mi scrie în josul facturii. Un fel de Legendă pentru proști.
Modificări aduse structurii de energie electrică.

Începând cu 1 ianuarie 2014, datorită prevederilor legislative în vigoare, factura de energie electrică va include Componenta de Piață Concurențială (CPC) în procent de 20%, tarif calculat în condițiile pieței concurențiale. Pentru mai multe detalii, accesați www.anre.ro și www.enel.ro/tarife-casa-ta.

Am intrat pe cel de-al doilea link. Și m-am uitat exact pa prostul în Codexul lui Da Vinci. Am înțeles că este legea 40/2013, publicată în Monitorul Oficial nr. 378/26.06.2013.

Și dau câteva citat de acolo. Ceva din ce n-am înțeles, evident, nimic.

Art. 10.
La tarifele de tip monom şi monom diferenţiat cu rezervare, aplicabile consumatorilor casnici şi asimilaţi consumatorilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, valoarea componentei rezervării se calculează corespunzător numărului de zile din perioada de facturare.

Art. 11.
Consumul de energie electrică al consumatorilor asimilaţi consumatorilor casnici care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate se facturează la tariful CD de tip monom sau la un tarif cu rezervare, conform opţiunii consumatorului de energie electrică.

Art. 12.
Începând cu data de 1 iulie 2013, furnizorii de ultimă instanţă aplică în factura consumatorilor casnici şi asimilaţi consumatorilor casnici, care nu şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, un nou tarif de energie electrică activă denumit “Componenta de piaţă concurenţială” – (CPC), calculat pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Art. 13.
În factura consumatorilor, tariful CPC se înmulţeşte cu cantitatea de energie electrică determinată prin aplicarea unui coeficient subunitar, a cărui valoare este corelată cu etapa de eliminare a tarifelor reglementate la consumatorii casnici, la cantitatea de energie electrică consumată în perioada de facturare, pe fiecare zonă orară specifică tipului de tarif al consumatorului.

Art. 14.
Prevederile prezentului ordin referitoare la aplicarea tarifului CPC în facturile emise consumatorilor completează contractul-cadru de furnizare la tarife reglementate pentru energia electrică livrată de furnizorii de ultimă instanţă consumatorilor casnici şi asimilaţi consumatorilor casnici.

Hai, una e să bagi taxă TV-Radio lunar, în valoare de 5-6 lei, alta e să bagi o taxă suplimentarăe pe care n-o pricepe nimeni, invocând legi. Dacă era și taxa asta de 5-10 lei, poate nu comentam. Însă când eu înțeleg că am de plată LUNAR facturi cu 20% mai mari la energie electrică, păi să nu vă sparg geamurile?
Mă întreb ce se poate face pe cale legală în această privință. Dacă ne-am strânge doar 1 % din cei 10.000.000 de consumatori (cifră dată din burtă, ca și tarifele ENEL), cu 100.000 de oameni, om rezolva ceva?
Și nu mă interesează “DEMISIA“, “DEMISIA“. Mă interesează ca toate facturile să fie la jumătate din preț. Aia ar fi valoarea justă.

De luni încolo mă duc să văd exact care e faza cu acest CPC și cum pot face să trec la alt tarif. Revin cu detalii.

There are 15 comments left Go To Comment

 1. Radu Thor /

  Vise, doar vise! 🙂 Dacă nu faci parte din tagma celor cu gulere albe n-ai nici o şansă! Oricum ălora nu le pasă de cei 20%! 🙂

  1. Spanac / Post Author

   Fac parte din categoria celor cu spume la gură…

 2. Dan /

  Astept sa vad daca ai “descoperit” ceva … M-am saturat si eu, de nesimtirea si tupeul jegos al celor de la Enel. Este absolut revoltator … am senzatia ca, ne considera o tara de PROSTI.

  1. Spanac / Post Author

   Mama lor de italieni… D-aia nu-i suport.

