Câteva scurte. Despre Iovan, mass-media și prostime.

Se dă un pilot de avion. Atât. Un pilot. Îl cheamă Costel Petrache. Un nume banal. Are o nevastă manichiuristă și-o fetiță în clasa a treia, premiantă. Bașca o pisică siameză care zgârie mobila.
Ei bine, într-o zi, pilotul execută un zbor cu alte câteva persoane la bord. O petrecere privată, un baștan care se duce la amantă în Budapesta, sau duce un organ către un pacient. e tot zbor. Nu-i trebuie escortă militară de F22-uri ca să ducă baștanul sau organul.
Și se întâmplă ca afară să fie ceață. Ninsoare, vânt, furtună, tornadă ciclonică! Nu știu dacă există așa ceva, dar inventăm. așa, de dragul reducerii la absurd.
Avionul prinde un trăsnet, aparatura se distruge și nea Costel Petrache, pilotul nostru e nevoit să aterizeze forțat.
În urma impactului, el și încă o persoană de la bord mor. Deoarece vremea era foarte aprigă și hazardul n-a fost de partea lor.
Peste 3 zile îi îngroapă pe amândoi. Și pe pilot și pe persoana cealaltă. Să-i ierte dumnezeu.
Astfel de cazuri există. Da, v-ar mira să aflați, dar există. Credeți că Petrache Costel a avut parte de onoruri militare la înmormântare? Credeți că a vuit mass-media 3 zile numai pe tema asta, mai ceva ca la tsunami?
Ei bine, nu!

balotestiMai țineți minte accidentul de la Balotești, din 1995? Ține cineva minte numele Ilie Batanoiu? Nu, nici eu. L-am găsit pe google. Era pilotul acelui zbor în care au murit 59 de oameni. Asta e, au murit. Îmi pare rău pentru ei. Credeți că pilotul a avut parte de onoruri militare la înmormântare?
C-au tras 7 soldați câte 3 focuri cu pușca? Din ce-am căutat eu, se pare că nu. În caz că s-au acordat, îmi retrag cuvintele.
Exact ca și-n cazul lui Costel Petrache, de toată treaba asta s-a ocupat familia. N-au venit televiziunile ca musca la rahat să se înfrupte din suferința rudelor. Nu i-a păsat nimănui.

Și dacă așa stă treaba cu orice pilot, orice șofer de tir sau basculantă, sau chiar maxi-taxi care moare în accident, atunci de ce naiba îl martirizăm pe Adrian Iovan?

Oare lumea asta e atât de proastă? Oricine e puțin mai cunoscut, din cauza unor scandaluri sau datorită unor fapte bune, petrecute-n urmă cu 10 ani, are automat la înmormântare onoruri militare? Plus ridicări în slăvi în mass-media.
Titlurile vor începe să curgă cât de curând:
AU TRECUT 6 LUNI DE LA TRECEREA ÎN NEFIINȚĂ A EROULUI NAȚIONAL ADRIAN IOVAN. MII DE OAMENI ÎL DEPLÂNG ÎN PIAȚA UNIVERSITĂȚII!”

Chiar acolo am ajuns? Hai, că promovăm toate non-valorile gen Cruduța, Drăgușanca, Tonciu, era una. Dar acum, care e scuza? Omul n-a făcut nimic deosebit. A omorât un hoț și un câine. Alea-s singurele știri care au apărut despre el. A, și-a fost însurat c-o tanti, creatoare de modă. Deci tot un soi de vedetă prin asociere.
***************************************************************************************************************************************************

mama-eroinaȘi apropos de medalii și distincții. Mai ține cineva minte (desigur că nu – în schimb știți care-i ultima “melodie” a lui Velea sau Inna) despre ordinul Mamă Eroină?
a fost un ordin dat în perioada comunistă mamelor ce aveau peste 10 copii. Ordinul era acordat atunci când cel de-al zecelea copil împlinea un an, cu condiția ca și ceilalți 9 frați ai lui să fie în viață.
Din 1985, ordinul s-a oferit pentru al 5-lea copil.

Mergând în ordinea asta a gândirii, în perioada comunistă, toate țigăncile erau mame eroine?

There are 5 comments left Go To Comment

 1. Dan /

  E adevarat ca, ai si tu dreptatea ta … Asta insa nu inseamna ca, institutiile statului care ar fi trebuit sa-si faca treaba, sunt mai putin vinovate. Ori, asta a iesit la iveala abia acum, cand a murit o asa numita “vedeta” (Adrian Iovan), altminteri se puteau prabusi inca vreo 10 avioane fara ca publicul larg sa-si dea seama ca, in cazul unei catastrofe de acest gen … sunt “singuri”.

  1. Spanac / Post Author

   Da, a fost nevoie… Să zicem “nevoie” să moară cineva. Crezi că de acum înainte autoritățile se vor organiza mai bine? M-aș mira…

 2. Bucur /

  Offff… dar despre faptul ca in caz de Doamne Feri’, suntem singuri se stie deja … Cum sa ai pretentii cand ajungi sa ai nevoie de ei ? Trebuie sa le impingi ceva ca sa miste cineva ceva pentru tine. Chiar si cu legi date, existente de ceva vreme, sistemul este in masura sa le incalce …
  Un exemplu este exact cazul prezentat, unde exista o lege care procedurizeaza astfel de situatii. Aceasta lege, este acum “rescrisa” de tonta, pentru ca il punea pe el in capul responsabilitatii si doreste sa arunce responsabilitatea, prin noua lege pe cel ce ocupa postul de vice-premier.
  Un alt exemplu este legea care da dreptul parintilor sa aleaga daca fac un anumit tip de vaccin, dar in cazul in care nu aleg ce trebuie, institutiile statului au tupeul sa nu acorde drepturi gratuite copilului, cum este dreptul la educatie …
  Sa nu vorbesc de rau, insa prin exemplul meu cunosc ceea ce ma inconjoara. Ori la treburi legate de sistemele noastre eu, personal, ma gandesc ca la un joc de Loto, unde imi incerc sansa de a primi asistenta.
  Este ceva impamantenit in mintea mea, si nu neg ca exista exceptii, unde oamenii intr-adevar isi fac treaba pentru ca le place ceea ce trebuie sa faca, insa …

  1. Spanac / Post Author

   Ăăăă… Mă crezi că n-am înțeles nimic? În afară de tâmpenia cu vaccinul. tâmpenia fiind legea, nu faptul c-ai scris tu.

 3. Pingback: Pato si prietenii sai /

Leave a Reply