Cum îmi aleg anvelopele de vară?

Unul dintre puținele lucruri care se vor petrece cu siguranță este trecerea iernii. Odată cu venirea cocorilor, știu că e timpul să-mi caut niște anvelope de vară. Dar oare cum îmi aleg anvelopele de vară? Pot opta pentru anvelope standard, care provin direct de la fabricant, sau pentru cele făcute cu unele trăsături distincte.

Anvelopele de vară sunt create pentru a rezista în prezența anumitor factori, aceiași în orice anotimp estival. Anvelopele trebuie evaluate după următoarele criterii: rezistența la uzură, durabilitate, manevrare, rezistență la acvaplanare, stabilitate la colțuri, tracțiune pe suprafețe umede și uscate, după confortul asigurat și preț.

Pagina anvelomag.ro a fost creată expre pentru a ajuta șoferii prin articolele pe care le pune la dispoziție. Bineînțeles, confortul este unul dintre cele mai importante criterii. Anvelopele oferite de anvelomag.ro au fost special concepute pentru a atinge un nivel optim de confort și siguranță.

Cunoscătorii știu că diversele modele de cauciucuri au multe caracteristici asemănătoare între ele. Diferențele sunt făcute de: stilul fiecăruia de a șofa, experiența acestuia la volan, precum și așteptările pe care le are el de la setul de anvelope achiziționat.

În cartea tehnică a fiecărui automobil sunt menționate dimensiunile corespunzătoare mașinii pe care o conduc. Așadar, ar trebui să verific acest aspect, înainte de a comanda un set de anvelope care ar putea să nu corespundă nevoilor mele.

Trebuie să mă documentez în legătură cu indicele de frânare de pe suprafețele umede. Atunci când dimensiunile anvelopelor sunt mai mari, există posibilitatea ca performanțele oferite de mașină, precum și funcționalitatea acesteia să fie afectate într-o mare măsură. Deci trebuie să am în vedere indicele de sarcină.

Fiecare model de anvelopă poate suporta o anumită greutate. Indicele respectiv e notat pe suprafața anvelopelor. Producătorii afișează și rezultatul obținut în urma efectuării testului la frânarea pe suprafețe umede, chiar pe eticheta cauciucurilor, cu litere de la A la G, prima fiind cea mai bună calitate.

Când trebuie înlocuite anvelopele?

E obligatoriu să înlocuiesc cauciucurile de iarnă cu anvelope de vara atunci când vine sezonul cald. Astfel voi obține obține un grad mai mare de siguranță la volan. Cauciucurile de vară au o compoziție mult mai aspră și mai dură decât cele de iarnă. Cu cât acestea sunt de o calitate mai înaltă, cu atât oferă o aderență mai bună, indiferent de tipul da carosabil. Dacă mașina nu este echipată cu anvelope de tipul corespunzător anotimpului, există mai multe riscuri de a face un accident.

Mulți șoferi nu cunosc diferențele dintre anvelopele pentru iarnă și cele pentru vară. Logic, cauciucul din care sunt create anvelopele reprezintă principala deosebire între cele două tipuri. În cazul celor destinate sezonului cald, cauciucul se comportă foarte bine numai la temperaturi de peste 7-8 grade Celsius.

Cauciucul folosit pentru fabricarea anvelopelor de vară permite o aderență sporită, mai ales la temperaturi mai ridicate. Pe de altă parte, dacă temperaturile scad sub acest nivel, anvelopa de vară se contractă și se întărește, aderență fiind mult mai proastă. Atât la frânare, cât și la pornire și accelerare, anvelopele de vară sunt de trei ori mai puțin eficace în condiții de temperaturi scăzute, comparativ cu cele destinate sezonului rece.

O altă diferență principală între cele două tipuri de anvelope o constituie profilul lor. Adâncimea striațiilor profilului anvelopei de vară nu-i la fel de mare ca în cazul celor pentru iarnă. Pentru a obține aderența optimă pe suprafețe netede, uscate, calde și chiar umede, striațiile anvelopelor de vară sunt mai puțin pregnante, iar direcționarea lor este distinctă.

Anvelopele de iarnă se comportă foarte bine la temperaturi exterioare scăzute. Cauciucul din care sunt construite este mai moale și oferă o aderență mărită chiar și în condiții de zăpadă sau polei. Și apoi, striațiile și încrustațiile anvelopelor de iarnă sunt dispuse distinct, tocmai pentru a conferi un plus de aderență și tracțiune necesar în condiții de vreme vitrege.

Aceasta postare a fost citita de 1089 ori !

Comments

comments

Only 1 comment left Go To Comment

  1. Colteanu Cosmin /

    Eu merg numai pe anvelopele michelin. Sunt ele mai scumpe dar sunt si mai calitative. Ma uitam la cauciurile unui prieten care le-a cumparat in acelas timp cu mine de la o firma care nu-mi vine in minte, iar dupa o perioada destul de scurta s-au tocit destul de tare.

Leave a Reply