Ce fel de riscuri genereaza cosurile de fum necuratate de funingine sau deteriorate

In perioada rece a anului, cosurile de fum si burlanele sunt cauze foarte des intalnite de incendiu, in timp ce conditiile care determina aceste evenimente tin de faptul ca nu se face corect curatarea cosurilor de fum si nici intretinerea acestora dupa folosire pe termen lung. Alte cauze care genereaza riscuri majore sunt materializate in faptul ca nu se izoleaza cu materialele optime acoperisurile si grinzile, burlanele nu sunt etanse, iar unele cosuri de fum se termina in interiorul podului si nu in exterior.

Profesionistii de la ABC Control explica de ce este foarte importanta curatarea cosurilor de fum si modul in care survin incendiile din cauza acestora.

curatare cos de fum

Importanta serviciilor de curatare cos de fum

Serviciile de curatare cos de fum sunt foarte importante. ISU a anuntat ca in iarna trecuta cele mai multe incendii au fost generate de cosurile de fum. In urma acestor incidente produse multe case au fost distruse complet si multe familii au ramas pe drumuri, in timp ce alte persoane au suferit arsuri. Din fericire, datorita promptitudinii pompierilor numarul de victime nu a fost foarte mare.

Echipajele de pompieri lucreaza in cazul acestor incendii, atat pentru lichidarea lor, cat si pentru diminuarea pierderilor atunci cand acest lucru este posibil.

Au fost si situatii in care s-a constatat doar ca ardea doar funinginea de la costurile de fum si incendiile au fost localizate rapid, pericolul fiind limitat cu mult. In aceste cazuri nu au fost inregistrate pierderi umane si nici pagube materiale foarte mari, insa este recomandat ca aceste situatii sa dispara complet.

Cum pot fi evitate incendiile generate de cosurile de fum neintretinute

Exista mai multe metode prin care incendiile generate de cosurile de fum pot fi diminuate cu mult. In momentul in care cosurile de fum se afla pe langa peretii de lemn sau pe langa alte materiale de combustie, se recomanda ca intre perete si cos sa fie un spatiu de minim 10 cm, iar peretele trebuie sa fie protejat cu materiale care sa fie rezistente la foc.

In momentul in care podul cladirii este traversat si este strapuns acoperisul, toate fetele exterioare le cosului de fum trebuie sa se afle la minim 10 cm distanta fata de toate elementele de lemn;
In podurile cladirilor este recomandata tencuirea cosurilor de fum atat pe interior cat si pe exterior si acestea se dau cu var pentru a se vedea cu usurinta fisurile atunci cand apar si pentru a fi reparate in consecinta.

Toate gurile de evacuare pe care cosurile de fum le au care se afla in cladirile acoperite cu materiale combustibile, trebuie sa fie prevazute cu dispozitie speciale de protectie impotriva scanteilor. Este interzis sa fie racordate focare alimentate cu gaze in canalele de fum care au rolul de a deservi focarele cu combustibil lichid sau solid.

In spatiile unde exista pericol de explozie si de incendiu nu trebuie sa fie folosite burlane din tabla pentru a evacua fumul produs in urma arderii combustibilului. De asemenea, sunt interzise improvizatiile facute la burlanele metalice pentru evacuarea fumului care au coturi multiple si care sunt montate pe langa peretii combustibili sau aproape de materialele combustibile.

There are 2 comments left Go To Comment

  1. Georgiana /

    Este bine de stiut, multumesc pentru informatie!

  2. Andra /

    Imi place content-ul, sa fii mai activ!

Leave a Reply