Am citit cartea!

Știți care e noul laitmotiv în privința filmelor? Celebrul “Am citit cartea!” și variațiuni ale acestuia.

mulletDupă ce credeam c-am scăpat de idiotul “pentru că… automobile“, acum devine enervant “Am citit cartea“. Băi, cui mama naibii îi pasă? Lumea vrea să vadă filmul, nu s-audă un wannabe atotștiutor inteligibil și citit c-a reușit să frunzărească o carte. E tare greu să citești o carte. Pfoai, puți de prost ce ești dacă n-ai citit Jocurile Foamei băi. Sau o carte de Stephen King. Sau măcat câteva pagini pline de înțelepciune diviniă scrise de Cioran sau Iorga. Apropos, știți cum a murit Nicolae Iorga? Sau Eminescu? Ați citit cărțile astea? Hai să vedem cine dă răspunsul corect.

Nu prea mai reușește omul să afle că apare un film că deja se găsesc câțiva deștepți care să-și dea cu presupusul, că doar oricine poate fi critic de film.
– Am citit cartea, filmul e o mizerie, mă și mir cum de-a avut așa mari vânzări prima parte…

ok dude

Îți spun eu cum băi. Orice e cu gnomi, elfi, vrăjitori și dragoni generați pe PC va vinde. Acum e era efectelor speciale. Aveți dovadă orice film din seria Harry Potter și orice film Lord of the rings/Hobbit. Și vă spun de pe acum că Paul Walker va apărea în Fast and furious 7. Cam trei sferturi de film, în rest, fiind creat pe computer. Cum a fost creat Schwarzenegger în Terminator 4. A, ați citit cartea? Cum se termină Terminator 7?

Desigur, mai sunt cazuri în care filmul apare pe net, tras vai de mama lui, se uită un cretinel, apoi împânzește netul de prețioasa informație că filmul e oribil și să nu vă duceți la cinema.
Prostia de-a da jos un film imediat după ce-a fost difuzat în America am făcut-o și eu, recunosc. Ultimul Batman ăla, când “moare” la final. O oribilitate de film. S-a văzut sub orice critică filmat de la cinema și nu mi-a plăcut. Până am văzut 10 minute din final ieri la HBO. Și mi-am dat cu pumnii în cap deoarece nu l-am văzut de la început.

Văd că noul trend al nostru e să ne dăm cu părerea despre orice.
– Însă asta o făceam de mii de ani! ați spune.

De acord cu voi, însă acum ne dăm altuia în cap ca să ne expunem punctul de vedere, chit că-i de-o idioțenie crasă ce vomităm.
– Nu nene, ce zic eu e bine, tu ești prost! Eu am citit cartea băi!

Nu mă, nu. Dacă ai citit o carte după care s-a turnat apoi un film și te lauzi cu asta, nu ești mai inteligent. Puți de prostie. Nu ești prost că ai citit, ești prost când îi consideri pe alții tâmpiți că se uită la film fără să aibe idee de carte. MAJORITATEA FILMELOR SUNT INSPIRATE DE CĂRȚI! E imposibil să citești 1000 de cărți după care s-au făcut 1000 de filme. 
De exemplu, populația nu citește cărțile. Da, dați-vă inteligenți că v-ați luat toți Jocurile Foamei de la librării. Dacă nu apărea filmul, cartea nu era la noi pe piață. Asta o știați?
La fel și cărțile cu Harry Potter. Să nu mai spun de romanele lui Stephen King. Până acu 10 ani dacă era vreuna scrisă în românește, era minune. Acum sunt grămezi.
Noi nu știam că există cărțile Carrie sau Christine. Știam doar filmele care ne-au speriat dar ne-au atras.
Așa că hai să fim cinstiți. Atâta mândrie nelalocul ei cade tare nasol în ochii celor din jur.

There are 19 comments left Go To Comment

  1. Radu Thor /

    Nu sunt de acord cu tine! Imi place sa citesc si nu consider asta un motiv de a te da mare!
    Dupa cum spunea cineva, respectul nu se cere, se castiga!

