Ce restrictii sunt in perioada postului daca trebuie sa organizezi o inmormantare

Exista in dogmele crestine, reguli pe care crestinii trebuie sa le respecte, chiar si in momente de mare incercare, adica in perioada de doliu. Asa se face ca si inmormantarile sunt supuse unor restrictii, daca se nimeresc sa fie in perioada postului spre exemplu.
Trebuie spus ca daca un moment nefericit de acest gen se intampla, modul de organizare a unei inmormantari se va schimba putin fata de cele ce au loc oricand in timpul anului.
Inmormantarea in postul Craciunului
Se spune ca cei care pleaca din lumea pamanteasca inainte de marile sarbatori, adica inca din perioada postului, vor ajunge direct in rai. Adevarat sau nu, se pare ca familia indoliata va fi responsabila in a tine cont de restrictiile acestor perioade. Iata si cum:
Pentru ca exista obicei de a servi pe cei care vin la priveghere cu bautura si mancare vor fi evitate mancaurile de dulce, cum se spune. In schimb, totul va fi de post, inclusiv prajiturile, daca acestea se vor servi.
Daca a treia zi de priveghere, respectiv ziua de inmormantare cade in ziua de Craciun spre exemplu, preotul va indemna familia sa amane cu cel putin o zi. Explicatia este una simpla: sunt sarbatori mari de peste an, cum este si ziua de Paste si ar fi bine ca tristetea unui eveniment de genul inmormantarii sa fie evitat. Insa nu exista o problema in asta, daca priveghiul tine mai putin sau mai mult de 3 zile, cum este de obicei.
Masa de dupa inmormantare trebuie sa fie un meniu complet de post.
De asemenea, post inmormantare se vor realiza parastase, la 3, 9 zile si ulterior la 40 de zile, un an si din an din an cel putin in primii 7 ani post mortum. Daca aceste momente cad in perioada de Craciun preotul sfatuieste de asemenea amanarea. Spre exemplu, intre Craciun si Boboteaza nu se fac parastase.
Aparte de aceste specificatii nu exista neaparat ceva anume de facut. Pentru familia indoliata, vor exista aceleasi reguli nescrise, insa traditionale sau de bun simt. Se poate impodobi bradul, mai ales ca cei mici din familie abia asteapta acest moment. Insa nu se va sarbatori Craciunul cu dans, muzica, bautura, ca de obicei, daca exista un deces in familie sau abia ce a fost inmormantat.
Intre traditie si dogme bisericesti
In continuare se vor impune serviciile funerare, asadar daca un eveniment de acest gen se intampla la orice ora din zi sau din noapte agentia Rarox se arata disponibila oricand sa intervina si sa ajute la organizarea priveghiului si a inmormantarii.
In sicriu pot fi puse coronate de brad natural ornate. Este o traditie mai ales in zonele rurale, insa un obicei ce nu are legatura cu dogmele crestine.
NU se vor asculta colinde sau orice alta muzica. Se considera impropriu intr-un astfel de moment sombru si trist sa fie ascultata muzica, de orice fel ar fi ea. Ba chiar biserica condamna ideea de a pune fanfara sa cante pe drumul cel fara de intoarcere.

Only 1 comment left Go To Comment

  1. Andreea /

    Foarte bun articolul. Multumesc pentru informatie!

Leave a Reply