– Bună!
– Bă, bun film!
– Ți-a plăcut deci?
– Băăăăă, bun film!!!
– Mă bucur!
Cred c-am zis “bă, bun film“, ce n-am zis în ultimii 3 ani! Am vizionat 300: Ascensiunea unui imperiu (300: rise of an empire). Bă, bun film!!!
Acțiunea se petrece în același timp cu acținea primului 300, eroii de la Termopile. Însă ăsta a fost MULT peste primul. MULT!
Eroul principal este Temistocle (Sullivan Stapleton), un gagiu pe care, eu personal, nu cred să-l mai fi văzut în vreo peliculă până acum. Însă tipul a știut să joace al naibii de bine.
De ce e filmul atât de bun?
Are acțiune, are sex, are bătăi, are lupte, efecte speciale excepționale (la IMAX se vede de parcă ar fi acolo) și ai impresia că ești chiar în toiul luptei. Te ferești de sabia vrăjmașului, nu care cumva să te decapiteze.
Însă tot filmul a fost așternul excelent în timp. Nici acțiune non stop să te plictisești de atâta război, mâini, picioare, capete tăiate și tone de sânge, dar nici nu ți-a lăsat timpi morți.
Temistocle vrea să unească toată Grecia împotriva unui dușman comun, Persia. Însă nimeni nu-i sare în ajutor. Fiecare mare oraș credea că Regele Leonida și ai săi 300 de războinici vor face prăpăd în armata lui Xerxes. Care, odată cu acest film, mi-a devenit și mai antipatic. Are ceva omul ăla care mă scoate din sărite. În plus și rolul, de cere numai săbii în tâmplă, și-l joacă de minune.
Temistocle înfrânge în câteva rânduri, cu daune minime câteva zeci de vase persane. Însă, aceia, câtă frunză, câtă iarbnă, reușesc să reducă armata lui Temistocle la abia o mână de oameni. Și erau vreo 5 vase grecești contra o sută și ceva persane. Totul pe o mare învolburată, pe alocuri roșie de sângele celor ce-au pierit în război.
Armata lui Xerxes era condusă de-o grecoaică, Artemisia (Eva Green). De ce era condusă de-o grecoaică? Deoarece tipa fusese răpită de niște greci, pe când avea 12 ani. I se omorâseră părinții în fața ei, mama îi fusese violată cu sălbăticie, apoi decapitată, iar ea fusese ținută timp de alți 10-12 ani prizonieră pe o navă, unde era violată zilnic.
Și după tot acest chin fizic și psihic, acesta căpătase o repulsie și-o ură inimaginabilă față de greci. Într-o zi a fost dezrobită de un mare soldat persan, care a tratat-o ca pe un om, instruind-o în lupta cu sabia.
Apoi, încet încet aceasta a devenit căpetenia armatelor marine persane, dând dovadă și de-o strategie militară nemaiîntâlnită.
Ajunge să facă sex sălbatic cu Temistocle, care o domină și reușește s-o sperie chiar în timpul partidei. Filmul rulează de azi în cinematografele din țară, mulțumită MediaPro distribution.
L-am văzut și eu. Mă așteptam la cu totul altceva. Au deviat foarte mult de la povestea originală a primei părți…..
Pe tine nu te-a înjurat nimeni azi?
Lasă, nu trebuie! Oricum mă înjur singur. :)) Și totuși, n-a fost cine știe ce. Dar na, copiii (ca tine) mai trebuie să se bucure și ei după un așa film predestinat benzilor desenate. :))
Benzi desenate? Mă nene, tu ești cu capul?
Filmul 300 (prima parte) a fost mai mult inspirat din benzile desenate. Grafica, efectele etc. din benzile desenate au fost luate. 🙂 Și da, sunt și cu capul! :))
Nene Spanac, daca nu stiai, seria asta este realizata dupa benzile desenate ale domnului Frank Miller.
Nu știam fraților că-i filmul luat după benzi desenate. Credeam că-i luat după realitate, având în vedere că în istorie a fost așa ceva…
Însă. bineînțeles, Xerxes nu era așa înzorzonat…
Data viitoare Spănăcele să asculți de mine. Ăștia mai tinerei știu ei despre ce vorbesc (uneori). Da, știu, rar ce-i drept. :))
Sarcasticule, s-o spun p-aia cu “pe vremea mea când mă dădeau afară de la grădiniță cu glume d-astea, ai tăi nici nu se cunoșteau”?
