Cele mai longevive animale din lume

Voi știați care sunt cele mai longevive animale din lume? Presupun că nu. Ci doar de țestoasele de Galapagos, care pot trăi până la 200 de ani.
Hai să vedem împreună care sunt animalele amintite mai sus.

Rougheye Rockfish (Sebastes aleutianus)
Rougheye RockfishEste considerat ca fiind unul dintre cele mai longevive creaturi marine. Se pot găsi la adâncimi între 300 și 1000 de metri, în special în Oceanul Pacific. Rougheye Rockfish ar însemna în traducere mot-a-mot Peștele de stâncă cu ochi duri. Asta datorită unor spini care le înconjoară ochii. Peștele are o durată de viață de 200 de ani, cel mai bătrân dintre aceștia, capturat în urmă cu câțiva ani, având venerabila vârstă de 205 ani.

Ariciul din Marea Roșie (Strongylocentrotus franciscanus)
Red-Sea-UrchinAriciul acesta este cel mai mare dintre toate speciile de arici de mare. Există de aproximativ 450 de milioane de ani. Poate atinge și dimensiuni de 25 de centimetri. De obicei stau pe fundul mării, însă pot călători în grupuri, pentru a găsi hrană. În mod normal nu trăiesc mai mult de 30 de ani, deși unii au prins vârste de peste 200 de ani.

Balena bowhead (Balaena mysticetus)
Bowhead-whale1Bate o mulțime de recorduri, fiind un animal uimitor. Eschimoșii au relatat faptul că aceste balene pot sparge gheața de peste 60 de centimetri grosime, pentru a ieși la suprafață, ca să respire. Cel mai lung exemplar avea 21 de metri. Se credea că pot trăi până la 780 de ani, însă teoaria a căzut în anul 2007, când a fost capturată o balenă de avea înfiptă în pielea sa un harpon construit în Massachusetts în anul 1890. Adică balena are ceva peste 120-130 de ani. După ce-au cercetat structura ochiului acesteia, cercetătorii au decis că acest exemplar are 211 ani. Încă trăiește și în prezent.

Peștele Koi – Crapul japonez
koiSe spune că durata medie a unui pește koi este de 50 de ani, ceea ce este o vârstă respectabilă. Însă în 1977 s-a cercetat un pește koi, după ce acesta murise. Și nu mică le-a fost mirarea cercetătorilor, când au descoperit că acel exemplar avea… 226 de ani! Ca și la pomi, s-au numărat dungile de pe solzii acestuia, ceea ce a determinat vârsta înaintată. Adică acel exemplar a trăit în timpul ambelor războaie mondiale, în timpul revoluției franceze, la semnarea declarației de independență a Americii…

Viermii tubulari (Lamellibrachia luymesi)
tumblewormsSunt creaturi care nu-și părăsesc locul niciodată în timpul vieții. Sunt ancorați locului. Cei mai longevivi viermi se găsesc în Golful Mexic, la adâncimi de pesre 1200 de metri, într-o apă rece ca gheața. Se hrănesc cu o bacterie sulfuroasă, fiind singurul lucru din meniu. Crescând extrem de încet, de aceea pot atinge vârste de până la 250 de ani!

Scoicile de perle (Margaritifera margaritifera)
pearl-musselsZice-se că peste 90% din scoicile de perle de apă dulce trăiesc în Scandinavia. sunt creaturi trecute bine prin viață, adaptându-se ușor unor noi habitaturi. Însă numărul lor este în continuă scădere. Cele mai vârstnice exemplare ajung la 250 de ani, fiind cele mai longevive viețuitoare din Europa.

testoasaȚestoasele (Testudinidae)
Sunt faimoase ca fiind printre cele mai vârstnice animale. Fiecare exemplar trăiește în jur de 150 de ani. Însă cele mai longevive sunt țestoasele de Galapagos. De exemplu, Adwaita a fost animalul de companie al generalului Robert Clive. Apoi a fost dus la o grădină zoologică din Calcutta, unde a mai trăit 130 de ani. A murit din cauza unei crăpături în carcasă, care s-a infectat. A murit la vârsta de 255 de ani.

