Cum e treaba cu “erorile de pe site”?

Ne cerem scuze pentru erorile de pe site, comanda dvs. nu poate fi onorată. Vă mulțumim pentru înțelegere!
Așa-i că v-ați săturat să primiți așa ceva în mail în urma unor comenzi on-line?

S-a întâmplat de nenumărate ori, ca pe diferite site-uri, la unele produse, să ai prețuri infime, o reducere de 90% chiar. Lumea a făcut comandă, convinsă că a prins o super promoție, unii chiar au plătit on-line, apoi au primit mail:
Ne cerem scuze pentru inconveniente, a fost o eroare pe site, comanda dvs. nu va putea fi onorată la prețul de x lei, aceasta costând xxx lei. Vă mulțumim pentru înțelegere“.

Prima oară, o astfel de “eroare“, a fost mâna unui hacker român, Călin (îmi scapă numele de familie), care, în 1999, a spart câteva site-uri americane, punând punct în loc de virgulă. Astfel, un laptop de 1,999 dolari (o mie nouă sute nouăzeci și nouă) a costat… 1,99 dolari. Doi dolari deci. Asta pentru că americanii pun virgulă ca despărțitor, în timp ce noi punem punct.
Apoi, după ce-a salva erorile respective, a cumpărat lega de pe site-urile respective. A comandat vreo 100 de laptopuri și 50 de monitoare. A plătit 2.000 de dolari reali pe comandă. Prejudiciul firmelor? 2 milioane de dolari.

A intrat poliția pe fir, urmărire generală, l-a prins pe gagiu. L-a prins nu pentru comenzi, ci pentru faptul că nu-și ștersese urmele bine de pe serverele hackuite. A avut 11 capete de acuzare, iar la 4 dintre ele a fost gpsit nevinovat. S-a recuperat marfă în valoare de 1,5 milioane de dolari, câteva zeci de monitoare și laptopuri deja le vânduse la prețuri bune pe internet. Adică în jur de 1000 de dolari laptopul. S-a făcut cu doar penal și vreo 2 milioane și ceva de dolari. Însă asta e ancient history. Călin Mateiaș îl cheamă pe gagiu, în prezent iar căutat de americani pentru fraudă de 6 milioane de dolari. Ia-l și prinde-l dacă poți.

Și revin la problema mea. Acum avem jdemii de firewalluri și x sisteme de protecție a unui site care vinde produse. Și când deja ești pe piață de ani buni nu-ți iert faptul că “am avut erori” și nu poți onora comanda. Emag a pățit așa, și-a cerut scuze apoi a onorat toate comenzile. Apoi a venit rândul de la Cel. De-au vândut zeci de televizoare cu 49 lei pe site. s-au făcut că plouă, au băgat la înaintare aia cu “ne cerem scuze, nu putem onora comanda, uite ce zice aici, că dacă ai făcut comandă pe site nu-i neapărat 100% rezolvată, chit c-ai plătit-o“.
În 2014, când plătești oameni tocmai să nu existe breșe în securitate. Din câte am înțeles, au fost dați în judecată apoi au pierdut procesul. Să vedem cum evoluează lucrurile.

Ieri ieară, Evomag vindea Galaxy Note 3 cu 748 de lei. Evident, s-au făcut câteva comenzi. Unii au plătit deja produsul, alții așteaptă azi mailul. Câțiva trag speranță pentru un mail de genul “mulțumim pentru comanda efectuată, puteți veni la sediu pt. a ridica produsul“, însă majoritatea așteaptă “ne cerem scuze, a dracului eroare domne…
note4
Mă întreb ce-o face un vânzător din piață, dacă-i schimbi când nu e atent prețul la roșii. În loc de 4,5 lei, să-i pui 1,5 lei. apoi să vină 10 inși să cumpere de la el. Va zice că-i prețul de 4,5 nene, că a pus careva alt cartonaș, că stai să vezi. Vor pleca de la taraba lui, înjurându-l. În mod normal, mă gândesc eu, se poate tocmi vânzătorul cu clineții.
Domne, era 4,5 lei, pe cartonaș scria 1,5. Hai cădem la pace. 3 lei kilul, e bine? Pe 2 kile îmi dai 5 lei, toată lumea e mulțumită!