Dar tu cum știi de glumă, ți-o spun direct.
Ha! Bună, bună asta. Păcat că e prea veche duma asta :(. Nu că ai fi tu vechi, dar na, te înțeleg perfect. Amintirile din copilărie își fac efectul :))
Zau,de cand am vazut afisul in statia de autobuz am avut asa o presimtire ca va fi un film posibil interesant. Pe wikipedia vad ca e descris ca un film fantasy de actiune. E direct deja desen animat sau joc. Nici macar nu e de tip epic drama. E total ritmat pe jocurile care se vor vinde bazat pe el.Cred ca de aia ti-a placut,ca are grafica si ritmul ff misto,ca totusi parca nu-mi vine sa cred ca ai fost atras sexual de Temistocle…dar mai stii,zau,cine se poate pune cu actorii super-carismatici, ca de astia,indiferent de daca sunt barbati sau femei, e voie sa se indragosteasca atat barbati cat si femei…mai ales daca joaca in filme de fantasy.
Foarte rar se găsesc flăcăi să mă atragă dpdv sexual mă. Iar Temistocle n-a fost un caz. Era bună gagica în schimb. Lăptărie pe ea de moare lumea.
Filmul a fost foarte mișto. nu știu ce fantasy scriu unii. Merită văzut. Apoi te vei convinge.
Hopa ! Stai asa,adica m-ai facut ff curios…zau, hai, te implor chiar sa-mi zici care e un exemplu (din ala desigur ffff rar si ultra special) de baiat care te-ar atrage pe tine sexual…adica sunt ahtiat de fff multa vreme sa aflu cam care ar fi genul de flacau care ar fi atractiv pt un barbat mai clar heterosexual…chiar daca stiu ca gusturile sunt asa mai individuale si nu se discuta, dar hai,fie-ti mila de curiozitatea mea ! Zau,nu o sa mai pot sa adorm vreo 3 zile daca nu-mi spui ! Hai, nu fi sfios sau speriat ca poti intra in gura lumii, ca se stie asa lanivel teoretic ca exista staruri din astea ff carismatice care sunt atragatoare pt poporul mai larg,indiferent ca e vorba de mosi sau babe, barbati sau femei.
Tii, ce chestie ! Zau, pe bune, au schimbat pe wikipedia si zice acum ca e “film de razboi” acuma nu “fantasy de actiune” ! Ha ! Ha ! S-a intamplat pe la ora 03:45 dimineata, (ora UTC), ca m-am uitat in istoricul contributiilor, au discutat 2 contributori wikipedia intre ei, si au editat,au schimbat ! Insa,alte websiteuri care au preluat de pe wikipedia articole publicate acum vreo 9 ore, adica inainte sa se schimbe pe wikipedia, preluasera “Fantasy de actiune”. Plus vad acum ca pe wikipedia genul fantasy NU contine subcategoria de fantasy de actiune. Cred ca s-au bagat si botii sa corecteze !
Era o figură de stil mă 🙂
Nu mă atrag sexual bărbații. Știu că se vorbea pe marginea serialului supernatural și câțiva ziceau “Dean ăsta mă face să-mi pun întrebări despre sexualitatea mea”.
Însă nu-i cazul meu. Oricum, voi discuta despre asta într-un post nou.
A propos de controversa de mai sus re contributia dl Frank Miller. Desigur ca si dl Frank Miller a avut un rol important cu benzile lui desenate, insa dl Frank Miller s-a nascut in 1957, iar Hollywood deja era pe cale de a produce filmul 300 despre acelasi subiect aparut in 1962, (cu dna Anne Wakefield in rolul Artemisia jucat in prezentul film de dna Eva Green), si desigur ca exista evenimente istorice reale despre care exista povesti multiple scrise si ilustrate atat din partea grecilor antici cat si din partea persanilor vechi, plus a nu stiu cati si altii de pe acolo) care au fost urmate cat de cat fidel, desi desigur si cu diverse adaugiri cf timpurilor si culturilor povestirilor despre evenimente istorice de la timpurile diverse la care au fost povestite si repovestite acele evenimente reale).
