Cum îmi pot renova perfect locuința?

Am moștenit casa bunicilor mei, o mică vilă cu un etaj și cu o mansardă locuibilă. În cele din urmă, afacerea mea a luat avânt, așa că îmi puteam îndeplini un vechi vis: să renovez vila, s-o fac cochetă și apoi vom vedea ce vom face cu ea, în funcție de nevoi și de părerea consoartei mele. Dar cum îmi pot renova perfect locuința?

Trebuia să-l consult pe vărul meu, Tudor, inginer constructor. Am încredere deplină în el și apoi, ambii ne-am petrecut multe vacanțe împreună în acea casă. El mi-a spus că vila e amplasată într-un cartier bun și s-ar vinde imediat. Ar trebui s-o înfrumusețăm, pentru a-i dubla valoarea de piață.

Recent, m-am întâlnit cu Tudor în curtea bunicilor, ca să facem un plan. În timp ce vizitam casa, m-a întrebat de suma pe care eram dispus s-o cheltui cu renovarea. Când i-am răspuns, s-a strâmbat, s-a trântit într-un fotoliu și a bombănit:

– Ce ești copil?! Coane, ți-am spus că-i păcat să faci doar o zugrăveală. Mai plusează! Vreau să iasă o bijuterie casa asta. Aici am copilărit, ce Dumnezeu!

Ciudat, îmi făcea plăcere să văd patetismul lui Tudor. Asta însemna că se implicase emoțional.

– Bine, hai să lăsăm la urmă partea financiară! Spune-mi viziunea ta despre cum va arăta vila! M-am așezat și eu pe un scaun și am adăugat: Trebuie să fie gata până la mijlocul toamnei!
– Stai să vezi ce cheltuieli implică! N-ai nevoie de toți banii deodată, dar materialele trebuie plătite cash. Mai știi ce frig era iarna aici?
– Da, Dorule, și vara cald…
– Vezi? Asta înseamnă că trebuie să lucrăm la termoizolație. Odată cu asta, mă gândeam să și înfrumusețăm casa. Nu-i chiar ieftin, dar firma cu care lucrez practică cel mai mic preț de pe piață și face livrarea urgent.
– Ce firmă?
TechStone, care  produce și comercializează panouri imitație de cărămidă și imitație piatră, colaborând  cu producători cunoscuți din străinătate. Am mai făcut niște proiecte de acest gen cu cei de acolo și au fost foarte paroliști.
– Imitație de cărămidă?! Păi casa e din cărămidă veritabilă!
– Foarte bine! Vei avea o vilă de lux cu bani mai puțini decât crezi! Panourile imitație de piatră naturală și cărămidă sunt din polistiren expandat și, pe lângă faptul că pereții placați vor arăta într-un mare fel, mai au și rol de termoizolator.

Începeam să înțeleg că după renovare, valoarea vilei chiar se va dubla. I-am cerut amănunte despre polistiren. Tudor mi-a spus sfătos:
– Știi și tu, conductivitatea termică arată cât de bine izolează termic orice material de construcție. Cu cât valoarea e mai mică, materialul este mai bun izolant termic. Și cu cât stratul de material e mai gros, cu atât crește rezistența termică. De exemplu, polistirenul alb folosit de TechStone e gros de 5 cm și are conductivitatea termică de doar 0,038 W/mK. Ei bine, polistirenul cu această grosime e echivalent cu un perete de vreo 29 cm de cărămidă cu goluri! Este un termoizolant excelent.
– Alte avantaje?
– Placarea fațadelor cu polistiren reduce consumul de energie termică chiar și cu 60%, previne formarea de mucegai și prelungește durata de viață a clădirilor cu minim 20 de ani. Polistirenul expandat e utilizat mai ales la exteriorul casei, dar și la termoizolarea mansardei. La TechStone există și cărămidă și piatră aparente pentru interior.

În cele din urmă, Tudor m-a convins că toate cheltuielile prevăzute de el trebuie făcute. Sigur, partea cea mai grea era să-mi conving eu consoarta că nu arunc banii pe fereastră…

Aceasta postare a fost citita de 971 ori !

Comments

comments

Leave a Reply