Bătălia anului se dă pe un Asus G750

Dacă ar fi să mint, aș declara că mi-am dorit un laptop performant încă din clasa I. Însă aș minți cu nerușinare. Și cum în Ioan 8:32 spune că “Veţi cunoaşte adevărul, iar adevărul vă va elibera“, atunci voi spune că ceea ce mi-am dorit de când eram mic, este un skateboard.
Nu numai că mi-am dorit un skateboard de când mă știu, însă nu l-am primit niciodată. Asta deoarece părinților mei le era frică să nu mi-l fure derbedeii sau să sar cu el în fața mașinii. Probabil de aceea nu prea știu să “mă dau” cu nimic ce are roți și necesită echilibru din partea mea. Am învățat abia anul trecut să merg pe bicicletă. Însă tot ce-am mers a fost ora aia de curs, atât.

Mare fiind, am avut tot timpul monetarul necesar să-mi iau un skateboard. M-am pus de vreo 5 ori pe el. Și de toate 5 dățile era să fac o vizită la dentist. Și cum un implant dentar face între 100 și 500 de euro, mă costă cam mult să învăț acum să merg pe skateboard.

Așa că m-am reprofilat. Dacă am chef de mers cu skateboard, bicicletă sau mașini, folosesc mediul virtual. Deoarece jocurile pe Pc le-am descoperit din 1992, când am avut primul PC, un 286 cu monitor color. Printre primele jocuri au fost Supaplex și Alley Cat.

Apoi, din 286 am trecut la 386, ca-n final să-l upgradez la 586. Pe care 586 îl am și acum. Windows 95 pe el, hard de 800 de mega, minune a tehnicii, stai 3 minute să pornească Windowsul.

Mi-au plăcut jocurile pe calculator, deoarece mă lasă să fac ceea ce în viața reală puțini au șansa (sau neșansa) de-a face. Nu e ușor să faci curse prin munți cu un dodge Charger R/T din 1969. Și nici să împuști vreun inamic, văzând cum se duce glonțul, cum trece prin casca ăluia, apoi îi sparge oasele capului, arterele, cum sar creieri și sânge. De acord, unele jocuri sunt prea violente, însă producătorii se scuză prin faptul că au încercat să arate exact cum stă în realitate treaba. Acici vorbesc de Sniper Elite, pe care-l jucam când aveam placă video.

Cum tot mi-a picat placa video în ultima vreme, acum m-a lăsat de tot. Multă lume mi-a spus să nu-mi mai bat capul cu plăci video, cu mărirea ramului și alte prostii, ci să-mi iau o consolă. Că vezi dragă-Doamne, consola nu o schimbi decât o dată la 10-12 ani.
Însă calculatorul nu este numai pentru jucat. Dacă vreau să fac aplicații video, nu le pot face pe consolă, ci doar pe PC. Sau pe laptop. De aceea declar faptul că Bătălia finală se dă pe Asus G750.
În primul rând, de Asus am auzit prima oară prin anii 90, câtre final. Când căutam și eu un CD writer. Și lumea mi-a spsu că dacă dau de Asus, să-l iau. Așadar, în mintea mea, Asus a devenit ceva gen Beluga pentru icrele negre.
Pe parcurs, am aflat și ce e ăla ROG (Republic of Gamers). Adică produse scoase de Asus, modificate (overclocking) din fabrică, pentru o performanță sporită.
La partea de specificații, Asus G750 este un monstru. Însă în sensul bun al cuvântului. Un fel de Hulk, când acesta e băiat bun și luptă pentru stârpirea extratereștrilor.
Vine echipat cu două tipuri de procesoare, un i5 4200H (3,4 Ghz, 3M cache) sau un i7 4700HQ (3,4 Ghz, 6 M cache).
Sistemul de operare este Windows 8.1 (sau 8.1 Pro). Memoria i se poate comanda de la 8 până la 32 GB ram. 32 de giga ram, DDR3. Și eu când mi-am luat o plăcuță de 4 GB ram, să intru și eu în rândul lumii cu 8 GB ram, am dat de băut, am pus poză pe facebook, mândru de reușita mea…

Ecranul este mai mult decât generos. Folosesc iau cuvântul monstru când îi dau dimensiunile. 17,3 inci, adica 43,94 cm.
Și ajungem la partea frumoasă, cea despre care aș putea vorbi ore în șir. Placa video.
Asus G750 vine echipat cu o placă video GeForce GTX860M cu 2GB Ram GDDR5, pe 128 biți lățimea de bandă. Placa este arhisuficientă pentru ultimele jocuri, putându-le rula îe detalii high fără probleme, în peste 30fps.

Inițial am crezut că placa asta video, având lățimea de bandă de 128 biți este mai slăbuță din fire. Însă, ajutată de toate celelalte componente ale lui G750, rezultă o putere de calcul inimaginabilă. Să nu vorbesc iar ca-n copilărie de catralioane de operații pe minut, de frame-uri pe secundă, de rezultate în diverse benchmarkuri și altele. În plus, o placă video GeForce GTX880M (cu lățimea de bandă de 256 de biți), va face ca prețul unui laptop să treacă lejer de 2000 de dolari. Asta în timp ce laptopuri echipate cu GeForce GTX860M au preţuri între 1100 şi 1900 dolari. Şi parcă 1000 de dolari e cam mult pentru a avea 3-6 fps în plus în jocuri…

Pe partea de HDD, avem mai multe tipuri de configurații. Ori 1,5 TB HDD, ori 1TB HDD, ori 750 GB HDD+ 8 GB SSD, sau chiar 256 GB SSD.

Are o cameră foto/video HD, card reader, Blue-Ray Writer și multe altele. O configurare completă puteți vedea aici.

Personal nu mă joc multe jocuri. Aveam o perioadă în care doar asta făceam. Însă acum cel mai des joc LOL (League of Legends). Adică 3-4 partide pe seară.
Și spre bucuria mea, am făcut și eu primul Penta-Asasinat, cu Jax, pe un cont de lvl 6. Da, contra boților. Am avut șansa să fac un penta-kill și într-un Ranked chiar, însă mi s-a blocat jocul când am pornit repede Fraps, să înregistrez partida pentru nemurire. Mi-au spus colegii că am făcut Quadra-kill, cu posibilitate de Penta, înainte să mor. Și eu eram în Windows, când asta se întâmpla…
penta

Mi-ar prinde bine un asemenea laptop de la BlogWars, deoarece n-aș mai umbla din cârpeală în cârpeală (ram, placă video, procesor că ăsta face bottleneck din ce în ce mai rar etc.).
În plus aș rula Fraps non stop când m-aș juca. Așa mi-aș umple și eu blogul de gaming cu filmulețe din jocuri.

asus

Leave a Reply