Un amanunt chiar ilustrativ poate fi reprezentat chiar de tinuta militara de tip armura a Artemisiei. Iata ca am aflat de pe wikipedia ca existat un autor macedonean numit Polyaenus care a trait in secolul 2 si a scris la acea vreme deosebit de indepartata o carte numita Staratgeme de razboi, (in multe volume,chiar ff detaliate si regasibile online), in care discuta si batalia de la Salamis, (in volumul 8), batalie care avusese loc cu 6 secole totusi mai devreme. Acolo prezinta si contributia lui Artemis in acea batalie, plus scrie negru pe alb faptul ca Xerxes i-a daruit el insusi Artemisiei o armura completa greceasca drept apreciere si rasplata pt contributia ei de a scufunda o nava inamica. Si desigur ca in paragrafele urmatoare (plus si in alte surse coroborative istorice) ea a continuat sa lupte si in continuare si dupa primirea acelei armuri, desi poate nu purta armura aia chiar tot timpul, insa a avut o armura greceasca adevarata. Plus insusi marele istoric Herodot, care chiar a trait la vremea bataliei de la Salamis, (desi avea numai 4 ani cand ea a avut loc), a dedicat multe paragrafe Artemisiei in volumul 8 ale monumentalei lui lucrari istorice numita Istorii, volum numit Urania, in care descrie nu numai ce a facut, insa ii descrie chiar si stilul personal si de comunicare,si ofera o imagine destul de complexa si chiar admirativ pozitiva.
Cam la aceeasi vreme, (sf sec 5 Inainte de Christos, posibil inc sec 4 ICh), doar poate cativa ani mai tarziu de cand a scris Herodot cartea lui, un medic grec intelectual destul de vestit numit Thessalus, fiu bun al larg cunoscutului medic Hipocrate, prezinta si niste elemente mai negative ale personalitatii Artemisiei, insitand asupra trasaturilor ei oarecum mai sociopat-pirateresti, ceea ce azi ne ofera un portret destul de bun al cuiva care are caracteristici clare de mare leader, nu doar militar, dar si politic.
Pana si Plutarh, istoricul profesionist de origine greaca devenit cetatean roman antic, care a trait la vremea lui Traian si Decebal, mentioneaza in mod chiar aproape cinematografic cu efecte speciale plus dramatic ff emotionale in lucrarea lui dedicata biografiei lui Temistocle, cum in toiul bataliei Artemisia era acolo, probabil chiar stropita de valurile marii sau cu nisip in par, (desi poate avea pe cap coiful armurii grecesti primite cadou mai devreme de la Xerses), intre cadavrele decedatilor si a recunoscut corpul fratelui decedat al lui Xerxes si a ordonat sa fie luat acel cadavru de acolo ca sa i-l aduca inapoi acasa lui Xerxes. Ce pare remarcabil e ca in cazul acestei persoane Plutarh nu se opune impresiilor admirative ale lui Herodot, desi asa per total Plurtarh este considerat, cf multiple surse de pe Internet, primul istoric profesionist din civilizatia asta greco-romano-europeeana care a indraznit sa se ia de Herodot, tatal istoriei, si sa il faca cu ou si cu otet in scris re cat de politic pupinc…ist si cam neriguros academic paruse sa fi fost in Istoriile lui fata de cine dorea el la vremea lui.
Deci exista multiple surse care descriu actiuni reale, chiar si vestimentatie, plus elemente ff clar descriptive de personalitati si comportamente umane, care coroborate pot oferi o imagine chiar destul de buna, din care desigur ca se pot alcatui nu stiu cate benzi desenate si filme si jocuri,etc pt inca cel putin nu stiu cate sute de ani si de acum incolo, si chiar si daca aceasta poveste nu ar fi adresat-o la un moment dat dl Frank Miller in anii 90, atunci cand s-a ocupat de povestea 300 in benzile lui desenate, (desi desigur ca nu doresc sa se fi intamplat asta, pt ca desigur ca dl Frank Miller a fost si omul potrivit pt a spune aceasta poveste la acea vreme), ar fi fost altul care ar fi spus acea poveste, fie in scris, fie in filme, fie si pe History Channel, dar chiar si in benzi desenate, asta de fapt voiam sa zic.