 3. Rudolph Aspirant /

  Pai daca nu ai intre ce firme distribuitoare sa alegi (acea eligibilitate) degeaba ai acel drept de eligibilitate ca sa ti-l exerciti…decat poate daca reusesti tu sa te cuplezi la alta firma fantoma si ii comunici Enelului, uite am gasit acest concurent al vostru pe piata si eu pe el il aleg, nu pe voi. Insa si cealalta firma concurenta teoretica ar aplica taxa concurentiala, (care a fost plasata in lege asa just in case ca in viitor se va intampla sa apara mai multe firme concurente una cu alta,si sa arate ca Enel nu e o firma rea care ar dori cumva sa acapareze monopolul distribuirii pe piata in mod intentionat). Dar daca tu spui lui Enel in acele conditii teoretice ideale, Eu pe tine te iubesc, pe tine te vreau si sa stii ca pe tine te aleg in ciuda acelor firme rivale ale tale, atunci Enel s-ar putea sa iti dea un rabat.

  Deci eu am dedus ca singura posibilitate tehnic aplicabila in conditiile date ca Enel sa iti ofere tie o reducere (desi nu stiu daca toti cei 20 % sau cat s-or indura ei), ar fi ca tu sa ii scrii o scrisoare de dragoste firmei Enel si sa o ceri in casatorie, sau oricum sa ii promiti o relatie exclusiva cu ea.

  1. Rudolph Aspirant /

   P.S. Ca sa inteleaga mai bine cititorul, cand revii vezi sa nu pui o poza cu o fata respingatoare (care pare a ridica mana adica asa respingandu-te), ci pune o poza cu tine imbracat asa sobru intr-un costum elegant asezat in genunchi cu un fir de trandafir in dinti (ma rog, poate un crin sau o zambila, ca sa nu se creeze vreo neintelegere cum ca ai dori sa faci reclama politica numai PSD ului, alege si tu floarea partidului preferat), plus cu o mana intinsa rugator asa cu un inel cu diamant catre o persoana zambitoare insa oarecum inca distanta cu ecuson de Enel in
   piept, si in spatele ei alte fete concurente dar mai uratele si nu asa de zambitoare pe care tu nu le bagi in seama, avand ochi doar pt Enel.

   1. Spanac / Post Author

    Nu sufăr Enelul, dar nu am altă firmă. Oricum, am găsit fel de fel de schițe să-mi fac singur panouri solare ieftine. Deci măcar pe timp de vară, Enelul să mă pupe unde nu mă vede soarele…

 4. Bucur Damaschin /

  Duda tare, experienta proprie … au venit sa citeasca acel ceas de-i zice contoar si la citit au gresit o cifra si nu cea a unitatilor ci pe cea a miilor in loc de 2 au citit 6 😀
  Chiar nu stiu cum au reusit performanta …
  Insa factura a venit conforma, cu un consum bilunar de peste 4000 de KW.
  Ca si cand as fi avut vreo 3 strunguri in casa care sa functioneze nonstop in trei schimburi 😀
  Am facut cerere de recitire si au recitit dupa doua luni, timp in care nu am platit acea factura. M-am trezit cu somatie ca-mi vor taia curentul 😀 si am fost pana la ei la sediu, cateva zeci de kilometrii, pentru ca sa dea oamenii de acolo bifa sa nu ma taie dupa ce, in prealabil la telefon m-au asigurat ca e ok sa nu platesc si ca nu-mi vor taia curentul. Daca nu ma duceam personal sa dea aia cu bifa, a doua zi imi taiau curentul 😀
  Cat am stat la coada pe la ei … am intalnit un alt caz … si mai ciudat. Omu care era cu mine la rand, a venit pentru ca i-au taiat curentul lui in loc sa-i taie vecinului. Pur si simplu au venit oamenii, si au scos busonul, au pus sigiliu si au plecat. L-au lasat pe-asta in bezna totala, cu mancarea stricata cu toate cele …
  A venit sa depuna cerere de rebransare si astia vroiau sa-i ia si bani ca sa-l rebranseze …

  Daca ai nevoie de subiecte vreodata, iti recomand sa te asezi la cozi la ENEL. Vei gasi subiecte foarte interesante … 😀

