Cum repari furtunul dușului?

Ieri m-am apucat să fac ceva ce nu mai făcusem vreodată. anume să repar un furtun de duș. Nu e vorba de garnitură, e vorba când furtunul se rupe. Și ai neșansa să se rupă exact în prag de sărbători, ori când vine cineva în vizită și n-ai un duș funcțional. Cel mai adesea se fisurează la capătul dinspre duș, nu la capătul dinspre baterie.
Iată cum țâșnea apă de parcă era fântâna arteziană de la Unirii.

Reparatul este relativ simplu. Ai nevoie de doar 2 ustensile:
1) Cuțit
2) Foarfecă

Se scoate garnitura de cauciuc de pe partea de alamă (ori cupru, depinde de cât de scump e furtunul. Al meu are 2 metri, luat cu 10 lei din piață de la arabi.)
imag3388

Cu vârful cuțitului se trage în jos manșonul de alamă dintre partea de plastic.
imag3390

În sensul invers acelor de ceasornic se deșurubează învelișul de metal. ATENȚIE! Țineți degetele pe partea de plastic, fără a atinge capătul învelișului de metal, deoarece vă tăiați, acesta fiind foarte ascuțit. De asemenea, țineți furtunul în aer când deșurubați învelișul de metal, ca să nu deformați furtunul de cauciuc dinăuntru, dacă țineți și celălalt capăt fix.
imag3391

Și acum veți vedea furtunul de cauciuc (spart), iar deasupra manșonul de plastic. Verificați manșonul de bavuri (imperfecțiuni la finisare – al meu a avut o bavură de 2 mm, care în timp a spart furtunul de cauciuc).
imag3394

Apoi se scoate manșonul de plastic de pe furtunul de cauciuc. Se taie capătul furtunului cu foarfeca (inclusiv urmele vechi ale manșonului din exteriorul tubului). Atenție cum tăiați furtunul, este de preferat să fie tăiat drept, nu șui…
da-nu

Se introduce capătul de alamă (sau cupru) înapoi în tubul de cauciuc.
imag3401

Se trage manșonul de plastic peste furtunul de cauciuc (ce conține în interior capătul de alamă).
imag3402

Se înșurubează (în sensul acelor de ceasornic) învelișul de metal. ATENȚIE! Înșurubați cu atenție învelișul metalic peste manșonul de plastic, să nu vă înțepați! De asemenea, celălalt capăt al furtunului trebuie lăsat liber. Eu am ținut furtunul spânzurat în aer când l-am strâns, să nu fie împiedicat de nimic. Îl înșurubați până unde devine manșonul mai gros, nu încercați să-l înșurubați mai mult, deoarece manșonul final de alamă nu va reintra la locul lui!
imag3404

Trageți manșonul final de alamă peste învelișul metalic, trăgându-l până marginile lui se vor lipi de cele ale manșonului de plastic.. Apoi montați furtunul la baterie și bucurați-vă de un duș normal, fără să faceți lăcăraie în toată baia.
imag3406

Și iată cum funcționează un duș ireproșabil. Nu am folosit cheia franceză sau patentul la montarea lui, l-am înșurubat manual, fără să strâng ca un disperat.

Succes!

There are 26 comments left Go To Comment

  1. Radu Thor /

    Ti-ai ratat cariera! Instalator scrie pe tine! 🙂
    La multi ani!

    1. Spanac / Post Author

      Ei, instalator… Nu-i de mine. Însă unde e ușor de reparat, de ce nu? Și chestia asta a fost chiar floare la ureche.

      1. Lisa /

        Da, şi eu m-aş descurca! 🙂 Dar mai bine nu…

  2. Spunsieu /

    Asta a fost un tutorial extrem de util, ca eu sunt patita de nu stiu cate ori. Bine, de fiecare data m-am dus si am cumparat alt furtun, nu m-am gandit ca poate fi reconditionat.

    1. Spanac / Post Author

      Știu, așa am făcut și eu de-a lungul timpului, cu vreo 4-5 bucăți. Poate să se spargă de vreo câteva ori, îl repar. Însă când ajunge prea scurt furtunul de cauciuc față de învelișul exterior, atunci trebuie altul nou. Însă deocamdată este OK. îl am destul de lung.

  3. Rudolph Aspirant /

    Dar cum se construieste o cada de baie adevarata din ceramica sau macar din plastilina stii ? Ca eu nu mai rezist pana in martie cand mi-am programat sa dau o fuga pana in Germania sa fac si eu o baie intr-o cada adevarata…zau, cand eram in Norvegia aveam pe unul corporatist de petrol care cand trecea pe acolo insista sa-I plateasca firma camera de hotel de lux cu cada de baie si ma mai invita si pe mine asa odata pe trimestru, dar acum a trecut mai bine de 1 an de cand nu am mai facut o baie…nici nu mai suport sa vad dusuri, cred ca o sa-mi cumpar un soi de ciubar de lemn si sa-l pun in sufragerie si ma apuc sa car apa asa cu galeata ca sa-l umplu, ca nu mai rezist…dar culmea e ca nici asa ceva nu am vazut pe nicaieri, poate sa vad daca gasesc vreun butoi de bere pe undeva desi nu cred ca mai fac Carlsberg sau Tuborg bere in butoaie de lemn…

    1. Vladimir /

      First-ul de langa gara are cazi in camere! :D. Am si poze daca nu ma crezi ca am zis ca asa ceva memorabil trebuie arhivat pentru posteritate (ce e drept si eu tot din Norvegia veneam si tare m-am bucurat!)

