Care e treaba cu energia ECO?

Peste tot vedem numai ECO, BIO și fel de fel de alte chestii, zice-se benefice pentru noi.
Și am să vorbesc aici despre ce e BIO și ce e ECO.

solarBIO e mâncarea aia din magazine, a dracului de scumpă, cică fără E-uri. De costă 10 lei 100 de grame de șuncă. Subțire ca foița de țigară. Tot BIO e și oul de găină crescută la țară, e și brânza făcută de țărani, e și cârnatul făcut după metode tradiționale de sute de ani. Dinainte să existe E-uri și chimicale băgate-n alimente. Auzi tu, potențiator de gust! Și astea fără să mai coste 100 lei kilogramul!

Și așa ajungem la ECO. Cică e vorba de ecologic, enviroment friendly, adică prieten cu natura, cu Zâna Măseluță și cu alfii din copaci. Mă rog, inclusiv cu veganii.

Ideea în sine e de-a dreptul superbă. Păcat însă că, deocamdată, acestei energii ECO i se pun bețe în roate. Marile comanii o denigrează, deoarece își vor pierde monopolul. Cred că pionier în energia ECO a fost Gogu Constantinescu, de-a inventat la Paris în 1926 mașina de mergea cu… apă chioară!

A fost făcută și  o demonstrație în care a umplut mașina cu 10 inși și-a mers pe-o pantă de 45 de grade. Însă știm cu toții ce s-a întâmplat cu invenția lui. Cum habar n-aveți? Uite, aia s-a întâmplat cu invenția lui! Zace ascunsă la Smithsonian!

Însă e o chestie care mă bucură. Că văd că de la o vreme s-a axat mult pe energia solară și pe cea eoliană. Însă astta solară are mii de aplicații. N-ai mai avea nevoie de niciun combustibil dacă ai avea electricitate. Și electricitatea poate fi nu ieftină, ci GRATUITĂ!

Văzusem mai demult că dacă s-ar construi centrale care captează lumina soarelui pe 1% din suprafața Saharei, lumea ar avea electricitate tot timpul. Da, e greu de făcut asta, însă nu-i greu deloc să faci câte-oi centrală d-asta în deșeturi. Să alimenteze a la long vreo 3-4 tări vecine.

Ce e însă pus în practică e treaba cu panourile solare. Panouri solare apa calda mai precis. Sunt niște dispozitive de le pui pe casă, bate soarele-n ele, încălzește apa din interiorul lor și tu ai apă caldă oricând vrei. În mare asta e șmecheria. Evident, treaba e mai complicată decât ligheanul cu apă pus la încălzit în soare, însă principiul e același. Pe fiecarte hotel din Cipru am văzut sistemul ăsta. Iar apa era fiartă. Și-am lăsat apa să curgă juma de oră, de se scoroojiseră pereții camerei de atâta abur. Apa tot fiartă curgea.

Ideea am văzut-o cu bucurie pusă-n practică și la noi pe litoral. Vilele alea noi, apărute ca ciupercile după ploaie, aveau sistemul ăsta. Și am văzut că nu costă mult. De pe la 800 la 4000 de euro. Depinde de câte camere are vila/ hotelul și de cât de des se folosește apa caldă. Ca să vă faceți o idee, căutați panouri solare pret și vedeți.

La fel ca și celulele fotovoltaice, chestia asta mi se pare super. Mai ales că au apărut acum materiale noi, cum ar fi grafenul, precum și niște celule fotosensibile din plastic, ieftine cu spume. Ceva la nivelul a 100 de euro 10 metri pătrați.

There are 2 comments left Go To Comment

  1. Green Seiro /

    In mare parte asa este cu chestiile “eco”, probabil sunt eco doar cu numele ca daca e sa stai sa citesti pe fiecare produs in parte, toate sunt pline totusi de mirificele “E-uri”.
    Legat de energia eco intradevar este in adevaratul sens al cuvantului ECO !
    Nu dauneaza cu absolut nimic. (Exceptie bugetul)
    Ar fi frumos sa fie chiar asa de ieftin. Este cat de cat scump un sistem de asa natura.
    Avantajul este ca nu mai vin facturi exorbitante la energia electrica.
    Deci.. nu ezitati sa folositi aceasta metoda de reducerea costurilor la energia electrica.
    Daca doriti asa ceva, va putem ajuta !

    1. Spanac / Post Author

      Să zicem că aș avea bani să-mi fac. Însă unde? Pe bloc? Nu mă lasă administrația. Apoi, dacă m-ar lăsa, mi-ar veni tot felul de binevoitori să-mi ia din celule. Asta nu e OK de pus decât la casă particulară. Cel puțin deocamdată. Sau când s-or face și la noi pe blocuri așa ceva. organizat, cu dezlegare de la primărie, să vezi cum au să dea bunza românii, să scape de lighioana aia nenorocită de Enel. Cel puțin pe perioada verii.

Leave a Reply