    1. Spanac / Post Author

      Nu zic de tine. Și mie-mi place să citesc, însă nu mă dau mare prin jur că uite ce chestie extraordinară am făcut, am citit o carte. Sau două, sau zece.
      Acum e motiv de laudă printre facebookiștii actuali. au reușit să citească o carte…

  2. Rudolph Aspirant /

    Pai a propos si de articolul anterior despre social media, unul din articolele vandute de aceasta social media este snobismul, ca se spera ca mai multi snobi va duce la mai multi consumatori de diverse rahaturi ceea ce va redresa si economia, (desi din pacate Facebook s-a orientat asupra snobului simplu si a neglijat snobul elitist de lux, care vrea sa fie chiar mai cu mot decat altii, chiar si in ceea ce priveste snobismul, in esenta zau a neglijat romantismul, dar nu-i nimica, il vor exploata altii)

    1. Spanac / Post Author

      Deci facebook = snobs wannabe.

  3. Gabi Miron /

    Spuneai că dacă nu era filmul, cartea nu mai apărea la noi pe piață. Se prea poate, deși mă îndoiesc. Dar să știi că fanii lui Suzzane Collins din România au citit tot în engleză trilogia.

    Pe deoparte ai dreptate, așa va fi și cu filmul Warcraft care va apărea prin 2015 parcă. Nu e nicio carte din cele 11 traduse în română, presimt că pe la jumătatea anului 2015 vor apărea și primele titluri traduse. Sunt curios și ce editură va pune mâna pe ele. 😀

    1. Spanac / Post Author

      Editura Nemira. Îți spun de acum. Pentru că ăștia s-au apucat să traducă (cu picioarele, ce-i drept, ca și Editura Rao) niște cărți după care se fac filme sau jocuri (cunoscute la noi).

    2. Gabi Miron /

      @Spanac, cu picioarele nu a tradus nimeni, e prea săracă limba română pentru a reproduce autentic multe fragmente din cărți.

      @Vladimir, nu știam că există la editura Amaltea, oricum prefer cele pe engleză.

      Și înainte să mă atace cineva, știu, sunt 25 de cărți. Nu 11 cum am scris în comentariu..

      1. Spanac / Post Author

        Dacă ai fi citit o carte de la Rao ai fi văzut în ce hal au făcut-o. Lucrând în domeniu a trebuit să mă documentez. Și m-am luat cu mâinile de cap. Bine, chestia asta se întâmpla acum 8 ani. Între timp și-or mai fi revenit, nu știu. Însă atunci, când abia apăruseră primele cărți de Stephen King traduse în românește, erau vraiște. Și cu google translate ieșeau mai bine :))

  4. Vladimir /

    Eu nu cred ca-i snobism si nici prostie. Pur si simplu omul citeste cartea, sesizeaza automat inadvertentele inerente din film si se enerveaza. In plus, cand citesi o carte iti si formezi imginea proprie despre personaj, care de cele mai multe ori nu corespunde cu cea pusa in scena. In plus, in mod obiectiv, un film nu poate avea nici profunzimea si nici nivelul de detaliu al unei carti. Automat, in scenariu unele pasaje sunt modificate si altele scoase (de multe ori cu conlucrarea autorului daca mai e in viata). Si-s de parere ca uneori e pacat. Adica filmul e ca un schelet si cam pierde din substanta. Eu unul fac eforturi sa nu asociez cartile cu filmul rezultatul si sa le privesc ca pe doua lucruri complet diferite (de cele mai multe ori imi iese, uneori nu). De asemenea de multe ori recomand cartea, mai ales atunci cand mi se pare ca filmul nu-i suficient de bun. Dar numai daca cred ca ala caruia i-o recomand chiar pierde necitind-o. Altfel, treaba cu cartile e ca cu orice sfat/recomandare: poate sa sune a orice intre aroganta/dat mare si recomandare sincera/sfat. Mai depinde si cum pui problema. Dar daca un film e mult mai prost decat o carte, mi se pare normal daca dai doi bani pe interlocutor sa i-o recomanzi.

