Ieri am trecut pe la Kaufland și am făcut o scenă demnă de filmele cu proști. Am luat una-alta, iar la casă am văzut că aveam doar jumătate din bani. Pune iar produsele înapoi pe tejghea, iar adună-le, vezi la care renunți, vezi ce iei etc. Și pe tema asta mi-am făcut un car de nervi. Însă mi-a dat și o idee genială pe care ar trebui s-o pună careva în practică.
Căruțul de cumpărături inteligent.
Pui 3 kile de lapte în el? căruțul îți afișează că ai de plată 13 lei. Mai adaugi 3 kilograme de portocale? 20 de lei. Încă două pâini? 23 de lei. Ce, ai luat bere? 26 de lei!
Și uite așa, vezi că, la un moment dat, suma pe care o ai în buzunar (sau suma pe care ești dispus să o dai la shopping) a fost depășită de contravaloarea produselor din coș/ căruț. așa că mai scoți ceva, până când totul va fi la un nivel satisfăcător.
În acest fel s-ar elimina problemele dese care apar din cauza unor amețiți ca mine, care pun produse în căruț fără să se uite la suma de-o au în buzunar.
Toate cozile ar merge mult mai repede, iar produsele perisabile (înghețată, cârnați, caserole de mici etc), nu s-ar mai lăsa la tejghea, printre gume de mestecat, mentosane și prezervative, ci ar fi puse la locul lor.
Sau dacă ar fi prea dificil să creezi acest căruț (unii s-ar putea chiar să-l ia acasă), atunci ar fi foarte mișto ca banda pe care-ți pui produsele la casă să-ți afișeze cât costă ce-ai urcat pe ea. Să mai există un sistem cum are casiera, undeva la mijlocul benzii. Și pentru fiecare client în parte, să arate în prealabil cât are de plătit. Astfel, ajuns la casă, să ai deja banii pregătiți, nu să te cauți prin buzunare încurcat, precum Columbo, c-o moacă pierdută:
– Jur că era într-un buzunar… Două secunde vă rog!
E o chestie şi asta. Ar fi fain cand iei coşul să poti introduce suma pe care o ai sau pe care vrei sa o cheltuieşti iar cand iei un produs de pe raft, să-l treci prin faţa unui scanner cum au si la casă şi de fiecare dată când mai bagi un produs, coşul să-ţi facă calculele şi să te anunţe caţi bani mai ai. 🙂
Să aibă coșul scanner și să adune ceea ce bagi în el. Ar fi mult mai simplu așa. Și e ușor de făcut. Iar ca să iei un coș d-ăla, în caz că e furat, să trebuiască să pui CNP-ul în el. Ca o parolă ca să se deblocheze. În cazul ăsta dacă pleacă cineva cu el acasă, coșul e recuperat imediat. Că doar nu ții minte CNP-ul lui Gigi dintra-a treia!
Mda. In cazul tau a fost si neatentie. Ca nu e greu sa-ti faci o lista de acasa sau sa iei mai multi bani la tine.
Lista aia o fac degeaba. De multe ori să întâmplă să nu iau nimic de pe ea și să rămân fără bani…
Bună idee. Un scanner ca alea de sunt pe pereti, atașat de cărucior. Și mie mi-ar conveni. 🙂
Deci nu-s singurul! Nu găsim noi ăștia cu ceva glagorie o modalitate să inventăm chestia asta?
Vezi cum este societatea capitalista? intodeauna ai tendita de-a lua mai mult decat iti poti permite
În occident ai selfscan, adică un scaner ce îl iei la intrarea în magazin, scanezi singur ce pui în coș, la casă predai scanerul și plătești, nu ai cum să dai greș 🙂 Bine, în vest mâncarea e mai ieftină……
Deci uite că s-au gândit unii la asta… Noi tot în epoca de piatră am rămas.
Si eu am patit ceva de genul, doar ca eu nu aveam portofelul deloc la mine. A trebuit sa ascund caruciorul printre rafturi si sa ies din Carrefour sa ma duc la masina sa iau portofelul. Ma si gandeam ca ma intorc si nu mai gasesc caruciorul :))) Ar fi bine ca fiecare carucior sa aiba un mini POS care sa scaneze si sa adune suma de plata. Nu cred ca e cine stie ce mare scofala de facut, am vazut ca la Carrefour printre rafturi au scannere pe care le poti folosi ca sa vezi pretul. Stim cu totii cum se arunca produsele pe rafturi la astfel de magazine, de etichetele de pret ce sa mai zic… Chiar utile aparatele alea de scanat.
Uite că-n alte țări există chestia asta. așteptăm și la noi. Poate când ăia or să-și facă cumpărăturile prin telepatie…
S-au gandit destule alte minti la astfel de sisteme, chiar implicati in retail, dar tre sa tii cont ca in relatia cu toti babuinii nu ai un mediu B2B. AIci toti nespalatii si incultii vor abuza de produse si vor urla din toti rarunchii. Isi vor lasa odraslele sa faca de capul lor si apoi vor oracai ca de ce sunt apostrofati. In principal in Romania, doar pt magazine care isi pot selecta clientii (utilizatori finali) poti implementat asa ceva, cu niste unitati inteligente care sa fie predate la intrrea in spatiul de cumparaturi si lasat la casa. Si oricum un astfel de gadget ar fi vandut de firmele specializate cu minim 500-1000 euro. Nu ca nu s-ar putea face ieftin, dar magazinul cumpara aparatele respective, (conectate la sistemul ERP al unitatii), si firmele care le dezvolta pun preturi de iti cade capul (vezi pretrile la accesorii auto, de iti sta capul)
Ai și tu dreptate. din păcate, ca să ajungem la nivelul ăla de educație mai avem. Când vedem și copii de 10 ani care stau în căruț…
Se poate si mai rau. Eu am ajuns la casa ca sa constat ca uitasem sa pun bani in portofel acasa. Si nu aveam decat moneda de 50 de bani pe care o folosisem ca sa iau carutul. Dar de atunci suflu si in iaurt 😀
:)) Se mai întâmplă și d-astea…
Asta ar fi o idee total contraproductiva pentru supermarketuri.
Un supermarket nu pierde nimic daca se trezeste vreunu’, cum ai patit tu, ca n-are bani suficienti la casa, asta-i viata, la terminarea programului un muncitor o sa le aseze la loc in raft.
Insa daca cumparatorii ar fi avertizati bip-bip ca au depasit o suma de bani cu ce au pus in carut s-ar putea sa se cam opreasca si asta, da, inseamna bani multi pierduti de magazin prin vanzari care nu s-au mai intamplat.
N-ai sa vezi asa ceva nici in viitor decat daca ii va obliga legea…
Ai și tu dreptate. Dacă omul nu vede cât a pus în căruț și are bani la el, plătește, ca nu cumva să se facă de rușine că renunță la produse și ține casa blocată până vine supervisorul cu cheia…
Nu cred ca ar dori vreun mare lant de magazine sa implementeze un asemenea sistem care ar fi si costisitor.Doar o singura eticheta digitala de pret ca la Mega costa in jur de 10-15 euro,dar un sistem care sa si scaneze si scaneze?Chiar daca am presupune ca nu costul si eventualele defectiuni nu ar fi o problema ei ar implementa asa ceva doar fortati de lege pt ca ce s-ar face ei daca ar cumpara omul fix cat ii trebuie?