Am plagiat ca un porc ordinar!

Ei dragii mei, am făcut o nefăcută… Am plagiat ca un porc ordinar. Cel cu 13 lucruri despre situația din județul Buzău.
Habar n-aveam că e copiat de pe un site. Și ca dovadă, atașez mai jos o poză.
proof-1

Știam că Marius le ia de la un prieten care le pune pe un grup de facebook. Nu mi-a dat prin cap că ăla le ia din altă parte… chiar nu m-am gândit până acolo. Nu am vrut să copiez de pe alt site.

Iar azi, primesc mesaj că de fapt articolul este copiat. Omul de mi-a trimis mesajul este Ionuț Foltea.
limbaj

Acum hai să explic ceva. Se vede mesajul dat pe Twitter de Teodor Marin, da?
Cei care mă urmăriți pe twitter, am dat eu vreodată un tweet care să NU conțină un link către articol de-al meu? Poate de 2 sau 3 ori.
Cu alte cuvinte, nu stau pe twitter, nu am telefon conectat la net, nu am twitterul pornit nicăieri. Am plugin care dă automat share pe twitter și facebook când scriu ceva nou.

Am șters materialul, nu pentru că mi-ar fi fost frică de amenințările lor, ci pentru faptul că așa este etic și moral. E materialul lor, eu l-am copiat. Îmi cer scuze cititorilor mei pentru că a apătur un material copiat din altă parte la mine. Cred că mai am vreo două, luate tot de la Mariusică. Am să le caut să le scot. Îmi cer scuze încă o dată.
Nu-mi cer scuze și celor de la timesnewroman însă. Dacă “purtătorul lor du cuvânt” are un asemenea limbaj, chiar nu am ce vorbi cu asemenea om.

Voi ce ați fi făcut în locul meu?

There are 38 comments left Go To Comment

 1. Sarcasticu /

  Dacă aflam asta după ce-aș fi scris articolul aș fi făcut asta:

  1. Poate ștergeam întreg articolul;
  sau
  2. Păstram articolul, dar cu un singur paragraf și bineînțeles cu creditele necesare autorului.

  3. După limbajul avut, l-aș fi băgat exact unde nu mai are loc. Sau l-aș fi luat la p*; de la neamul de maimuță până la cyborg. 🙂

  1. Spanac / Post Author

   Nu l-aș fi lăsat, chiar cu sursă pus. Nu vreau să le fac reclamă. N-au ei nevoie de mine să le fac publicitate.

   1. Aidan Ovidiu /

    Sarcasticu, nu ai voie sa publici integral, ci cu limite clar impuse*, textul altcuiva. Daca un articol de-al meu era furat (din revista, nu de pe blog, ca nimeni nu intra pe blogul meu), apelam rapid la caile legale. Oricum, sarea firma mai repede ca mine, fiindca eu retin doar dreptul moral pe tot ce public — si am peste 200 de articole in ultimii doi ani.

    *Chiar si atunci cand indici sursa.

    1. Spanac / Post Author

     Da, nu e voie textul complet și doar o bucată. Oricum, nu știu exact ce și cum. Cât ai voie să iei și cât nu. nu mă pricep. Și aici am comis-o prostește fără să mă gândesc…

     1. Aidan Ovidiu /

      In esenta, poti prelua o bucata consistenta, cat timp aceasta este relevanta pentru ce incerci sa exemplifici. Nimeni nu este absurd.

 2. Eddie /

  Oameni înfumurați, domne! Oameni dezaxați, bătuți în cap de parcă au realizat o Statuie a Libertății în miniatură, identică cu cea din NY. Atât de rău e… Iar acel limbaj… Păi dă-te-n pușca mea de minitehnicus cu avocatul tău cu tot. Dă-l în judecată pe Spanac și cu cea mai mică ocazie Spanac îți flutură “frunzele” pe la nas. De ce? Păi ăla e limbaj? Calomnie curată!

  Oamenii par… oameni, dar totul e o iluzie!

  1. Spanac / Post Author

   Sincer să fiu, să fi fost în locul lui, la fel aș fi gândit. Însă nu i-aș fi vorbit ăluia așa. am fost și eu copiat de 2 ori din câte știu. Dar cu vorba bună am rezolvat, nu cu limbaj de cartier. Că dacă e să mă iau la înjurături cu toți, m-ar băga la nebuni… Deci îi înțeleg să fie supărați, însă nu era rost de acel limbaj, atât.

 3. elly weiss /

  Eu cred ca s-au atacat ca am zis eu ca era mai bun bancul pus de tine la final. 😉 Mie nu mi-au placut asa de tare glumele astea ale lor, stii ca am si comentat in sensul asta. Uneori nu-s atat de grozave cum li se pare.
  Cat despre limbajul celui cu care ai conversat, e no comment.
  Lasa, tu sa fii sanatos! 🙂

 4. Aidan Ovidiu /

  Also, pentru toti cei de mai sus (cu exceptia Spanacului, stiu ca el a lucrat in publicistica scrisa — da, aia cu peste 40.000 de exemplare in tiraj — si intelege altfel ce vorbesc), stiu ca sunteti prieteni, dar nu mai comentati cu atat de multa vehementa chestii din afara sferei voastre profesionale. Se mananca cu altceva presa oficiala, fie ea in print sau online.

