Bărbații și cosmeticalele

Nu numai femeile au nevoie de cosmetice, ci și bărbații. Istoria cosmeticelor începe de acum 5-6 mii de ani în urmă.
În Egiptul antic bărbații se fardau.

N-aveau ei mascara să-și dea pe gene, însă aveau nevoie de farduri negre. Asta deoarece soarele care încălzea pământul la peste 50 de grade ardea ochii muncitorilor. Muncitori care-și rupeau spinarea să facă ditamai piramidele de mari, să-l încimenteze pe nu știu care faraon. Mă gândesc cum de nu le-a dat prin cap să-și facă ochelari de soare ca eschimoșii…

fardApoi moda cosmeticelor s-a păstrat și s-a diversificat, ajungând prin anii 1700 la palatele împăraților. Care aveau peruci imense, se fardau strident în diferite culori și se dădeau cu apă de colonie. Asta cu toate că nu făceau baie cu lunile.
Chiar regina Elisabeta I făcea baie o dată pe lună. Și atunci doar dacă era neapărat nevoie. Iar Iacob I abia se spăla pe mâini când își aducea aminte.
– John, ce zi e azi?
– Data de 6 mărite stăpân.
– Ce an, John, ce an?
– Anul Domnului 1591.
– 1591 deci? Voiam să mă spăl pe mâini, dar abia am făcut baie deunăzi.
– Deunăzi, mărite?
– Da, în 1571!

Cu timpul însă oamenii au începu să se spele mai des, ajungând în prezent să fie la modă dușul zilnic. Asta când acum 30 de ani o baie completă era necesară o dată pe săptămână.

Tot de acum 30 de ani și cosmetice naturale pentru bărbați au cunoscut o diversificare imensă. De la săpun și apă de colonie, în prezent avem fel de fel de drăcii necesare.
Spumă de ras, cremă de ras, pastă de dinți de x feluri, after shave de mai multe feluri, deodorant solid, deodorant lichid, șampon de păr, balsam de păr, gel, loțiune antiacneică și mii de alte produse.
Însă, spre deosebire de femei, bărbații au nevoie (folosesc) abia 10% din  produsele folosite de femei. Să ne bucurăm că noi, spre deosebire de ele, nu avem mare nevoie de produse manichiura. Deși sunt destui bărbați care-și dau cu lac pe unghii. După umila mea părere, nu-i un lucru bărbătesc, însă tac aici înainte să mi se spună c-am prejudecăți cât casa…

A, și să nu mai pun la socoteală că bărbatul e gata de drum în maxim 20 de minute? Pe când femeia e gata abia după 3 ore? După care observă că i s-a deranjat coafura cât timp s-a ot fardat și și-a căutat ținuta?
Și-o vezi iar, dând cu cremă de păr, apoi cu gel, apoi cu fixativ. Între timp urlând la bietul bărbat că e vina lui, că o ia pe nepregătite să meargă la cinema.
– Acu-mi spui? cu câteva ore înainte?

Că femeia trebuie să se epileze, să-și facă baie, să-și facă manichura și pedichira, să se vopsească, să-și facă o coafură la modă, să se fardeze frumos, să-și ia o ținută frumoasă. chit că-s minus 10 grade afară și n-o vede nimeni că nu e epilată și vopsită. Ea musai trebuie să se înfrumusețeze.

Iar bărbatul se bărbierește în cadă, în timp ce face baie. În 10 minute a terminat baie _ bărbierit. 5 minute să-și aranjeze freza, să se spele pe dinți și să-și taie unghiile. Apoi 5 minute să se înșpreieze și să se arunce-n haine.

Ba îl ia și somnul până se gătește femeia…

There are 10 comments left Go To Comment

 1. Elena /

  Asa zici tu? Ai auzit de metrosexuali? Care isi fac masti de fata, masti de par si tot felul de chestii. Un gel anticelulitic nu vrei? Sa-ti faca pielea de bebelusa?

