Cea mai bănoasă afacere din România!

Am să vă spun azi despre cea mai bănoasă afacere din România. Dar mai întâi să vedem care crede lumea că-i afacerea cu pricina.

– politica
– sexul
– mass media
– petrolul

În niciun caz nu e una din cele de mai sus. Deși ați crede că politica dictează totul. Și apoi să spuneți că o gagică face cu veverița ce fac 100 de politicieni. Apoi că mass-media controlează toată informația. Sau că, de fapt, toată lumea se învârte în jurul petrolului.
Vax bă! Nu, nici banca nu-i bănoasă?

BISERICA ORTODOXĂ ROMÂNĂ! Aia e cea mai bănoasă afacere din țara noastră!

Repet, sunt credincios ortodox. Dar mi-e silă să văd cum dintr-un popă te faci afacerist.
Păi una era mă să fii un popă în satul tău, să ajuți oamenii, să fii părinte spiritual. Mai te duceai la o pomană, la o nuntă, la o cumetrie și beai pe săturate, mâncai ca porcul, însă deh, e datina.
Și alta e acum să ai afacerea numită biserică. Tu, ca preot să nu te gândești decât la bani!

Patriarhul-DanielȘi să vă spun ce ce-am început eu să observ afacerea asta.

În primul an de facultate, un coleg mi-a povestit cum de nu mai crede el în Dumnezeu. Că Dumnezeu parcă ar avea ceva de-a face cu afacerea asta pământească…
Îmi povestea el cum un popă de la el din Cernavodă îți făcuse vilă. Cu seif ca-n filme, cu uși care se deschideau doar cu amprentă sau cifru.
Am crezut că-i fabulație, văzuse prea multe filme cu James Bond!
Însă peste vreo 2-3 ani am văzut cum s-a făcut o biserică lângă mine. La început de lemn, micuță, frumușică. Mai mare dragul să te duci acolo. În câțiva ani a reconstruit-o, a făcut grădină mare lângă ea, clopotniță, bașca o casă lângă biserică. Ce casă nu știu, că nu-i a popii. Popa are vreo 3 mașini. Nu ceva săritor în ochi, o Skoda Octavia, un Volkswagen Jetta și încă ceva…

Apoi am văzut la știri cum se strânge lumea la cozi la moaște. Ceea ce am văzut și azi, determinându-mă să scriu articolul ăsta.
Am trecut pe lângă Mitropolie. Lume grămadă. De sus de la Mitropolie până jos, apoi întinsă coada pe lângă gard, pe linia lui 32, terminându-se undeva unde n-o mai vedeam, deoarece se întinsese coada la dreapta, eu mergând cu 32 în sus. La întoarcere, după vreo 3 ore, aceeași coadă. Puhoi de oameni.
Și-am stat de-am făcut un calcul. Să zicem că s-au strâns 50.000 de oameni. Că-i sărbătoare și sâmbătă și duminică. Cică numărul ar fi pe undeva pe la 100.000 dacă nu mai bine (ce-am văzut în alți ani).

Și acești 50.000 de oameni, vor cheltui cel puțin 5 lei la biserică. Ca să ia 3 lumânări și să lase 2 lei la cutia milei. Care cutia milei de fapt sunt vreo 3-4 în mitropolie, când e vreo sărbătoare d-asta mare. Că e cutia milei lângă moaște, cutia milei lângă pictura nuș care, cutia milei în mijloc și cutia milei la ieșire, “pentru sfânta biserică“!