Da, atunci ar fi lumea mulțumită. Ar fi o metodă prin care firmele de shopping on-line ar scăpa de injurii, chit că n-ar fi o metodă tocmai elegantă, tocmeala ca la piață. Însă vrei să scapi cu obrazul nepătat. Cel puțin așa mă gândesc eu.
Rămâne de văzut care va fi mișcarea viitoare. Și mișcarea celor de la evomag a fost “ne cerem scuze, nu putem onora comanda, din cauza unei erori“.

Apropos, în ultima vreme văd că și românii s-au deșteptat și-au început să dea firme în judecată, cu 80% dintre cazuri rezolvate în favoarea clienților.

There are 13 comments left Go To Comment

  1. Andrei /
    1. Spanac / Post Author

      Mă întreb dacă rahatul ăsta se întâmplă doar la noi… Știm că dincolo, ăia au alte legi, protecția consumatorului e literă de lege, nu ești tratat ca un țâști-bâști.
      Interesant e faptul că emag când a avut asemenea probleme, a onorat comenzile fără să urle. Că și-a scos după aia pârleala, punând iun 10-15 lei per produs în plus față de prețul oricum mai mare pe care-l aveau, e treaba lor. Însă, au onorat comenzile cu 300 lei un TV de 1500 lei.

      Tu știi ce-aș face eu în cazul ăsta? Aș angaja o mână de hackeri care să spargă serverele ăstora cu “ne cerem scuze, preț eronat, ciuciu produs primești” și i-aș pune să- trimită mail de pe serverele lor către toți cumpărătorii. Mai cu “mulțumim pentru comandă, vă așteptăm să ridicați produsul”.

      apoi, cu copie după mailul ăla te poți duce frumos la judecătorie. chit că ăia îl șterg de pe servere, el tot rămâne undeva, urma că s-a trimis.
      Și atunci să văd ce face un domo, un cel.ro la faza asta. Ori onorează comenzile, ori pun lacat pe usa si declara falimentul…

      Nu, nu doresc răul nimănui, însă dacă tot te bați cu pumnul în piept că ești firmă mare și tare, cum de apar frecvent asemenea erori la tine pe site? Sau sunt făcute special, poate o mai scris mass-media ceva despre tine, mergând pe pricipiul că publicitatea nu e negativă sau pozitivă, e doar publicitate. Gratis.

  2. Andrei /

    Ah, da.. si cum dracu’ au recuperat politistii aia marfa in valoare de 15mil daca prejudiciul era de 2 mil?

    1. Spanac / Post Author

      My bad. Era 20 de milioane, șa scrisesem inițial. Însă prejudiciul din 1999 era de doar 2 mil.

      1. Spanac / Post Author

        Uite, datele corecte:

        Mateias a ajuns celebru in 1997, la numai 17 ani, cand a spart serverele FBI. Atunci nu a putut fi condamnat fiindca in Romania nu exista legislatie in acest domeniu. Asa ca, dupa cativa ani, folosindu-se de conturile mai multor clienti ai companiei Ingram Micro din California, tanarul a facut comenzi de componente de computere valorand mai mult de zece milioane de dolari. Ingram Micro, cea mai mare companie de distributie de produse tehnologice din lume, a reusit sa intercepteze aproape jumatate din comenzi. Cu toate acestea, prejudiciul atinsese aproximativ sase milioane de dolari.

        SURSA AICI!

  3. Dan /

    Eheeee … legat de “erori” şi “probleme” pe un site … Io-te aici:

    … după care (adică, după vreo 5 minute):

    Deci, … se mai întâmplă.

    1. Spanac / Post Author

      Ha, ce zici? Cred că nu s-a pus linkul :))

    1. Spanac / Post Author

      Păi tu te-ai băgat repede să vezi articolul după ce l-am scris. A stat și el 10 minute sus, apoi l-am pus private, până aflu răspunsul lor. după aceea l-am pus iar public. 🙂

  4. Dan /

    Stai relax, ca nu mergea nimic pe site … adica, nici alte pagini.

    1. Spanac / Post Author

      Acum funcționează bine? am dat jos NN ultima versiune, 9, dar nu se afișa bine nimic. Păcat de el, ăla a fost primul browser folosit…

  5. Dan /

    Da, e ok acum …

    1. Spanac / Post Author

      Vezi Dane, “ne cerem scuze pentru neplăcerile create, a fost o eroare pe site”… :))

Leave a Reply