Ce se face la sat si nu se mai practica la oras – obiceiuri de inmormantare

Pentru unii nu exista un firesc de a vorbi despre moarte si modul in care se desfasoara plecarea din aceasta lume. Ei bine, acest aspect este practic parte din viata, mai devreme sau mai tarziu ne vom confrunta cu aceasta situatie, vazand cum oamenii dragi noua dispar.

Desigur ca de-a lungul timpului si prin influente culturale si religioase s-au dezvoltat tot felul de practici si obiceiuri. Din fericire, unele nu se mai practica in mediul urban cel putin. Iata cateva diferente intre tipurile de servicii funerare complete sau partiale la care apeleaza cei care organizeaza o inmormantare in mediul urban fata de cei din mediul rural.

Pregatirea defunctului

In mediul rural se obisnuieste ca defunctul sa fie pregatit, spalat, imbracat de oameni ai satului, de acelasi sex desigur. Familia nu are voie sa participe la acest moment, pentru a nu „intina” amintirea celui care le-a fost om drag.

Ei bine, la cei din mediul urban acest lucru nu se practica, din fericire. De toate etapele se preocupa agentia de pompe funebre aleasa sa vina la domiciliu. La cerere, aceasta se va ocupa de transport, de depunere la capela a defunctului etc.

Statul de veghe, toata noaptea

La sate inca se mentine traditia de a tine defunctul acasa pe toata perioada de priveghi. O explicatie poate fi legata de lipsa unei case mortuare, desi cu sau fara acestea oamenii sunt prea inradacinati in traditie si nu renunta asa usor la ideea de a-l tine acasa pe defunct. De asemenea, se obisnuieste ca cineva sa pazeasca cosciugul toata noaptea. O fi poate si neputinta de a stinge lumanarile pe timp de noapte, caci i s-ar intuneca drumul in lumea de dincolo, riscul de incediu etc. Cert este ca se pastreaza cu sfintentie acest aspect.

La orase situatia este mai simplificata. Exista spatii speciale unde este depus defunctul, loc ce se inchide la sosirea noptii. Se pastreaza totusi ideea de a organiza drumul spre cimitir trecand prin apropierea casei, ca si semn al plecarii de unde a locuit.

Spargerea unui vas la plecarea din casa

Cand este scos din casa cel fara fiinta trebuie sa nu se mai intoarca, gasind linistea in lumea de dincolo. Se crede ca a sparge un vas este modalitatea prin care spiritul ce inca este ratacit se sa se sperie si sa fie alungat. Desigur, in mediul urban acest obicei a pierit de multa vreme.

Alte traditii ce diferentiaza organizarile de acest gen

Se obisnuieste a pune defunctul paralel cu geamul in incapere, unde oglinzile sunt acoperite. Se spune ca spiritul celui care a fost candva in lumea pamanteasca se priveste in oglinda si plange cand isi vede corpul sleit de viata.

Pomana data peste cosciug, bani aruncati la fiecare oprire a cortegiului funerar, gaina data groparului peste mormant sunt alte traditii pe cat de ciudate, pe atat de practicate. Comunitatile din mediul urban prefera sa nu mai bifeze aceste tipuri de practici, simplificand totul prin alegerea unei firme de pompe funebre ce se va ocupa de tot.

Aceasta postare a fost citita de 3778 ori !

Comments

comments

Leave a Reply