  La urma urmei, ala avea dreptate. Nu trebuia sa vorbeasca ca un gibon, dar avea dreptate. Pe de alta parte, nu a fost vina Spanacului aici, eu il cred ca nu a stiut sursa exacta.

  1. Spanac / Post Author

   Mulțumesc Ovidiu.
   Mă bucur că acum nu mă înjură prietenii care mă cunosc.
   Da, eu la fel aș fi făcut. Adică aș fi fost supărat. Și porneam limbajul când celălalt mă lua la mișto.

   1. Aidan Ovidiu /

    Eu stiu ca ai activat in print si cunosti altfel detaliile industriei. Din exterior, pentru o persoana neimplicata, pare ceva simplu, dar lucrurile nu stau chiar asa. Sunt reguli, cutume si procese clare, ce trebuiesc stapanite si cunoscute.

    1. Spanac / Post Author

     Păi nici eu nu știu cât ai voie să copiezi de exemplu. Câte cuvinte dintr-un text… Cî mî inspir din altă parte, recunosc. Însă nu am copiat ceva cuvânt cu cuvânt din altă parte. Făceam prostia aia la început, prin 2009, pe zwargolak. Dar de atunci am numai textele mele. Ce-s copiate sunt bancurile, însă și alea sunt luate din mai multe părți, niciodată unul după altu. Și-s bancuri vechi, le am în mailuri din 2008. Lumea mi-a zis de câteva ori că-s vechi și n-am mai pus altele de atunci.

  2. elly weiss /

   @ Ovidiu…eu am zis cu totul altceva. Am facut o gluma si atat, nimic despre aspecte legale sau altele. Cred ca te referi la ceilalti. Nu-mi place sa fiu bagata in aceeasi oala cu nimeni.

   1. Spanac / Post Author

    Nu tu mă. Mie mi-e tare ciudă nu că am copiat, ci că s-a întâmplat să copiez tocmai de la ăia. Că-i știam cu nasul pe sus. Acu s-a mai apucat un redactor de la ei să mă înjure pe blogu-i personal, unde-i țin isonul alții de treapa lui. Urât…

 5. Refu /

  Poate ca ala avea dreptate, dar nu asa se vorbeste cand vrei sa discuti cu cineva ceva, ci vorbe de genul pot sa duca lucrurile intr-o situatie mai neplacuta.

  1. Spanac / Post Author

   Din partea mea, totul s-a încheiat. Am șters articolul. Nu i-am acordat scuzele de rigoare omului, însă nu i le mai dau. Le ofer cititorilor mei.

 6. Savoir Faire /

  Eu probabil faceam in felul urmator:
  Lasam primul paragraf cu link catre sursa, mentionand ca nu am stiut ca e textul lor, apoi la faza a doua ii raspundeam cu o jignire la jignire.
  Dar na, tu esti etic si moral.
  Ma dai prin praf Spanacule cu elementul etic si cu cel moral.
  Etica e subiectiva si tine de interpretarea personala. Nu exista o etica pentru toti, fapt pentru care nu esti obligat sa urmezi sablonul de etica al majoritatii.
  Dar sa revin la nenea cu mesajele.
  “Avocatul firmei” mi se pare un exemplu de expresie dupa ureche, generica si incompleta.
  Presupunand ca TNR este o firma cu propria serie de avocati sau presupunand ca a apelat la o firma cu avocati, tot mai ramane un dubiu.
  Acest Teodor Marin a spus avocatului ca a vorbit ca un porc ?
  🙂
  Probabil nu, dar ce mai conteaza ?
  Bine ca avem muschi pe net si ne dam rotunzi pe cale legala.

  1. Aidan Ovidiu /

   Okay. Sa-ti explic.

   Daca Spanac nu scotea textul, ala castiga automat, indiferent de calomnia facuta. Cele doua spete nu au nimic in comun. Legile dreptului de autor, aflate in vigoare, ii dadeau dreptate incontestabila. Nu e vorba de etica, ci de faptul ca aia au o firma care isi inregistreaza proprietatea intelectuala. Apoi, Spanac trebuia sa il dea in judecata la randul lui si poate pierdea, fiindca injuriile din mediul online sunt “subiect de discutie” in codul de procedura penala. Daca nu, procesul dura o vesnicie, iar avocatii nu sunt ieftini.

  2. Spanac / Post Author

   Teodor Marin e un prieten care mi-a bătut obrazul. Însă mesajul lui nu l-am văzut până nu mi-a zis Ionuț ăsta cu gura spartă. Asta deoarece nu stau pe twitter să văd mesajele. Că-s mii pe zi. Mii!
   Iar Ovidiu are dreptate. ei aveau câștig de cauză. În ochii legii, eu am furat. chit că-s băiat bun și declar cu mâna pe inimă că n-am știut. E legea proprietății intelectuale. Iar ăia cred că au firmă. ceea ce ar trebui să-mi fac și eu. Uite așa, în caz că-mi copiază careva textele, să-i dau în cap legal. Deși, slabe șanse să mă copieze pe mine careva…

 7. Robintel /

  Domnule,

  Și noi – restul – suntem asaltați cu materiale de la prieteni. Asta nu înseamnă că le publicăm, ci că ne uităm de unde sunt luate. La o simplă căutare se vede de unde sunt luate.

