Creștinarea mașinii. Ce mă?

De vreo 2 zile am văzut știrea asta tâmpită. Creștinarea mașinii. Adică… ce mă?
Efectiv rămâi așa o țâră cu mintea în colțuri.

Știți senzația? Ca atunci când sunați pe cineva și ăla răspunde prompt cu “Alo, nu!“. Exact așa am rămas eu citind știrea asta. N-are cum să fie păcăleală de 1 aprilie, suntem aproape în august…
Apoi s-o luăm logic. Chemi popa să-ți sfințească în casă. Să nu pice blocul la cutremur, să n-o spargă hoții, să intre bani prin toate crăpăturile etc.
Te duci la popă să-ți sfințească lanțul și cruciulița de aur. Sau de argint.
Să sfințească popa hainele, pe tine.

masinaDe ce nu și mașina? Foarte firesc. Sfințești mașina să nu îi sară vreun piston în mijlocul autostrăzii, să nu facă scurt de la prea multe boxe, că vrei să-ți bubuie bașii, să nu-ți iasă pisica neagră în față și s-o calci făcându-ți păcat și sânge rău de fiecare dată când mai vezi sau mai auzi de mâțe…
O sfințește să nu dai în pom cu ea, știind că tot din pomul ăla îți face garsonieră. Deci da. Dacă stai bine să te gândești e bine s-o sfințești. să nu i se spargă roata, să nu ți-o zgârie vecinul, înciudat că el n-are mașină ca a ta etc.

Doar că pare ciudat la prima mână. La primul gând. Cum să sfințești mașina? De ce?

Iată de ce, v-am explicat.

Dar după cum știu eu românii, vor vrea de acum înainte să-și sfințească toate cele. Telefonul, să nu primești niciodată vești rele, numai apeluri de bucurie. Televizorul să nu se strice când taie Enelul lumina când li se scoală lor. Să sfințească Pc-ul, să nu se umple hardul prea repede, să nu dea rateuri ventilatorul, placa video să ruleze orice joc etc. Băi, na, mă gândesc!

Ce-om mai face? că-n două – trei săptămâni va fi foarte uzuală sfințirea mașinii, la fel de uzuală ca taxa de drum. Sau ce taxe mai avem.

Să nu se inventeze creștinarea ortodoxă la mașini. Că se va supăra proprietarul dacă popa va spune “Se botează roaba lui Dumnezeu…

– Ce faci părinte, cum roaba? Nu vezi ce limuzină mișto e? Că e 50 de mii de euro și eu n-am bani de benzină?

Atunci ce vom mai face? Ce vom mai inventa? Dacă tot credem în Dumnezeu, de ce nu sfințim manualele de matematică, română și chimie? Nu de alta, dar la Bacalaureat e jale!

Dar e doar o idee. Ce-am mai putea face noi?
Am o idee. Implică ce-i drept niște costuri la început, dar o dată pornită treaba, îți vei recupera banii în maxim un an.
Aveți idee despre ce e vorba?

Eu de ceva vreme am un gând. Să facem clădirile să folosească energie solară. Pe lângă apa caldă de care v-am mai spus, c-o putem avea moka pe timpul verii, vorbesc de electricitate.
Dar na, e o idee ce nu-și are rostul aici.
Și doar e idee veche, se cere ceva nou.

Călătoria în timp;
Invizibilitatea;

Lista e deschisă. Voi ce idei ați avea pentru a rămâne lumea cu gura căscată?

There are 9 comments left Go To Comment

 1. Cronicarul /

  Nu mai stiu prin ce oras, prin Iasi parca, in fata unei biserici era unu cu o masina cu portierele, portbagajul si capota deschise. Astepta popa sa-i sfinteasca masina. Ce bou, am zis atunci! Sa vezi acum ce de boi fac cozi la usile bisericilor si cum se imbogatesc popii. Ca prosti avem destui.

  1. Spanac / Post Author

   Cică într-o parte, nu știu prin ce oraș, de 10 ani tot sfințește popa mașina. În fiecare lună de august, din 23 până pe 30 am impresia. Treabă veche de 10 ani. Și abia acum intrată în “legalitate”.

 2. Maria Agurita Ignat /

  Caruta cu cai o merge la sfintit ? 😛 Sau cea cu magari ca nah acu ce are omu in batatura 😛

  1. Spanac / Post Author

   Nu știu! Probabil că da.

 3. Alin /

  Mai vreti dovezi ca suntem cu cateva sute de ani in urma tarilor civilizate si normale la cap ?!

  1. Spanac / Post Author

   De ce mă? Că sfințim mașina?

 4. dagatha /

  apoi….
  Ăștia mai habotnici zic că așa îi ferește doamne-doamne de belele.
  Ce să zic? Parcă nu sunt atâtea lucruri de rămas cu gura căscată când e vorba de religia modernă?

  1. Spanac / Post Author

   Tu nu ți-ai duce mașina la popă înainte de un drum mai lung?

   1. dagatha /

    Nuuuuu! N-am încredere în popi nici cât în mine!
    Da’ aș învăța o rugăciune luuungă! 😀

Leave a Reply