    1. Spanac / Post Author

      Coane, nici măcar dacă nu cunosc persoana de care mă iau, e de ajuns să-i văd comentând. Te uiți pe filelist la comentarii analfabete și râzi 3 zile.

      1. Rudolph Aspirant /

        Pai daca nu socializezi ordonat on line, asa cu program de studiu serios alternand cu cel de relaxare, eu ce sa-ti fac ? Ce tu te uiti ssa in jur numai dupa chestii care sa te distreze asa tot timpul ? Nu cauti si tu sa te informezi mai serios din timp in timp ? Si pe irms dai vina tot pe Internet sau Min Educatiei, daca nu te distrezi indeajuns sau iti scapa ceva cu adevarat important informativ.

        Plus lui ala sau aia care a zis ca lb romana e saraca…zau, asa ceva nu am mai pomenit zis despre nici o limba din lume, mai ales una vie care e in permanenta dezvoltare. Dar de om
        individual care sa aibasaracie de limbajsau vocabular (indiferent de limba) am citit.

        am mai citit ca pe anumite domenii ff inguste anumite limbi pot avea poate un vocabular mai specializat mai extins decat altele, insa zau, sincer nu cred ca era vorba de domeniul literaturii de fantasy, care e probabil identic de sarac sau de bogat pt orice limba vie de azi…la moarte nu ma bag, insa cred ca e o idee buna de a cauta literatura SF si fantasy scrisa pe lb latina, poate si aramaica, sau cate or mai fi niste lb moarte…

  5. Refu /

    Eu am inceput cateva carti, dar nu le-am terminat pentru ca ma plictiseau maxim, doar cateva m-au tintut cu ochii deschisi si mi-au oferit o imaginatie incredibila, asa ca ma folosesc de prieteni, daca prind o carte si imi place atunci o imprumut, sau o cumpar in cel mai rau caz, problema e ca inapoiez cam greu cartile :))

    1. Spanac / Post Author

      Știu. uiți de ele și zici că tot le vei termina de citit. Și le dai înapoi greu. Știu și eu. aia e nasol la cărți. Că te plictisesc.
      Uite, de exemplu eu nu pot citi cărți fără dialog.
      N-am reușit să citesc “Cel mai iubit dintre pământeni”. Nu avea dialog.
      Singurul autor pe care l-am citit fără să aibe mult dialog a fost Remarque. Tot îl dau exemplu, deoarece mi s-au părut absolut geniale cărțile lui. Doar două cărți nu le-am citit, mi s-au părut de-a dreptul tâmpite, mult sub ce putea el să încropească din condei.

  6. Andrei /

    Asta cu am citit cartea emana asa…cultura…si daca a citit cartea, clar e mai buna decat filmul, intotdeauna!

    1. Spanac / Post Author

      Nu toate cărțile sunt mai bune. Una e să emane cultură, alta e să emane prostie. Vorbesc de ăștia care nu știu să lege 2 cuvinte în românește și se laudă că au citit cărți. Alde comentatorii de pe filelist. De exemplu. ei m-au făcut să scris articolul acesta.

  7. Laura C. /

    Eu nu înţeleg de ce clasicii au rămas într-un con de umbră, iar poveştile astea fantasmagorice prind atât de bine la public. Asta e evoluţia firească a lucrurilor sau stagnare?!

    Mie îmi plac atât cărţile, cât şi filmele. Cărţile sunt recomandate însă din motive evidente: îmbogăţesc limbajul şi stimulează imaginaţia.

    1. Spanac / Post Author

      Pe când în filme ai parte de clasicele “fuck you”-uri. E și ăsta un punct de vedere.
      Însă există și filme bune făcute după cărți mediocre.

  8. Laura C. /

    Da, aşa e!

Leave a Reply