Care e data exactă a Paștelui?

Toate sărbătorile au o dată anume, mai puțin Paștele. Știe cineva de ce anume?
Se știe că pe 25 decembrie e nașterea Mântuitorului, că pe 7 ianuarie e sf. Ion și că pe 1 august s-a născut măritul Spanac. Toate-s bătute-n cuie, nimeni nu umblă la ele.
Ei, dar la Paște de ce se tot schimbă data? Parcă și la Înălțare e la fel. Aia aș înțelege, că-i după 3 zile de la Paște. Sau 44, ca paharele alea, nu știu ce-i cu 40 sau 44 de zile, după ce se calculează.
În fine, despre altceva vreau să vorbesc acum.
Ca-n fiecare sărbătoare, ne apucă și Paștele că n-avem toate pregătite cum trebuie. Ca dovadă, veți vedea cum în ajun de Crăciun magazinele vând în prostie, iar oamenii vor fi veșnic nemulțumiți:

COD_14PB10
– Cum băi să n-ai tu cozonac în ajun? Ce magazin e ăsta??
– Hait, cum s-a terminat domnule berea Stejar? Acum în ajun?! Huo, rușine!

Cunoașteți cu toții cazurile de genul ăsta, ba de câteva ori chiar voi ați fost acei nemulțumiți (recunosc, atunci când am rămas fără Stejar, am făcut scandal monstru!)

Și ca să evităm îngrămădeala și nervii, Gourmet Gift ne ajută. Ne facem cumpărăturile on-line, departe de nervii și aglomerația din magazin. Și așa vom avea toate necesare la botul calului iepurelui cu mult înaintea altora. Avem cosuri paste pentru toate buzunarele, de la 60 la 400 de lei.
Acum să nu vă mai aud că n-ați știut din timp, că-s atâtea magazine, chit cele online, că etc., etc.! Dacă vă prinde Paștele nepregătiți, e vina voastră!

Iar pentru companii, Gourmet Gift vine c-o rupriză de până la 10.000 lei. Pe 23 aprilie, va extrage un norocos care-și va primi bvanii înapoi, bani cheltuiți cu ocazia achiziționării de cadouri pentru angajați. Un gest superb, felicitări!

iepureÎnsă, o singură chestie mă nemulțumește pe mine… Că n-am domnule un iepure! Vreau și eu un iepuroi d-ăsta, să bată 30j de kile și să-i cadă vecinei de jos tencuiala-n ciorbă când țopăie urechiatul prin casă! Păi, să se vadă că vine Paștele!
Și apropos de Paște și Crăciun… Mi-am adus aminte de-un banc.
Într-un bloc voia să intre Iepurașul de Paște. Dar din bloc iese… Moș Crăciun!
– Ce-i cu tine moșule? E Paștele acum!
– Știu mă, știu… Vezi să nu te duci la baba aia de la 3, că-i o cicălitoareeee…

There are 6 comments left Go To Comment

  1. Dius /

    Pastele din cate stiu eu pica cam pe 20 aprilie, asa ca nu e mare mister cat despre explicatie mi se pare ca e ceva legat de pozitia soarelui, despre nustiu ce echinoptiu.
    Ma intreb daca are si vo semnificatie un paste intarziat sau un paste mai timpuriu…

  2. Spanac / Post Author

    http://ro.wikipedia.org/wiki/Pa%C8%99ti
    UITE TOATE DATELE. a FOST ȘI-N MAI ȘI-N APRILIE… N-ARE O DATĂ STABILĂ!
    Și eu asta n-am înțeles-o de ce…

  3. Rudolph Aspirant /

    La inceput eu credeam ca e legat de faptul ca trebuie sa cada neaparat intr-o duminica (si vinerea mare de dinainte e si ea obligatorie), asa ca asta nu se putea obtine daca se mentinea o data specifica. Insa dand Google am aflat ca raspunsul la nedumerirea ta e MULT mai complicat, in esenta cum ca pana si duminica Pastelui, acea zi specifica trebuie aleasa in functie de prima luna plina care survine pe cer dupa echinoctiul de primavara, plus desigur aici au intervenit si care calendare lunare, plus solare se foloseau, pt ca inainte de despartirea crestinilor de vest de cei de est, foloseau aceleasi tabele, dar dupa aia, atat calendarul solar s-a schimbat la unii de la Iulian la Gregorian, dar pana si calendarele lunare dupa care se calculeaza cand e luna plina, si alea sunt diferite. Zau, explicatia e asa de complicata incat m-a apucat durerea de cap cand am incercat sa o inteleg asa mai bine si sa o pot explica aicea asa pe scurt. Poate revin dupa ce inteleg, daca voi avea rabdarea sa citesc mai atent vreodata..

    1. Spanac / Post Author

      UITE CĂ TU AI REUȘIT SĂ MĂ LĂMURTEȘTI. E VORBA DE PRIMA LUNĂ PLINĂ…

      1. Rudolph Aspirant /

        Zau, uite aicea ce matematica complicata ! (pt mai toate denominatiile crestine, cu metode tabulare, algoritmice diverse, computeriizate pe diverse limbaje, Perls, Basic, etc) http://en.wikipedia.org/wiki/Computus

        Ha ! Ha ! Efectiv nu rezist, dau doar un exemplu, pt Pastele catolic cf calendarul Gregorian, cf algoritmul lui Gauss, Zeller, Lichtenberg, sa.

        Function Easter(X) ‘ X = year to compute
        Dim K, M, S, A, D, R, OG, SZ, OE

        K = X \ 100 ‘ Secular number
        M = 15 + (3 * K + 3) \ 4 – (8 * K + 13) \ 25 ‘ Secular Moon shift
        S = 2 – (3 * K + 3) \ 4 ‘ Secular sun shift
        A = X Mod 19 ‘ Moon parameter
        D = (19 * A + M) Mod 30 ‘ Seed for 1st full Moon in spring
        R = D \ 29 + (D \ 28 – D \ 29) * (A \ 11) ‘ Calendarian correction quantity
        OG = 21 + D – R ‘ Easter limit
        SZ = 7 – (X + X \ 4 + S) Mod 7 ‘ 1st sunday in March
        OE = 7 – (OG – SZ) Mod 7 ‘ Distance Easter sunday from Easter limit in days

        Easter = DateSerial(X, 3, OG + OE) ‘ Result: Easter sunday as number of days in March
        End Function

        1. Rudolph Aspirant /

          Bai, ce rau imi pare ca nu m-am tinut sa invat programare in diverse limbaje, ca era totusi misto, mi se parea si logic, era ca si cum inveti si limbi straine…m-am lasat ca un aiurit pe la 21 de ani si m-am apucat ca un prost de alte chestii, de ex de invatat lb chineza, de care si de aia m-am lasat dupa numai cteva luni ! Ce tare eram acuma daca stiam si programare si lb chineza, aveam si sansa sa iau si un job in Hong Kong ! Asa, cu ce stiu acuma, nu sunt bun nici macar de un job in Tahiti.

Leave a Reply