Iat-o pe Artemisia in tinuta civila din profil pe o moneda, si mie mi se pare ca dna Eva Green a fost bine aleasa pt a o reprezenta, desi pe moneda nu se poate vedea marimea sanilor ca sa vedem daca si aia semana la fel de bine, http://en.wikipedia.org/wiki/File:Artemisia_I_-_Caria.png
Ma duc sa o caut si pe dna Anne Wakefield sa vad cum arata dansa la vremea filmului din 1962.
Iat-o si pe dna Anne Wakefield, (desi in alt rol), https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQJ5RxjSQ9sb7NIpGl3IWsv7SLSNcfsVi7XJXH1nEEuWSJo7PKoVQ
Mie imi place mai mult de dna Anne Wakefield decat de dna Eva Green, insa cred ca pt rolul Artemisia, dna Eva Green este o alegere mult mai buna, desi tot nu m-am lamurit in legatura cu marimea sanilor.
Ah,am gasit o poza cu dna Anne Wakefield si alta cu dna Anna Synodinou,care a jucat rolul reginei Gorgo a Spartei, in exact filmul ala din 1962,aici, http://www.peplums.info/pep30c.htm Se poate vedea clar ca dna Anne Wakefield are sani mai marisori decat ai reginei Gorgo in acel film. Acum am sa incerc sa compar si sanii dnei Eva Green cu cei ai dnei Lena Headey,interpreta reginei Gorgo din filmul Rise of an Empire, ca sa vad daca s-au respectat proportiileistoriei cinematografice.
In legatura cu proportiile istorice reale ale sanilor Artemisia vs Gorgo nu ma pot pronunta deoarece nu am gasit imagini ale reginei Gorgo, nici poze cu sanii Artemisiei, dar eu pe undeva suspectez ca este posibilca in realitate regina Gorgo sa fi avut sani un pic mai mari, desi nu se stie niciodata, doar pt ca totusi a fost fiica de rege,sotie de rege, si mama de rege Spartan,si spartaniii chiar tineau la forma fizica optim sanatoasa si mai ales potrivita pt functiunea fiecaruia, iar femeile spartane aveau rol de mame si posibil si de alaptatoare la ei, si astfel parea sa fi fost chiar OK in cultura Sparta, cf surse istorice destul de respectabile, (desi nu stiu totusi daca nu usor exagerate de cine stie ce greci atenieni posibil chiar invidiosi pe spartani, de expoate chiar unii de la catedra dl Herodot sau cine stie ce dramaturg grec mai satiric, desi chiar si Plutarh,zau, de la vremea lui Traian,vreme la care lumea trebuia sa fie destul de atenta ce scria in cartile lor, chiar si critic fata de Herodot fiind aprobat sa fie, tot a mentionat ceva de genul asta), ca de ex daca un barbat spartan mai in varsta avea o sotie mai tinerica si se stia pe el insusi mai debil insa dorea copii optim sanatosi, (ca sa nu riste sa ii arunce de pe o stanca daca se intampla sa fie mai debili si ei la randul lor), sa ii permita sotiei lui sa se reproduca cu un spartan mai tanar mai optim sanatos, adus in casa lui si a sotiei lui pt exact acest scop, sau chiar si daca avea deja destui copii sanatosi si nu mai avea nevoie de altii, era de acord uneori, la cerere, ca sotia lui sa produca 1-2 copii optim sanatosi pt altul. Eu cred ca regina Gorgo probabil avea forme considerate optime pt maternitate, si de aceea cred ca e posibil sa fi avut sanii mai mari decat Artemisia, insa nu se stie niciodata. Regina Gorgo nu este mentionata nici ca fiind deosebit de frumoasa, desi a vizitat societatea ateniana pt a merge chiar la teatru acolo, si daca ar fi fost ff frumoasa, grecii atenieni ar fi mentionat acest lucru despre ea, desi este totodata posibil ca ei sa fi fost, cf culturii lor de la Atena, mai discreti mai ales fata de o sotie de rege, fie ei ambii chiar si spartani,pt ca pt atenieni era considerat chiar nerecomandabil ca o femeie (greaca, nu barbara desigur, insa spartanii erau tot greci nu erau considerati barbari de catre atenieni, ci doar niste greci asa mai “moldoveni”, sau ma rog, mai altfel in obiceiuri decat atenienii), deci pt atenieni era considerat jignitor ca o femeie sa ajunga in gura presei, sau sa se afiseze prea mult in public,astfel incat sa se vorbeasca despre ea.
