BOR filantropul – 80.828.191 ron în 2013

O știre anunță cu surle și trâmbițe că BOR a “cheltuit” aproape 81 de milioane ron anul trecut, pentru activități filantropice.
În primul rând nu-mi place “a cheltuit în activități filantropice“. După mintea mea, cheltuiala e aruncarea de bani. Cum era-n anii 40 plecatul în “vâjâială“, cu acordeositul după tine, spărgeai toți banii într-o seară, la cabaret, la ciorbă de burtă, la crâșma “Tache cârciumaru’“.

În al doilea rând, tare aș vrea să văd eu cum au fost consumați acei bani cu folos.

baniAnul trecut, au beneficiat de asistenţă socială de specialitate 22.945 copii din aşezămintele sociale ale Bisericii Ortodoxe Române, dar mai ales din familii sărace sau cu părinţi aflaţi la muncă în străinătate, 4.920 de persoane cu dizabilităţi (deficienţe de vorbire, vedere şi auz, consumatori de droguri sau cu alte tipuri de dependenţe, persoane infectate cu HIV/SIDA etc.), 15.086 de persoane vârstnice din aşezămintele de protecţie socială bisericeşti, din centrele sociale de tranzit şi adăposturi de noapte, bătrâni singuri, nedeplasabili, abandonaţi de familie şi cu grave probleme de sănătate, 13.110 victime ale traficului de persoane, victime ale violenţei familiale, deţinuţi eliberaţi, victime ale calamităţilor naturale, şomeri şi 5.650 de persoane din alte categorii sociale defavorizate, potrivit raportului. Sursa

23 de mii de copii au beneficiat de ce? Și atenție, copii din familii sărace sau CU PĂRINȚI AFLAȚI LA MUNCĂ ÎN STRĂINĂTATE. Nu spun că-n Spania umblă câinii cu covrigi în coadă, însă părinții care pleacă de nebuni și-și lasă copiii în grija statului, sau în gija unei bunici senile și oarbe, ar trebui decăzuți din drepturi. Mă rog, sunt dur aici, există și astfel de cazuri.

Au mai fost ajutați aproape 5000 de persoane cu handicap fizic sau psihic, bolnavi de SIDA precum și-o droaie de drogangii. Băi, ce ajutor are drogatul? are nevoie de bile. Se face bine legat de pat 2 săptămâni, cu perfuzia în venă, plină cu glucoză. Cu aia se vindecă, nu cu altceva.

15.000 de bătrâni ajutați. Foarte ajutați, ce-i drept. Că-i țara plină de bătrâni uitați de copii și nepoți în garsoniere, rupți de foame și de frig, c-o pensie mizeră de 60 lei. Nu, mint eu. Toți bătrânii au fost ajutați și acum sunt beți de fericire și mustesc de recunoștință.

Eu rar am văzut ca un popă să dea de pomană. Mă, rar. Or exista, mulți, nu unul sau doi. Însă nu-mi pot scoate din cap știrea cu preotul care-a dat toată viața din puținul lui celor din sat, ca la înmormântare să nu primească ajutor deloc de la BOR. Un coșciug de lemn de brad mă, cel mai nenorocit. nimic n-au dat. au trimis scrisoare cu “nu-i vina noastră că n-a fost un bun manager“.

Și acum ca să văd că au consumat 80 de milioane de lei, pentru binele țării, tare mi se pare umflată “nota“. dacă au dat 10 milioane mi se pare mult, darămite 80. Și să nu ne mirăm că BOR e cea mai mare afacere din România. Uite ce bine-o ducem toți… BOR veghează și ne ajută…

There are 2 comments left Go To Comment

 1. Radu /

  Francisc, să înţeleg că la o adică, scriptele alea cu donaţii pot fi verificate!
  N-o să-l mânii pe Dumnezeu întrebând aşa ca prostu, dacă există ceva registre cu banii donaţi către BOR! De enoriaşi! Sau de stat!
  Pâna la urmă cică toţi am fi egali în faţa LUI, cu donaţii sau fără! Ori am citit eu ceva greşit!

  1. Spanac / Post Author

   Suntem egali. Aici nu-i vorba de credință, de Dumnezeu. E vorba de cum slujbașii Lui nu-L mai slujesc demult, slujesc doar banul!

Leave a Reply