  1. Spanac / Post Author

   Vorbeam de bărbați, nu de femeiuști…

 2. bazarul lui albert /

  Bine, dar acum n-o sa ne apucam sa ne fardam, dar de cosmetice avem nevoie si noi barbatii…un deodorant…chestia din astea mai normale:)
  O zi buna!

  1. Spanac / Post Author

   Normale da. Un after shave, un parfum, un deodorant.

 3. alexa /

  nu fi carcotas …nu ti-ar placea ca femeia de langa tine sa nu se epileze sau sa nu fie ingrijita, curata si mereu frumos mirositoare!eu il admir pe prietenul meu care mereu miroase frumos, are unghiile ingrijite si pielea fina! si nuu este metrosexual:))!

  1. Spanac / Post Author

   Orice bărbat trebuie să fie îngrijit. Însă cu limită. Nu lac de unghii, sprâncenele pensate zilnic și alte bălării…

 4. Rudolph Aspirant /

  Dar despre creme hidratante ce parere ai ? Eu chiar ma simt cam vinovat ca nu folosesc nici macar aia pt ochi impotriva labei de gasca. Cand ma gandesc si cat vant sarat o sa primesc drept in fata cand voi iesi la primavara cu iahtul in larg, ma simt si mai vinovat.

  1. Spanac / Post Author

   Ai yaht?
   Creme hidratante… N-am nimic împotrivă, chiar dacă nu le folosesc. Mie personal nu-mi trebuie multe chestii. Cea mai folosită consumabilă de mine este bețișorul de urechi. Consum 3 pe zi.

   1. Rudolph Aspirant /

    Nu am inca yacht-ul meu personal, doar unul vechi de vreo suta de ani de imprumut pt elevii de yachting, ca doar nu o sa stric bunatate de yacht nou si inca si al meu personal cand inca nici nu tin minte cum se cheama toate panzele si nu stiu sa leg decat 1 nod din alea minim 16 la care trebuie sa ma pricep, plus nici nu stiu exact cand sa folosesc sistemul de navigatie electronica sau ala terestru sau ala astronomic. Dupa ce le invat pe astea si-mi iau brevet de yachtsman de clssa a 3a poate o sa incep sa ma gandesc sa-mi iau si eu un yacht, numai ca imi trebuie si un yachtsman de clasa 1 la pachet odata cu el, just in case ma duce vreun curent sau vreo furtuna dincolo de insulele Faroe fara sa-mi dau seama, plus ca desi e voie la clasa a 3a, mie personal mi-ar fi frica oricum sa ma duc singur cu yachtul prin
    stramtoarea Pisicii. Zau, stiu ca altii se duc de capul lor si prin oceane, dar nu sunt eu ala, mai ales cand am vazut ce a patit recent pana si dl Robert Redford in Totul e Pierdut. Chiar si daca dansul precis a utilizat creme hidratante.

    1. Spanac / Post Author

     Nu știu nimic despre nevigat. Văd că tu știi mult mai multe. eu abia pot să vâslesc un rahat de barcă. Și-am fost de vreo 2 ori cu yahtul. Prima oară, la 14 ani, mi s-a făcut un rău de-am zis că mor acolo.
     a doua oară, anul trecut, în Cipru. Și iar m-a luat răul de la ruliu. Și-am băut câteva pahare de Dumnezeu știe ce… Wiskey parcă, amestecat cu ouzo și cu suc de ananas, Din jumate în jumate de oră trebuia să mai beau un pahar de licoare d-aia ca să-mi revin. altfel îmi venea să dau la boboci. Nu-s de mare, asta e clar.
     Culmea e că mi-a plăcut cu avionul. cu toate că ziceam că mor acolo de inimă. A fost chiar plăcut. Bine c-am avut mâncare, sanvișuri ce ne-a dat. Parcă șnițel? Am băgat 4 sanvișuri d-alea și 2 sucuri de-am zis că-i masă pentru regi.

Leave a Reply