Am studiat cat am putut de bine si tot nu pot sa-mi dau seama daca sanii dnei Eva Green (Artemisia) sunt mai mari sau mai mici decat ai dnei Lena Headey (regina Gorgo). Cred ca sunt asa usor mai mici la dna Eva Green, poate ca o cupa B fata de un C- desi nu chiar C plin, la dna Lena Headey…ceea ce de fapt este si cum am opinat eu mai sus ca ar fi fost probabil si real istoric, ceea ce pare a ne conduce la concluzia finala ca acest film este intr-adevar inspirat de evenimente istorice reale pe care le reprezinta chiar destul de fidel, chiar mai bine si decat primul film anterior, 300, exact asa cum a opinat si bloggerul Spanac.
Mă, ai scris aici 3 iliade 🙂
Și mie mi-a rămas în minte atât: țâțe!
Sunt de cupa C, nu B, că-s destul de drăguțele. Deci mie îmi plac cele de cupa D…
Rudolph, te intreb cat se poate de politicos (dintr-o curiozitate ghidusa) daca limba in care ai scris aici este limba ta nativa? Ai o exprimare incredibil de greoaie — cred eu, voita.
Când ești plecat din țară mult timp și nu prea ai cu cine vorbi în românește, cam uiți limba. Vedeam pe Răducioiu, acum câțiva ani, după ce-a stat în Italia 10-12 ani, abia mai vorbea românește.
Așa și o fotă iubită de-a mea, acum măritată-n Amsterdam cu-n olandez, deja are cuvinte pe care nu le mai știe decât în olandeză sau engleză. Asta pe lângă faptul că nu mai știe cum se pun cratimele.
“Mam dus, sa înbolnăvit” etc…
Cred ca ti s-a parut. E probabil o chestie legata de marele ecran care accentueaza anumite detalii,plus mai ales si de efecte speciale cinematografic-tehnic-artistice de lumini si umbre, machiaj,si vestimentatie, cam la fel ca alea utilizate de baietii transvestiti sau de modelele androgine, in afara de ca e posibil sa se si utilizeze body double pt scenele mai sexy in caz ca actorul nu a semnat pt dezvelire de sani in contract, pt ca m-am uitat la un interviu cu dna Eva Green si nu cred ca are nici macar cupa B, daramite C.
Atunci în film i-au mărit ăia țâțele goale prin efecte speciale…
Tot ce ai reusit sa ma convingi cu poza asta (pe care chiar nu as fi dorit sa ma simt obligat sa o examinez asa ca prima imagine cand m-am sculat azi dimineata) este ca exista o probabilitate
crescuta ca a utilizat
bodydouble, adica in aceasta imagine doar capul
pare sa fie al ei, pana si ala rotunjit la fata cu tehnici speciale, de nici nu-ti mai dai seama cum o cheama.
M-am mai uitat o data ca sa ma desenzitizez si sa pot sa plec la serviciu si am impresia ca e posibil ca si bratele sa fie ale ei. Zau, chestia cu sanii e de cele mai multe ori o iluzie, habar nu am de ce o fi asa de importanta si se pune atata accent pe ea in vremurile noastre. Astia nici macar nu seamana cu sani de statuie
greceasca si nici nu par astfel deosebit de estetici. Proportiile sunt aiurea oricum, iar mameloanele total nerealiste, mai ales pt un personaj care avea varsta celui istoric. Ai o poza cu armura greceasca ? Una din criticile aduse filmului e ca I-a pus pe spartani sa se lupte la bustul gol.
Armura din film era mișto făcută, cu țepi pe spate, de-a lungul coloanei. Una era sparttanii, bărbați, cu bustul gol, alta femeile. Deși artemisa asta am căutat-o pe lângă Temistocle și Xerxes în istorie și n-am găsit-o. Cel puțin la prima vedere. Nu știam că și femeile erau războinice la ei. Știam doar de amazoane că se războiesc abitir și-și taie un sân ca să poată mânui arcul mai bine. Însă nu știi ce-i adevăr, ce-i mit, mai ales având în vedere că multă lume nu crede în Iisus care a fost mai recent decât zei greci, de care lumea e foarte încântată.