De aia zic minim 5 lei. Deși nu văd om să stea la coadă câteva ore ca apoi să nu cumpere decât 3 lumânări. Lumânări pe care nu le poți lua din altă parte decât d-acolo de la biserică. Lumânări pe care femeia de serviciu ți le lasă să ardă până la jumătate, apoi le aruncă. Ca să fie reciclate, pentru alte lumânări, în lumânăria BOR…

Deci omul, ajuns acolo, va lua cel puți 3 lumânări, dă 2 lei la o cutie a milei, mai ia o cărticică de rugăciuni, cu preț piperat, dublu decât costa, de exemplu, ieri. Ba poate mai ia o icoană. Și la ieșire dă de vânzătorii ăia. De vând fel de fel de brizbrizuri bisericești. Să zicem că ăia-s particulari. Însă plătesc la BOR taxă de vânzare…

Și fac acum calculul ăla. 5 lei x 50.000 oameni = 250.000 lei. Un sfert de miliard într-o zi. Nu-i rău deloc. Deși se vehiculează sume mult mai mari, cam 2-3 miliarde per sărbătoare mare.
Sumă care nu este impozitată de stat…
Văd popi care se plimbă cu mașini luxoase, vorbind de bunăstare și credință, însă nu-i văd dând un leu la un cerșetor.

Am fost la mine la biserica amintită mai sus și l-am întrebat pe popă dacă pot aduce 2 sacoșe de haine. Că mi-au rămas mici, să le dea la copiii nevoiași.
N-a vrut să ia. că nu știe copii nevoiași.
– Dar puteți lăsa la cutia milei cât vă lasă inima!

Și altă fază care nu mi-a plăcut. Se dusese tata cu 1 leu și acatist. Și popa i le-a luat în silă și i-a spus:
– Uite așa se face! arătând către o femeie cu acatist și 5 lei!

Acum maxim un an văzusem un preot de la țară îngropat din banii enoriașilor. Nu luase bani niciodată prin metode d-astea lacrimogene “pentru sfânta biserică“.
Și știți ce răspuns au primit rudele când au cerut ajutorul BOR?:
– N-avem noi ce să facem că el n-a fost bun manager! Nu ne putem permite să înmormântăm orice preot!

Și astea-s doar câteva din exemple.
metanier-metanii-(6)Nu văd popă cu har. Nu mai văd. Acum majoritatea se fac popi doar ca să ia ciolanul. Care ciolan va fi întotdeauna. Asta nu înseamnă că toți care urmează calea bisericii se gândesc numai la bani. Nicidecum. Însă am mai multă încredere într-un călugăr decât într-un popă.
Călugăr care în chilia lui cât o celulă de pușcărie are doar cărți bisericești, veșmintele lui sunt simple, crucea de la gât nu-i decât de lemn…
Contrastant cu popa gras, cu mașini luxoase, un kil de aur la gât, palate ca ale lui Becali și multe, multe averi. Care nu-s declarate la stat…
În călugări pot spune că mai au ceva har. Deși mai apar pe la Tv înjurând de toate cele sfinte, bătând enoriași sau regulânu-se în dos…

Și cu asemenea slujitori ai Domnului, ne mai mirăm de ce tinerii când aud de Dumnezeu fug mâncând pământul?

Eu continui să cred în Dumnezeu, în ciuda “slujitorilor” de pe pământ. Credința e mare. Și Dumnezeu ne va judeca pe toți într-un final…

There are 16 comments left Go To Comment

 1. Javra /

  Ştii şi tu că trebuie să te iei după ce spune, nu după ce face un popă.
  Popii cu ranguri înalte nici nu vorbesc despre sume în lei, ci în euro.
  Ca să ajungi să ai propria ta biserică, trebuie să plăteşti multişor superiorilor.
  Şi plăteşti, fiindcă ştii că-ţi vei scoate banii însutit. Şi după sărbători mari,
  trebuie să le dai sume mari din “încasări” superiorului pe cale ierarhică.
  Acesta, la rândul lui, îi dă şfului şi tot aşa până la patriarh. Iar patriarhul
  are legături la nivel înalt cu politicienii şi relaţii în economia ţării.
  Cam acelaşi lucru l-am văzut cu toţii: un popă sărăntoc la început de drum, care ajunge miliardar în scurt timp. Casa de lângă o biserică ridicată odată cu aceasta este, de regulă, destinată preotului parohiei respective.
  Dar el o poate da unor rude, dacă are altă locuinţă, mai bună.
  Într-adevăr, a fi preot e o afacere. N-am cum să probez tot ce am scris aici, aşa că mă simt obligat să adaug că aşa am impresia, pentru a nu risca să fiu dat în judecată de vreun popă zelos.

