Autoritatea parinteasca la distanta si ce spun specialistii

Multi dintre romanii plecati in strainatate, care sunt si parinti, se confrunta cu o problema destul de generala in prezent. Procesele de familie sunt dintre cele mai frecvente in tribunale, iar motivele sunt varii. Prea putini sunt informati legat de cum trebuie sa procedeze atunci cand lucreaza peste hotare si isi lasa parintii in grija bunicilor sau a altor apropiati, respectiv a fratilor mai mari.

Ideal este ca fiecare sa gaseasca pe cineva priceput care sa le apere interesele, un avocat drept penal, de specializare in dreptul familiei sau dupa caz, despre care desigur a auzit lucruri bune. Atunci cand parintii se afla la limita legii, este necesar ca cel ce prezinta disponibilitate in a presta astfel de servicii sa faca tot ce ii sta in putinta pentru ca parintii sa isi poata pastra copilul, respectiv copiii.

Exista de altfel si o procedura stabilita pentru acei care pleaca in strainatate si doresc ca cei mici sa se bucure in continuare de drepturile lor. Este vorba despre delegarea autoritatii parintesti de la distanta, respectiv de stabilirea unui tutore legal. Astfel, copiii sunt indreptatiti sa se inscrie la scoala, sa beneficieze de asistenta medicala, la varsta stabilita sa isi scoata buletin etc.

Ce transmit specialistii parintilor de peste hotare privitor la autoritatea parinteasca?

Nu putini sunt parintii care afla despre faptul ca trebuie sa lase in tara un tutore legal pentru copii. Chiar daca vor ramane in grija bunicilor sau a unor rude, este necesar sa li se delege autoritate parinteasca, o procedura despre care prea putini stiu.

Sunt numeroase aspecte care justifica o astfel de necesitate, fiind vorba inainte de toate de nevoia copiilor de a creste intr-un mediu familial stabil. Pentru a pastra aceste conditii, parintii lasa copiii in grija celor apropiati, iar parcurgerea acestei proceduri ii ajuta sa asigure si legal faptul ca celor mici li se va completa nevoia de echilibru socio-afectiv, posibil in sanul vietii de familie. Sunt conditii obligatorii, ce vor contribui la dezvoltarea echilibrata si armonioasa a celor mici.

Desigur ca astfel de cazuri sunt frecvente si cele in care totul decurge bine sunt destul de putine. Probleme vizavi de acest subiect sunt numeroase. Cele in care exista posibilitatea de a pierde autoritatea parinteasca din cauza ca anumite cerinte nu sunt indeplinite. Mai este si situatia in care parintii sunt divortati si duc lupta pentru tutela asupra copilului.

Cu siguranta ca nimeni nu pleaca in strainatate din placerea de a lucra pentru un alt stat, ci constransi de nevoia de a asigura poate copiilor un trai favorabil pentru o dezvoltare corespunzatoare. In orice caz, problema parintilor plecati in afara, care lasa copiii cu bunicii, nu este una noua. Atunci cand intentiile sunt bune, orice parinte trebuie sa isi dea interesul sa isi protejeze copiii, iar angajarea unui avocat specializat in astfel de probleme poate constitui solutia acolo unde sunt probleme. O recomandare in acest sens este AVM Consult, o echipa de experti care isi dau de fiecare data silinta sa obtina rezultate favorabile, in limita posibilitatilor legale, pentru cei care lupta pentru copiii lor.

Aceasta postare a fost citita de 522 ori !

Comments

comments

Leave a Reply