Nu, nu ma intelege gresit. Mie chiar imi place exprimarea lui. Sunt sigur ca o face intentionat, fiindca pare jucausa.
Omul se vede că-i citit. Însă exprimarea o face așa deoarece vrea să-și exprime multe idei și nu vrea să le uite. Dacă ar pune câteva virgule și puncte după propoziții și idei, ar fi mult mai ok.
Ambii aveti dreptate, insa mai exista niste cauze, si anume ca eu cand ma exprim in scris de obicei nu sunt obisnuit sa ma exprim in propozitii sau fraze complete plus folosesc un limbaj de lemn birocratic, plus in general nu o am cu comunicarea in cuvinte pe nici o limba pe care o stiu, nici oral nici in scris !
În orice caz, aici la mine ești binevenit tot timpul. așa ne mai educăm și noi și tu mai reînveți din limba română, având cu cine s-o discuți mai des. 🙂
In film zice ca grecii au oferit rasplata in valoare de 10 000 de drahme antice, echivalent cu cca 1/2 milion de USD contemporani celui care va reusi sa o captureze pe Artemisia ? Zau,stau acumsa caut despre relatiile ei cu Temistocle,astfel incat sa pot raspunde nedumeririlor de mai sus,ca despre relatia cu Xerses se stie, si,desi inca nu am aflat,am inceput sa suspectez ca Temistocle poate visa sa o captureze dar nu cred ca a fost vreodata in apropierea ei…insa nu mai comentez pana nu citesc mai departe. Revin cu alte amanunte dupa ce imi dau seama daca este plauzibil ca ea sa se fi intalnit cu Temistocle sau chiar sa fi dorit sa se intalneasca cu Temistocle, pt ca desi este descrisa ca intinzand curse militare de minim 2 ori fata de greci,nu cred totusi ca era de tip Mata Hari,efectiv nu mi se pare genul,si sper ca filmulnuaprezentat-o in acest fel.
ERA CONDUCĂTOARE DE OȘTI PERSANE. AMIRAL DACĂ VREI, CĂ ERA VORBA DE BĂTĂLIILE NAVALE.
Dar nu știu ce-o mai fi adevăr istoric, ce-o fi film, ce-o fi copiat din benzi desenate. Însă se știe că în orice afacere era vârâtă și-o femeie, deci nu m-ar mira să fie vreuna și p-acolo.
Nu cred ca Temistocle s-a intalnit vreodata cu Artemisia, de facut sex nici nu se pune problema pt ca daca se ajungea la asa ceva de gen sa il invite ea pe el sa faca sex cu ea, Temistocle ar fi capturat-o ca doar nu era dobitoc. In plus, in nici un caz Artemisia nu a decedat la sfarsitul bataliei de la Salamis, si nici nu pare ca a decedat ucisa de nimeni,(a existat un zvon plantat in EvulMediu ca ar fiincercat sa se sinucida la unmoment dat, aruncandu-se de pe o stanca inmarea Egee, din cauza ca s-a indragostit de unul fara nici o legatura cu personajele din filmul de mai sus, si ala at fi respins-o, desi pana la urma nu i-a reusit sau nu se stie daca i-a reusit acea tentativa, dar ala e clar zvon, si nu a fost coroborat de nimeni).