  Altfel, felul în care ai reacționat nu ți-a făcut cinste.

  1. Spanac / Post Author

   Greșeala mea, că n-am dau un search să văd de unde e materialul, așa e… Mi-o recunosc.

 8. ex-silentio /

  Eu l-aș fi șters și apoi l-aș fi trimis undeva pe ăla cu “avocatul firmei”. Nu așa se vorbește. În plus, și articolul minte. Nu există niciun mamut lânos în Buzău! 🙂

  1. Spanac / Post Author

   Știu domnule. E chel și-am impresia că e doar un elefant bolnăvicios…
   În altă ordine de idet, nu-i mai înjur. Eu sunt mai câștigat.

 9. redu /

  acum sunt curios daca tu erai ambitios si nu faceai nicio modificare, ce puteau sa faca? care era cel mai grav lucru posibil?

  1. Spanac / Post Author

   Avocați. Fiind firmă (probabil) se mergea pe cale legală, unde totul era de partea lor, pe bună dreptate. E textul lor, eu l-am copiat. Însă am explicat ce și cum. Evident, din afară nexplicațiile mele sunt inutile. Însă în ochii celora care mă cunosc au o mare relevanță, știindu-mă că n-am texte copiate.

   1. redu /

    inteleg asta, si nu am pus la indoiala originalitatea articolelor tale. ceea ce vroiam sa scot in evidenta e altceva, chiar si legal, mare lucru nu aveau ce sa faca, te puneau sa scoti un articol printr’o hotarare judecatoreasca, era greu sa demonstreze ca le’ai adus un prejudiciu, si daca da ce valoare a avut acel prejudiciu. oricum ai ales cea mai simpla cale. daca as fi in locul tau as face un articol despre ei in acelasi mod cum isi scriu ei articolele pe site, adica sa faci bascalie de niste bascalioti …

    1. Spanac / Post Author

     Nu știu unde s-ar fi ajuns și nu vreau să mă gândesc. Ideea ta e bună, de-a face nițel bășcăloe de ei. ei dar fac mișto de alții făpră probleme apoi se apără bine merci cu avocați. Însă eu nu-mi doresc asta. Nu vreau să-mi fac un nume luându-mă la păducheat cu niște băsiști…

 10. Laura C. /

  Aşa se întâmplă când se termină cu bine toate problemele Universului, apar acuzaţii de acest gen.

  1. Spanac / Post Author

   Unde anume?

   1. Laura C. /

    Mă refeream la ,,domnul” care te-a ,,rugat” frumos să ştergi articolul. Nu mai are altele la care să se gândească.

    1. Spanac / Post Author

     Stai că s-a apucat și un distins coleg de-al lui, să mă porcăiască pe blogu-i personal. Unde alte câteva lichele de aceeși tagmă îi țin isonul.

 11. Aditoi /

  Daca eu zic ca atitudinea reprezinta o putere secreta, care functioneaza 24 de ore pe zi, spre binele sau raul cuiva, dar nu pun ghilimelele de rigoare pentru ca nu-mi mai amintesc cine a zis, dar am retinut exact cuvintele citite undeva si sunt de acord cu ceea spun, este plagiat?

  1. Spanac / Post Author

   Nu știu băi, nu vezi că n-ai voie nici să te pârțâi, că plagiezi pe altul?
   Lăsând gluma, eu am plagiat, recunosc. Dacă tu spui o vorbă celebră, dar recunoști că nu știi cine a spus-o, asta înseamnă că nu îți acorzi ție meritele, ci aceluia căruia îți scapă numele. Deci nu e plagiat. “Un mare om a zis că pământul se învârtește”. N-are cum să fie plagiat.

 12. alin /

  Atata se rahatesc retardatii aia pe ei, de parca ar fi creat o noua forma de viata sau ceva :)))

  BAI mu*****lor, DACA VOI IN ANUL 2014 credeti ca scopul vietii pe Pamant e sa creezi un text umoristic, si sa te crezi Dumnezeu pentru asta, ATUNCI MAI BINE V-ATI SINUCIDE !!

  Incredibili romanii astia, ce multe lucruri importante creeaza ei, sunt atat de avansati… :)))) Aia care merg pe alte planete sunt fix cariciul pe langa noi… :))

 13. Aniela Deby /

  La limbajul care l-o avut, l-as fi bagat in ma-sa, si l-as fi trimis la scoala sa invete sa discute! Punct:))

  1. Spanac / Post Author

   Stai că s-a mai apucat un jeg din redacția lor să mă înjure într-un articol pe blogul personal…

 14. Pingback: Am incercat tot timpul sa pun chestii unice aici pe blog /

 15. Pingback: Hoțul strigă hoțul! – Spanac /

Leave a Reply