Scoica Quahog (Mercenaria mercenaria)
ocean_quahog_800Acest tip de scoică se găsește în special în coastele scoțiene. Nu se mișcă prea mult în timpul vieții. Se îngroapă în nisip sau noroi, unde pot sta o vreme îndelungată, fără a avea nevoie de oxigen sau hrană. Aceste creaturi pot trăi până la 400 de ani, una având puțin peste 500!

Buretele Antarctic (Homaxinella balfourensis)
sponge-Cinachyra-antarctica-003Nu multă lume cunoaște faptul că buretele de apă este un animal. Nu se mișcă prea mult, în general deplasându-se cu 1 milimetru pe zi, de aceea ei și crescând în vârstă foarte încet. Sunt diverse tipuri de bureți, care trăiesc între 3 luni și 20 de ani. Însă cei mai uimitori bureți sunt cei din Oceanul Antarctic, aceștia atingând vârste de până la 1550 de ani!

Meduza
jellyfish-turritopsis-nutricula-4-e1359400859826De exemplu, Turritopsis nutricula nu are nimic deosebit. Are aproximativ 1 milimetru și 8 tentacule. Iar adulții au 4,5 milimetri și 90 de tentacule. Originare din Caraibe, aceste meduze sunt cele mai longevive animale din lume. Când ajung la vârsta de 50 de ani, viața lor o ia de la început. Redevin ca imediat după naștere. Aceste creaturi pot trăi, practic, la infinit. Ceva în același gen se întâmplă și cu hidra.

There are 6 comments left Go To Comment

  1. Rudolph Aspirant /

    Hey, nu stiam asta cu meduzele ! FF interesant ! Zau, cred ca cunoastem inca prea putine lucruri, asa ca public general, legat de viata marina, adica zau, cine niab se gandeste la bureti, de ex eu chiar ieri in mod total intamplator, datorita unui articol de pe blogul lui Vladen, in care acesta vorbea de niste pastile de dureri de cap, si se intreba oare ce era in pastilele alea, si pt ca am fost eu curios sa citesc mai multe despre legaturile iod-carbon din substanta din pastila respectiva, am aflat ca exista un burete special care se gaseste pe langa coastele marii Mediterane, pe lnaga NOrvegia, lana Irland de sud-vest si Africa de vest plus langa singura localitate din Bretani adin Franta, numita Roscoff, care acest burete efectiv proodce atat iod-carbon incat ofera aerului de pe acolo prprietati autentic energizante si chiar euforizante ! Zau ! Si chiar ma si gandeam sa facem o campanie de ex sa aflam despre litoralul romanesc ce meduze si bureti are, si sa facem o campanie, de ex, “1 saptamana la Mamaia este exact ca si cum ai lua 2 tablete de ecstasy pe zi”, sau ceva de genul asta, dar sa fie cat de cat stiintific credibil, sa nu zica lumea ca e doar la misto !

    1. Spanac / Post Author

      Și cine să facă cercetările astea? Românii? Ți-ai găsit! Că ăștia nu-s în stare să se apuce de nimic, darămite să cerceteze vietățile marine…
      Adevărat e că știm foarte puține despre lumea marină. Pe la 3000 de metri sub nivelul mării găsim sumedenie de vietăți pe care nimeni nu le-a văzut sau le-a auzit vreodată. Ba chiar și niște meduze de-s acolo de când a făcut Dumnezeu lumea…

  2. Bianca Badea /

    Informativ!

    1. Spanac / Post Author

      Merci!

  3. elly weiss /

    Ariciul si meduza sunt si foarte frumoase 🙂
    Treaba cu meduza e uimitoare. Nu stiam.

    1. Spanac / Post Author

      Nici eu. Și uite afurisitele… Te mușcă, tu mori de la unele și pe ele le doare-n tentacule…

Leave a Reply