Plus, si mai important dintre toate,NU ea l-a convins pe Xerses sa atace pe greci la Salamis, din cine stie ce razbunare, ea avea ce avea cu grecii principali mai mult bazat pe proprietatile ei dintr-o insula de acolo,si ea in realitate l-a sfatuit (de bine) pe Xerses sa nu se bage acolo, insa el tot s-a bagat, desi nu pt ca nu avea incredere in Artemisia, (pt ca spre deosebire de Temistocle, Xerxes chiar pare sa fi fost cam dobitoc, cel putin cf grecilor barfitori, si chiar era entuziasmat de Artemisia intr-un mod cum probabil numai un “taran” poate fi ahtiat asa dupa femei europeene, de care mai e si incantat cum ca l-au ales tocmai pe el sa le protejeze, si l-ar putea ajuta cumva sa parvina, pecand Artemisia doar dorea sa nu o mai bata ministrul de finante grec central la cap cu diverse impozite, ca sa dea inapoi imprumuturi la FMI,etc…cel putin in scrierile grecilor antici, care sunt,zau,mai rau niste babe barfitoare…desi…stiau ei ce ziceau,adica asa a fost cum au zis pana la urma, si observ ca si azi e cam la fel tot cum au zis ei…dar asta desigur e si vina lui Eschil,acel talentat dramaturg care a fost chiar martor ocular albataliei de la Salamis si chiar a luptat si elin acea batalie,si daca e Eschil peacolo, zau, ce scrie el dupaaia, asa ramane, ca prea e talentat dramatic…daca se mai baga si Herodot cu barfele lui,si nici macar Plutarh care era chitit sa il critice nu il contrazice, si pana si Tucidide, care era totusi mai sobru tot nu a reusit sa demonteze nimica asa mai de substanta, ci doar asa cate o opinie de gen cum ca hai ca poate nu or fi fost 378 de corabii cum au zis Herodot si Eschil,ci numai 367…chestii total minore).
Xerses s-a bagat acolo pt ca grecii si mai ales Temistocle au atras persanii intr-o cursa ca sa ii forteze sa atace in conditii dezavantajoase pt ei.
Dupa batalia de la Salamis, Xerxes, desi totalingrozit de in ce se bagase, totusi multumit de prestatia Artemisiei, si totodata acum total pregatit sa asculte de ea cand ea i-a mai zis odata sa renunte naibiii si sa plece la el acasa lasand pe acolo asa niste sclavi de-ai lui eventual sa mai jefuiasca ce or vrea, dar sa renunte la ideea de a-i ocupa pe greci, o chestie in legatura cu care lui Xerses chiar ca ii pierise tot cheful, dar nu stia cum sa scape asa cu fata curata,si a zis ca uite ce bine il sfatuieste Artemisia, ca ea are totusi oreputatie de comandant militar ff competent, si pe ea a trimis-o in Ephesus, pe litoralul turcesc, ca sa escorteze niste fii bastarzi de-ai lui sa nu cada si ei prizonieri si ca sa ia cu totii o vacanta bine meritata.
Iar Xerses s-a retras bine mersi in Asia la el acasa unde a mai domnit nu stiu cat timp si a renuntat sa intre in UE si s-a dedicat unor constructii grandioase, si a decedat mai tarziu asasinat de seful propriilor lui bodyguarzi, iranian de-al lui, care in plus dupa ce l-a asasinat peXerses, se zice ca ar fi dat vina pe fiul cel mare al lui Xerses ca si-ar fi omorat tatal, si astfel l-a pus pe fiul cel mic allui Xerses, Artaxerses sa-si ucida chiar el fratele mai mare drept pedeapsa si razbunare, DESI Aristotel zice o poveste oarecum diferita, cum ca seful bodyguarzilor ar fi ucis chiar el mai intai pe fiul cel mare al lui Xerses,pe urma pe Xerses, iar pe urma Artaxerses l-a ucis pe acest sef de bodyguarzi si pe fiii lui, dar oricum Artaxerses a capatat tronul in oricare varianta.
Observ acum cu satisfactie ca se pare ca dl Frank Miller a ales ca subiect pt cartea lui de benzi desenate, (inca nepublicata dar dupa care s-a facut si acest film), de fapt pe Xerses, (cartea va avea chiar titlul Xerses, cf wikipedia), pt ca de fapt ala e personajul interesant gen personaj negativ care chiar ca trebuie demontat ceva mai bine, pt ca pe greci deja ii stie lumea ff bine.
Stiu ca Artemisia a avut rol de comandant naval pt fortelemilitare persane. Dar ea nu era iraniana, era grecoaica doriana cu tata rege in Halikarnassos,si mama din Creta. Zau, grecii nu erau asa uniti, erau ff fragmentati, desi desigur Atenienii erau mai importanti asa si cu putere in crestere maxima, plus nici spartanii nu erau de lepadat, dar altii gen ionienii,sau si altii, pe acolo prin Tesalia, zau, nu se iubeau absolut deloc unul pe altul. Abia dupa ce au scapat de Xerxes, au inceput grecii sa se consolideze ceva mai bine si sa se alieze unii cu altii,desi nu au fost asa super uniti niciodata.