 2. Javra /

  Scuze pentru greşeli gramaticale făcute, n-am recitit ce am scris decât după
  ce ţi-am trimis mesajul. Ai putea să faci cu corecturile, ca să nu mă fac de baftă.

  1. Spanac / Post Author

   Vezi că ai două “butoane” după comentariu. Unul cu edit și unul cu More Options. Din cel cu Edit, îți poți edita singur comentariul, chiar și după ce l-ai publicat.

   Cât despre popi, degeaba faci tu cum zice popa, când îl vezi plin de bani iar alții mor de foame și de frig rugându-se. Pare câți aflați pe patul de moarte în mizerie și frig se vor gândi că imediat le va fi mai bine pe lumea ailaltă, rugându-se la un Dumnezeu bun și inimos, când slujitorul lui a pus băieții să-l gonească de la poarta bisericii? Știi câți cerșetori sunt la Mitropolie zilnic? NICIUNUL! Că-s luați la goană de firma de pază.
   Le dă drumul la sărbători. Tare m-aș mira să nu le ia jumate din ce-au primit de pomană… Acești vajnici slujitori ai lui Dumnezeu…

 3. Radu Thor /

  Sunt întru totul de acord cu cele scrise de tine!Din câte ştiu BOR este cel mai mare proprietar de imobiliare plus că gestionează o groază de afaceri în concurenţă neloială, adică netaxate.

  1. Spanac / Post Author

   Cel mai mare proprietar de imobiliare? Nu știam asta…

   1. Cosmin /

    Detin versanti intregi, toate padurile sunt ale lor in jurul manastirilor. (Mii de hectare)

    1. Spanac / Post Author

     Uite că la asta nu m-am gândit…

 4. Szasz Sebes Paul /

  E cea mai mare si mai banoasa afacere !!!!!

  1. Spanac / Post Author

   Și Iisus a spus că “mai lesne i-e cămilei să treacă pri urechile acului decât bogatului să intre-n împărăția cerurilor…”

