Chinezii vor să cumpere Oltchimul

China_2566037bPotrivit Ministerului Economiei, citat de Mediafax, companii chineze doresc să cumpere Oltchimul, să realizeze tronsonul de autostradă Craiova – Piteşti, să dezvolte unitățile 3 și 4 de la Cernavodă, precum să creeze linia ferată de mare viteză dintre București și Constanța.

Potenţialul de investiţii al companiilor chineze este extrem de important, mai ales în contextul globalizării. România are proiecte în domenii cheie – energie, transport, IT, agricultură. Statul chinez a alocat o linie de credit de 10 miliarde de dolari pentru realizarea de proiecte în ţările Europei Centrale şi de Est, iar proiectele României sunt viabile şi pot obţine finanţarea necesară implementarii“, a declarat într-un comunicat ministrul Constantin Niţă.

Păi dacă noi nu suntem în stare să facem singuri ceva, lasă că vin alții (cu muncitorii lor!) ca să pună mâna. Noi, după 90 am stagnat cu orice însemna contruire. Ba mai rău, am dărâmat fabrici și uzine, pentru a vinde la fier vechi toată tehnologia existentă și pământul pentru 2-3 dolari metrul pătrat.

Stau și mă gândesc la cât de periculoși sunt chinezii. Dacă prin 2010-2011 au cumpărat mare parte din porturile grecești, ce vor face când se vor răspândi în toată Europa? Cristi îmi spumea că în mai multe țări, există deja orașe chinezești. Dar nu vorbesc de un China-Town, cum există în statele americane. Vorbesc de orașe-fantomă. Totul este în ordine, orașele sunt clădite, făcută toată infrastructura, create blocuri, case, puse perdeluțe la geamuri, TV în camere etc. Totul, mai puțin… oamenii. De jur împrejur pus gard și pază înarmată. Nimeni nu trece. Da, pământul este cumpărat de chinezi. Ca la ambasade, de exemplu. Pământul pe care este pusă clădirea ambasadei X sau Y, aparține țării care are ambasada. Adică pământul pe care e construită Ambasada cubei din București, aparține Cubei, nu României.

Revenind la chinezi, există orașe întregi, gata de predat “la cheie“. Oare de ce?
Asta, pe lângă orașele-copii pe care le-au constuit deja în interiorul chinei. Orașe care sunt locuite.

Pe de altă parte, văd că ăștia mici și mâncători de orez tot la căile ferate trag (remember USA?). Însă mă sperie că vor să construiască tocmai București – Constanța. De ce nu București – Timișoara? Pentru că, în Constanța e port la Marea Neagră. Și ei pot veni ușurel prin Rusia, prietena lor de-o viață. Trec prin Ucraina, care deja, zilele astea, parcă nici nu mai contează în intențiile Rusiei și au acces direct la noi. Și-ajung repede în București. Apoi în toată țara.

Ar trebui să ne sperie expansiunea asta a chinezilor, sau sunt eu prea paranoic?

Aceasta postare a fost citita de 1326 ori !

Comments

comments

There are 3 comments left Go To Comment

 1. Rudolph Aspirant /

  Pai chinezii construiesc asa si in Africa si in America de Sud si la ei…sunt firme particulare de constructii detinute de amantele si nepotii aparatului de partid, si isi mai spala banii, insa cu speranta ca le pot revinde, nu ca sa le ocupe ei personal…numai ca problema e ca lumea din Africa nu are bani sa cumpere aceste case, insa chinezii spera ca in UE si America de Sud spera ca mai au o sansa sa ia oamenii credite de la banci ca sa-i ajute sa-si spele banii…insa in Romania lumea s-a mai invatat cum e cu creditele astea plus nici bancile nu mai dau credite asa usor, asa ca nu cred ca e cazul sa-ti fie teama.

  1. Rudolph Aspirant /

   Plus ce daca participa membri din guvern la spalat bani chinezesti daca tie iti ramane o autostrada ? O sa intre in acest pacat tocmai aia coruptii. Plus nu e vorba numai de guvernanti romani, participa si altii, chiar reputabili. Poate fi interpretata de fapt si ca o activitate mai dizidenta populara impotriva regulilor prea rigide ale bancilor impotriva spalarii banilor, banci pe care lumea si asa nu le are la suflet,, o dizidenta impotriva bau baului de FMI, etc. Sufletul poporului roman
   necorupt va ramane in continuare liber plus lipsit de pacate plus va avea si sosele fara sa aiba de ce sa se simta vinovat din punct de vedere crestin care zice ca “banul e ochiul dracului”.

   1. Spanac / Post Author

    Nu mi-e mie de autostradă, că-mi rămâne, că dacă se strică și aia tot noi o re-re-re-re-parăm. Cu alte firme (românești) care azi pun cimentul și peste 3 luni e iar groapă acolo unde au reparat.
    Mi-e frică de ce-am spus de calea ferată. Să aibă acces mai faci în țară. Cel puți, gândind “a la teoria conspirației”.
    să nu uităm că treaba asta e veche în istorie. Bine, nu știu dacă noi prindem, însă urmașii noștriu cred că vor vedea cum trec trenuri încărcate de chinezi, venin de la mare…
    Sunt tare curios să-i văd atunci pe ăști mândri de Clujul și Sibiul lor, ce vor face când vor vedea cete de 1000 de chinezi. Vor zice “vai, ce frumos!”, sau vor strâmba din nas, înjurând nițel?

Leave a Reply