  1. Spanac / Post Author

   Să mă ușurez pe ei… Ăștia își merită bătaie mai ceva ca ăia de la poștă…

 5. Rudolph Aspirant /

  Aoleu. Bine ca am tecitit acest srticol ca uitasem sa citesc consumul de gaze si sa-l raportez…ma rog gazele la mine nu sunt o problema ca eu platesc consumul care e in plus fata de incalzire, ca incalzirea e centrala si e inclus in chirie sau in intretinere, (habar nu am ca eu niciodata nu am inteles nici o factura sau suma de bani care mi-o cere cineva, mai ales asa in mod amenintator, de gen cu chenar rosu sau daca e chenar negru trebuie sa fie ingrosat ca sa-mi sara in ochi), adica eu gaze cheltui in plus doar la aragaz, si nu am gatit mai nimica luna trecuta decat 2 mamaligi si 2 x 2 oua plus am fiert de 2 ori spaghete, si parca am si incalzit odata la cuptor ceva, niste sufleuri cu somon si un desert creme brulee, sau ceva ff luxuos de
  genul asta desigur deja preparat de altii.

  Deci cu gazele nu ma simt vinovat, decat ca am uitat sa anunt ca am utilizat si eu 1 decimetru cub, sau cat o fi pt acele 2 mamaligi, insa cu electrica chiar ca am facut risipa…zau, am mereu cate 2 telefoane la incarcat in priza, adorm si cu lumina lasata aprinsa pe hol, mi-am luat si becuri cu wati mai multi, etc.

  1. Spanac / Post Author

   La mine gazele sunt la comun cu tot blocul. Deci la o adică aș putea să stau cu aragazul pornit și cu caloriferele închise. Pe cuvânt de nu mă gândesc să fac o termocentrală în casă. Dau drumul la aragaz și pun apă la fiert. Aburii învârt o “paletă” care generează curent electric. Nu mult, cât să susțină un frigider, un TV și 2 computere. Dacă reușesc să fac asta, știi cu cât s-ar vinde rețeta? Grămezi de bani…

 6. sebi /

  va salut pe toti; nu lucrez la enel nici la eon.
  M-am incalzit cu o centrala electrica iarna asta si a trebuit sa inteleg pe deplin tarifele.
  Nu este vinovat enel de cei 20%; este publicat ordinul 30/2012 emitent ANRE adico o institutie a statului cetatenesc, prin care se stabileste un calendar de implementare pentru persoane fizice si juridice a componentei CPT .
  adica se tinde sa se liberalizeze piata de energie, iar o parte din ce in ce mai mare din consumul electric sa fie la un pret de pe piata libera (bineinteles tot a baietilor destepti din energie).
  DECI statul roman ne-a pus aceasta taxa! el ne jupoaie de banuti ca sa umple buzunarele unor smecheri .
  Avem atatea hidrocentrale si avem excedent de energie neconsumata; La ce ne trebuia piata concurentiala? sa faca ieftin kw de energie si o sa vedeti cum vor consuma romanii.
  DAR asta inseamna ca baietii destepti trebuie sa investeasca in infrastructura (retele , posturi trafo, firide etc) si nu le convine! putin si scump, asta e deviza lor.

  1. Spanac / Post Author

   Aia e. Avem atâtea râuri și ape curgătotoare pentru hidrocentrale și ne batem joc de ele. Funcționează la sub 70%. Și-s conduse de mafioți. Că deh, a venit decomacrația și s-a privatizat tot…

 7. Sergiu /

  ENEL nu este singurul furnizor de energie electrica de pe piata din Romania. Nici de departe nu detine monopolul. Pe langa ENEL exista CEZ, EON, ELECTRICA, TINMAR, RENOVATIO, FIDELIS si multi altii. Cei mai mari sunt, intr-adevar, Electrica, Enel, EON si CEZ.

  Ca si consumator casnic nu prea aveti cum sa schimbati furnizorul. (deocamdata) Ca si consumator de pe piata clientilor eligibili (firmele – persoanele juridice) este foarte simplu sa schimbati furnizorul si, poate mai important, nu va costa nimic schimbarea furnizorului. Trebuie sa completati niste formulare, iar de restul se ocupa noul furnizor.

  1. Spanac / Post Author

   Sincer în afară de Enel habar n-aveam că există și altceva. Electrica prin unele zone și atât. Însă Enel a cumpărat cam peste 51% din electrica. Deh, s-au privatizat, vezi dragă Doamne…
   Așadar, nu pot face nimic, locuind la bloc, neavând vreo hală industrială? Nu-i nimic, oricum se zvonea că vor pleca ăștia de la enel. Să vedem cine ne-o veni în loc, niște nemți sau chinezi.

Leave a Reply