Cernea, delfinii, “ziariștii” și comicii fără haz

Mă întrebam zilele astea dacă nu-s destul de hipster, fiind singurul care nu știa de faza cu Cernea și delfinii. Că vuia acum câteva zile pe blogurile așa zise hazlii știrea. Ba că-i adoptă, ba că-l ia sub aripa lui protectoare, ba că se bate cu japonezii ca la Pearl Harbor. Toată cruciada asta dusă pentru bunăstarea delfinilor.

Și ajungem la habarniștii de se cred ziariști.

cerneaRemus Cernea va depune la Parlament pe 3 februarie proiectul de lege pentru recunoasterea delfinilor drept persoane non-umane, a declarat acesta pentru HotNews.ro. Cernea cere ca orice delfin sa aiba “dreptul de a fi protejat in mediul de viata si de a nu fi indepartat de grupul sau familia din care face parte”. Cernea a trimis, impreuna cu Briana Caragea – activista de mediu cunoscuta pentru opozitia fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist, o scrisoare deschisa prin care cere guvernului Japoniei orpirea uciderii delfinilor.

Porivit proiectului lui Remus Cernea, delfinii trebuie sa aiba dreptul la viata, dreptul la integritate corporala si de a nu fi supusi la acte de cruzime, dreptul la libertate de miscare in mediul de viata si de a nu fi capturati si tinuti in captivitate cu alt scop decat acela de a fi tratat medical sau salvat de la un pericol iminent si dreptul de a nu fi indepartati de grupul sau familia din care fac parte.

“Toate speciile de delfin se bucura de protectie speciala pe teritoriul Romaniei, iar fiecare individ al acestor specii este considerat persoana non-umana. In sensul prezentei legi, prin persoana non-umana se intelege o fiinta inzestrata cu inteligenta dezvoltata si cu capacitatea de a avea relatii sociale complexe, care nu apartine speciei umane si care se bucura de mai multe drepturi”, se arata in proiectul de lege obtinut de HotNews.ro.

Incalcarea drepturilor persoanelor non-umane este interzisa si se sanctioneaza cu pedepsele echivalente prevazute de Codul Penal pentru incalcarea drepturilor similare ale persoanelor umane, potrivit documentului.

In plus, tinerea in captivitate a delfinilor va fi interzisa in termen de cel mult 12 luni de la intrarea acesteia in vigoare a acestui proiect de lege, iar utilizarea acestora in delfinarii sau alte facilitati de recreere va inceta.

Deputatul vrea sa salveze si delfinii din Japonia. Deputatu si Briana Caragea au depus a inceputul acestei saptamani, la ambasada Japoniei, o scrisoare deschisa prin care acestui stat sa stopeze uciderea delfinilor printr-o lege sau hotarare de guvern. Sursa.

Așadar, Remus Cernea dorește ca Japonia să trateze delfinii ca persoane non-umane. Din câte văd eu, conform DEX-ului, PERSOÁNĂ, persoane, s. f. 1. Individ al speciei umane, om considerat prin totalitatea însușirilor sale fizice și psihice; ființă omenească, ins. 

Care va să zică, persoana e decât omul. Remus Cernea vrea în primul rând ca persoanele să nu fie musai oameni, și-n al doilea rând ca delfinii să poată trăi liniștiți. Ba chiar când vine Nea Flipper în restaurant, să-l tratăm ca pe un rege, fiind prima persoană non-persoană din lume. Nu știam că la japonezi se ucid delfinii cu sânge rece. Credem că e doar pe la islandezi, însă după căutări, am văzut că și-n Japonia se practică.
delfin
Rămâi oripilat de imagini, nu declin asta. Nu înțeleg acest “sport“. E bună carnea de delfin? Sau sunt extrem de mulți delfini p-acolo și trebuie omorâți ca pe șobolani? Japonezi, dacă au și școala de supt, nimic nu mă mai miră. Și când ziceam că japonezii sunt cel puțin descreierați, ziceați că-s eu tâmpit.

