Becurile cu led prezintă cele mai multe avantaje

Tehnologia de producere a becurilor cu led s-a inventat în anul 1993 și, la început, se foloseau doar ca lumini ornamentale. Evitând detalii tehnice, menționez că practic a fost inventat ledul albastru, a cărui lumină combinată cu ledurile verzi și roșii produce lumina albă. Oricum, becul cu led e un soi de diodă luminiscentă cu multiple avantaje faţă de restul becurilor (incadescente, fluorescente sau cu halogen). Specialiștii spun că becurile cu led prezintă cele mai multe avantaje.
Tocmai de aceea, actualmente se folosesc pe scară largă, de la farurile automobilelor, la iluminarea birourilor, a spțiilor comerciale, a locuinţelor etc.

Avantajele oferite de becurile cu led.


– Consumul redus de energie electrică este, fără îndoială, cel mai important avantaj la becurile cu led, fiindcă e de 10-15 ori mai redus decât al celorlalte becuri cu aceleași proprietăţi de luminescenţă.
– Eficienţa lor e net superioară, furnizând o lumină mai puternică şi mai apropiată de cea ideală, lumina albă. Becurile incadescente oferă de şapte ori mai puţină lumină. Becurile cu led oferă și peste 1000 lumeni, pe când cele incadescente, de șapte ori mai puțin.
– Becurile cu led emit o lumină mai elegantă (constatare făcută de către doamne), dar și mult mai eficientă decât a celor incadescente, care se încing foarte mult, 90% din energia electrică fiind transformată în caldură şi doar 10% în lumină. De exemplu, un bec led 12W E27 emite o lumină albă rece foarte puternică, de 6500 Kelvini, 960 Lumeni și are durata de viață estimată la 25000 de ore de funcționare.

– Rezistenţa la şocuri şi vibraţii e mult mai mare decât a becurilor incandescente, fiindcă cele cu leduri n-au filamente. Aceste becuri nu conţin mercur, ca tuburile cu neon, protejând mediul. De altfel, sunt prietenoase cu mediul, având un consum energetic mic şi fiind fabricate din substanţe „curate”. Spre deosebire de celelalte tipuri de becuri, cele cu leduri nu conţin substanţe toxice, precum plumb sau mercur.
– Durata lor de viaţă e mult mai mare, rezistând între 25.000 şi 50.000 de ore de funcţionare, de două ori mai mult timp decât cele fluorescente şi de zeci de ori mai mult decât becurile incandescente. Folosindu-le, să zicem, 8 ore zilnic, înseamnă vreo 17 ani de utilizare! Un bec obişnuit (incandescent) funcţionează numai cel mult 1.000 de ore.
– În plus, becurile LED nu emit radiaţii infraroşii şi ultraviolete, nu produc căldură şi nici nu atrag insecte.
Personal, sunt un fan al becurilor LED, chiar dacă prezintă dezavantajul de a fi mai scumpe decât celelalte. Schimbând toate becurile din locuință deodată cu acestea cu led, am făcut o investiție, pe care însă am recuperat-o repede, plătind mult mai puțin la factura de energie electrică.

Pentru a vă face o imagine completă, iată principalele avantaje și dezavantaje ale celorlalte tipuri de becuri, în comparație cu cele clasice, cu filament.
Becul fluorescent e economic, funcţionând asemănător cu tuburile cu neon. Dar starterul care se foloseşte la neonul clasic e înlocuit cu circuite electronice mici. Marele avantaj al becurilor fluorescente e consumul, de 4-5 ori mai mic decât cel al becurilor cu incandescenţă. Dezavantaje: se aprind lent şi e nevoie de timp până când ajung la luminozitatea maximă. Și apoi, culoarea lor nu-i deloc estetică, iar multe persoane se plâng că le produce dureri de cap.
Becul cu halogen are acelaşi principiu de funcționare ca şi cel incandescent. Avantajele sale constă în consumul cu 20-45% mai puţină energie pentru a furniza aceeaşi cantitate de lumină, comparativ cu becurile incandescente clasice. Datorită dimensiunilor lui mici, becul cu halogen e folosit mai ales la corpurile de iluminat cu spoturi de lumină. Dezavantaje: nu se amplasează în apropierea surselor inflamabile sau a copiilor, emițând radiaţii UV, nocive pentru piele și sunt foarte fragile.

Aceasta postare a fost citita de 598 ori !

Comments

comments

Leave a Reply