 5. Rudolph Aspirant /

  Zau, dintre toate afacerile posibil corupte si detrimentale societatii din Romania, tocmai pe asta a BOR ti-ai ales sa o infierezi ! Ei macar ofera acolo un serviciu social, de aia se si inghesuie atatia la ei la coada, ca unde naiba sa faca cozile alea, la ghiseele de la diverse ministere si servicii sociale ? Desigur, poate preferi sa subventionezi tu bugetar pe acesti oameni sa stea la tine la coada, in loc de sa aiba ei o intelegere particulara cu BOR…ma rog, daca esti sigur ca doresti sa oferi 40-50 % din veniturile tale pt a oferi ajutoare sociale si sustinere morala tu din banii tai fara sa mai existe relatia aceea posibil deranjanta cu BOR, care ti se pare tie asa de exagerat de corupta, e si asta o posibilitate…nu zic ca nu este, ca sunt in Scandinavia acum, unde biserica daneza nationala de ex e sub control parlamentar, si de ex preotii crestinii au primit ordin de la parlament sa oficieze obligat casatorii gay in biserica, de s-au mirat pana si gay-ii crestini, (nu ca ar fi fost interesati sa se casatoreasca fie civil fie religios, ca in Danemarca nu vrea mai nimeni sa se casatoreasca oricum, fie gay fie straight, iar la biserica nici atata, ca sunt mai toti atei oricum, dar asa la nivel de principiu)…zau, era sa iasa in strada minoritatea gay-ilor crestini habotnici sa protesteze, dar noroc ca a dat o lege cum ca e voie pt preotii crestini individuali sa se declare dizidenti de constiinta daca ei chiar cred in sufletul lor credincios personal de preot ca nu e voie si nu e bine ca gay-ii sa se casatoreasca in biserica, si astfel pot capata derogare de la obligatia de a oficia casatoria, dar numai daca dau declaratie scrisa ca se declara dizidenti, altfel nu, Zau, eu desi nu sunt crestin habotnic, si de fapt nici nu sunt asa ff oficial crestin declarat, plus desi eu sincer sustin Inst Casatoriei pt gay, si mi-as dori si eu o ceremonie spirituala plus cu bairam, nu doar o ceremonie civila, (dar asta mai mult asa ca sa dureze balul mai mult si sa fie cu toalete luxoase si sa aiba si mama cu ce sa se distreze, ca ei cred ca i-ar place sa fie asa ca in filme, desi nici parintii mei nu s-au casatorit la biserica ci doar la oficiul starii civile), si sa fie ceva serios si emotionant, nu asa improvizat, (desi desigur sansele ca eu sa particip la asa ceva sunt deosebit de scazute), totusi nu cred ca e frumos sa obligi preotii unei religii anume, sa oficieze niste ritualuri dupa cum ordona un parlament cu partide politice oarecare, lasa-i nene in pace acolo, si daca nu-ti place de ritualul lui, nu cotiza la el, si gata. Ca nu obliga nimeni pe nimeni sa fie credincios in zilele astea, nu obliga nimeni pe nimeni sa ceara serviciile unui preot, lasa-i sa supravietuiasca cum pot ei asa, cum or reusi, cum s-or pricepe sa fie mai populari sau mai putin populari, cu un nr mic sau mai mare de friends pe Facebook.

  1. Rudolph Aspirant /

   Desigur daca e vreo plangere specifica, sper ca BOR are un mecanism prin care un enorias se poate plange si poate denunta vreun preot care se comporta chiar ilegal, fara sa ii fie teama de repercursiuni. Ca asta e cel mai dificil sa faci o plangere impotriva cuiva cu autoritate. Eu nu vreau ca in cadrul BOR sa se ajunga asa cum a fost la catolici, desi totusi cred si sper ca in Romania, mai ales in comunitatile mai mici rurale, zau, nu scapa mai nimeni de gura lumii, tot ce face preotul stie tot satul, si precis ajunge stire si la superiorii lui. Ma rog, asa in timp e posibil ca sa se mai destrame aceasta fibra comunitara rurala si in Romania, mai ales cu toti care pleaca de la sate, dar pana una alta, lumea vine si inapoi sa-si faca vile, mai toti vor sa aiba vila la tara, mai toti iubesc viata la tara, vatra copilariilor lor, etc. (Eu sunt cam invidios pt ca pe mine m-a costat intotdeauna ff scump ca sa ma duc la tara, ca nu ampe nimeni la nici o tara de nicaieri, si vad ca acum preturile la real estate in Pungesti sunt cam la fel ca alea din sudul Frantei.)

   1. Spanac / Post Author

    Ce să existe mă? “Nu ești tu bun creștin”. aia ți se spune. De parcă are legătură una cu alta.

 6. Domnul Costel /

  Cu siguranta ca aceste imprejurari creeaza cadrul in care credinciosii autentici sa iasa in lume, sa fie lumina. Da, cred ca acum este momentul ca cei care cred cu adevarat sa proclame Numele Creatorului. Pentru ca acum oamenii vor face bine delimitarea.

 7. Petre /

  Credinta personala a fiecaruia nu are nimic in comun cu popii si bisericile …

  1. Spanac / Post Author

   Exact. Însă oamenii nu vor să știe de chestia asta. Mulți pierd credința din cauza popilor!

 8. Pingback: Înfiinţez o rubrică duminicală permanentă, "Recomandările săptămânii”. /

Leave a Reply