Sincer, inițiativa gagiului e bună. Nu-i normal să faci așa ceva. Una e vânătoarea de vulpi în Anglia, vânătoarea de mistreți prin coclaurile de la Snagov, alta e uciderea ÎN MASĂ a delfinilor. Vulpea e dăunătoare. Mistrețul e dăunător și bun de mâncat (deși personal nu mi-a plăcut carnea de mistreț). Delfinul nu cred că-i dăunător și nici nu cred că se omoară pentru hrană. Se omoară deoarece se poate, să demonstreze bărbăția și vânjosismul japonezilor? Mi-e silă! Încep din ce în ce mai puțin să-i privesc pe japonezi cu ochi buni.

There are 5 comments left Go To Comment

 1. Rudolph Aspirant /

  Domnule, cand stii ca Hayden Pannetiere e atat pro-delfini cat si pro-revolutia din Ucraina, (asta a doua din cauza aliantei cu fratele parlamentarului Klitschko), desigur ca daca esti parlamentar roman, doresti sa te asociezi acestor cauze nobile in moduri cat se poate de serioase care pot fi si indeajuns de socante incat sa fie bagate in seama de CNN, care in ultima vreme to nainte de Golden Globes a aratat numai cum plangea Hayden langa delfini in Japonia acum 3 ani, plus cat de serioasa inspecta ea situatia complicata din Ucraina ceva mai recent.
  Cat despre dna Caragea, eu cred ca e total OK de a reaminti dnei Kennedy sa o invite si pe dansa la viitorul dineu de fani Delfini japonezi.Intre timp, poporul japonez fiind un popor constiincios in ceea ce priveste traditiile lor, au promis ca vor dezvolta un parc de distractii pt turistii internationali iubitori de delfini chiar acolo langa acel golf unde acesti delfini sunt casapiti in mod traditional de 400 de ani, pt a imbina astfel atat traditia veche cat si educatul poporului tanar international ca si traditiile vechi pot uneori folosi la relaxare, in mod similar cu un parc de distractii.
  (Nu mai tin minte care Kennedy e pro delfini…una din alea care inca mai traieste si e in prezent ambasadorul international al delfinilor de pretutindeni in Japonia)

  1. Rudolph Aspirant /

   Zau, daca nu era Hayden, la naiba le mai pasa de delfini, de Kennedy, sau chiar de Ucraina. Pana si anuntul dnei Kennedy despre activitatile ei nu a aparut decat dupa ce a plans Hayden in documentar la TV. Am postat pe blogul lui Cuvanta (on topic, sub articolul despre Delfini) videoclipurile necesare pt a inmuia inimile de piatra ale cinicului parlament roman (atat cel real cat si cel ad hoc popular virtual).

   1. Rudolph Aspirant /

    Zau, eu sincer cred ca dl Remus Cernea e o partida mai buna asa pe trrmen lung pt Hayden Pannetiere decat boxerul ala ucrainean…care precis o va face nefericita…hai sa facem o initiativa de bloggeri romani sa o convingem pe Hayden sa ii acorde o audienta lui Cernea…dar trebuie pregatit serios…trebuie sa propunem cu ce sa se imbrace, ce sa zica, etc., ca sa nu se faca de ras. Viitorul delfinilor si al lui Hayden este in joc. Zau, daca chiar v-ar pasa atat de delfini cat si de Hayden, ati lua in seama ce zic eu. Nu va fie teama de ucrainean. Ca ala oricum nu are nici o sansa pe termen lung cu Hayden si nici nu urmareste asta. Ea e mai degrabs cea indragostita de el in clipa asta, decat el de ea, (desigur in mod relativ inca naiv, dar e tanara). Zau, hai sa I-l prezentam pe Cernea, ca e o partida MULT mai buna pt Hayden, plus si ea e o partida ok pt el.

    1. Spanac / Post Author

     Acu suntem pești pentru Cernrea? :))
     Și nu, n-are legătură cu delfinii, ăia fiind mamifere.

     1. Rudolph Aspirant /

      Zau,ma simt jignit. Eu am o idee de business sa deschid o afacere de petitorie de lux dupa ce ies la pensie, nu ma gandeam la activitati de tip peste.

Leave a Reply