M-am gândit ce bine era în 2008-2009 chiar în presa scrisă. Atunci înainte să ne lovească și pe noi criza economică. Criza care-n alte țări a cam dispărut, numai la noi se preconizează c-o să mai țină vreo 20 de ani, din păcate.
Ca ziar care deja ai un tiraj de peste 1.000.000 de numere, e chiar foarte ușor să îți câștigi noi cititori, pe lângă faptul că ți-i păstrezi pe cei actuali.
Am făcut un calcul la 100.000 de euro, bani pe care-i scoți din 450.000 de exemplare. Zicem că restul 500.000 exemplare vândute îți acoperă plata facturilor, salariilor etc. Cel puțin așa cred.
Și la cei 100.000 euro câștigați pe zi (săptămânar, bilunar – cât de iese iese ziarul tău), îți poți permite să dai 10.000 euro pentru un cititor. Asta deoarece ar fi frumos să avem zilnic (vorbesc de tabloide) câte trei câștigători. Locurile 2 și 3 să câștige un telefon, iar primul loc un Logan.
Nu-i greu să faci treaba asta, să dai 9000 euro pe o mașinp și 1000 euro pe două telefoane, pentru 3 cititori. Asta pe zi.
Iar o dată pe an, să se facă o tragere la sorți, iar câștigătorii să ia ceva mai mare. O călătorie în jurul lumii, un SUV, un salariu anual de 1000 de euro lunar, se găsește ce.
Însă mai nimeni nu face așa ceva. De ce? Nu mă întrebați, probabil sunt cheltuieli mai mari și abia le vin bani în buzunarul propriu.
Eu unul așa aș face. Decât să mă plâng de faptul că nu-mi mai dă nimeni 1 leu pe ziar, deoarece îl vede on-line, aș pune un talon in ziar. Pe care să-l completezi cu numele și numărul tău de telefon și să-l trimiți în plic pe adresa redacției. Cumperi 10 ziare pe zi? Perfect! Vineri trimiți un plic cu 50 de taloane. PE care le băgăm în sac și le extragem săptămâna viitoare. Așa, cu cât mai multe ziare cumpărate, cu atât mai multe șanse de câștig.
Și vedeți atunci că nu se mai plânge nimeni că nu-s bani, că nu cumperp lumea ziarul, că jurnalismul e la pământ, că totul e pe internet în zilele astea. Nu nene, talonul îl copiezi din ziarul propriu-zis.
Și dai astea 3 premii zilnic. Sau cum vrei tu, săptămânal.
Sau nu dai nimic, abia lunar o excursie la Predeal și te plângi că n-ai bani să-ți iei hârtie igienică cu două straturi, tu, ditamai patron de trust de presă.
Nu ştiu ce calcule ai făcut tu acolo, dar ai vorbit despre nişte tiraje departe de a fi realiste. Pe vremea Împuşcatului, tirajul ziarelor comuniste erau de vreo 100.000 pe zi, în cazul Scânteii. După aceea, au fost câteva care au avut tiraje de speriat, dar în niciun caz un milion per număr de cotidian. La publicaţii cu apariţii mai rare, nici atât. Acum tirajele sunt mici şi foarte mici. Toate ziarele merg în pierdere. Mai bine le dai gratis, gen Ring, dar îţi faci reclamă ţie şi partidului tău. Nu se mai câştigă bani din ziare, ci imagine. Îţi mai scoţi din pierdere din reclame. Dar tot pierdere de bani înseamnă, care în final, se transformă în reclamă pentru un anumit partid.
Pentru a câştiga din nou din vânzarea de ziare, lucrurile sunt simple: omori internetul. Stai, că internauţii au votat în cea mai mai mare mnajoritate pentru un anumit candidat la preşedinţie. Dacă iese celălalt preşedinte, poate să se scumpească abonamentul la internet de o să te saturi. A încercat să facă chestia asta premierul Ungariei şi a ieşit lumea în stradă, aşa că a renunţat la tâmpenia asta.
La noi, oricum va ieşi lumea în stradă cu acest nou preşedinte. Aşa că de ce să nu facă chestia asta? Oricum va fi, linişte nu vom avea, fiindcă sunt prea multe nemulţumiri în ţară.
Click și Libertatea aveau peste 1.000.000 tiraj pe zi. Libertatea avea 1.500.000 când lucram eu acolo. Am zis că au scăzut pe la 400.000 acum. De aia am făcut calculele alea. Oricum, sunt unele ziare care nu vor dispărea niciodată de sub tipăritura clasică.
Un prieten detine un ziar local, dar si un site de stiri si anunturi. Acum un an a vandut cate 2000 ziare per saptamana, i-am dat cateva sfaturi, un rebranding, cateva noi categorii si acum, intr-o saptamana trece de 5000 de ziare. E un business mic, local. Acum, castigam mai mult din publicitate, ziarul lui e mai interesant si citit. Se poate fara investitii mari. Ceea ce ai spus acolo suna bine, o sa ii prezint si prietenului meu ideea ta.
La un ziar mic, ar merge bilunar niște premii. Un 200 de lei. Adică sub 100 euro lunar premii. Tot ar fi ce. Cu 200 de lei îți faci cumpărăturile.