      1. Spanac / Post Author

        Mă, dar văd că încolo spre vest căzile sunt extrem de rare…
        Să-mi deschid magazin de căzi, să rup gura târgului?

        1. Vladimir /

          Nu in vest :D. In Scandinavia.

          1. Spanac / Post Author

            Deci cum spuneau Pet Shop Boys – Go (further) West. Că-n America au ăia căzi 🙂

          2. Vladimir /

            Nici mort. Nu-mi place acolo. Prefer Scandinavia.

          3. Spanac / Post Author

            În Rusia mumă aveai cadă?
            Deși cum vouă vă plac drăciile mari, cred că aveai deja piscină în casă…

          4. Vladimir /

            Sigur ca aveam! :)) Maica-mea de cand o stiu eu era cat casa drept care si cada era mare :D.

  4. Spanac / Post Author

    Am scris două posturi mai demult despre baie în cadă, nu dușuri. Și adevărul e că și eu am făcut baie anul trecut doar de 3-4 ori… Asta din cauză că mă ridic greu din cadă, că-s grăsune…
    Însă mai există și posibilitatea din poza de mai jos…

    1. Rudolph Aspirant /

      Ha ! Ha ! Multumesc pt sugestii, atat cu gara (ce chestie…si eu care cam evitam zona aia, desi e langa Tivoli, numai ca acolo mereu imi cersesc unii tigari sau imi cer indrumari in diverse limbi straine, plus soferii de taxi par mai rataciti decat turistii), si cu excavatorul, (dar uite ca in Norvegia nu stiu daca ar fi mers pt ca mi-ar fi fost frica sa nu ma electrocutez ca am lucrat chiar langa un santier de constructii si aveau aia niste excavatoare asa robotizate cu beculete, care se miscau singure si conversau cu alte echipamente de parca erau asa dinozauri computerizati, iar in Danemarca inca nu am remarcat santiere sa vad cum arata excavatoarul danez, insa am sa caut cu mai mare asiduitate acuma !)

      1. Spanac / Post Author

        Nu-ți trebuie decât cuva aia. Sau dacă ai vodkă, poți face și tu ca finlandezul nebun. Baie la copcă!

        1. Rudolph Aspirant /

          Pai nu sunt in Finlanda. In Copenhaga nu ingheata decat cel mult niste balti prin februarie. Acum sunt vreo 8 grade si e noapte deja de mult. Iar Crivatul am vazut ca nu vine decat asa prin aprilie, mai mult ca o mica pacaleala cateva zile. Cred ca si de aia s-a dezvoltat asa de mult industria si popularitatea berii, ca e prea cald si voia lumea scandinava sa se mai racoreasca o idee, chiar si iarna.

          1. Rudolph Aspirant /

            Insa sper sa ma retrag la pensie in Finlanda ca sa mai vad si eu asa niste zapada si cum ingheata uneori Marea Baltica…ce frumos era cand alergam eu prin zapada cu Karl…

          2. Rudolph Aspirant /

            Uneori faceam si ingerasi de zapada…era asa ca in povestile dl HC Andersen, care de fapt nici dansul nu era originar din Copenhaga, doar a decedat aicea, era mai de la sud unde mai ningea uneori…

        2. Spanac / Post Author

          Cam așa e și aici fratele meu. Nici pic de zăpadă… am ieșit afară cu tricoul pe mine. tot 8 grade aveam și noi. Unde-i zăpada de altădată?

      2. Vladimir /

        Ba eu n-o evit ca nu mor de incantare sa tarai bagajele jumate de Copenhaga si taxiu nu iau de la gara nici mort. De la aeroport intotdeauna, de la gara…nici mort.

        1. Rudolph Aspirant /

          Zau, ar fi trebuit si eu sa stiu faza asta, dar am invatat-o pe pielea mea…

  5. Servicii Funerare /

    Eu cunosc o metoda mai simpla, 6.99 lei si s-a rezolvat, plus ca mai sustin si un loc de munca 🙂

    1. Spanac / Post Author

      Șapte lei să ce?

  6. Natural /

    Bine ca spusesi dupa ce mi-am luat unul noi 🙂 Oricum, ai de la mine o nominalizare dar si o leapsa.

    Mi-ar placea sa citesc raspunsul la tine pe blog, printr-un articol, sau macar printr-un comentariu la leapsa.

    Spor lepsuitor!

    1. Spanac / Post Author

      Păi repară-l și p-ăla vechi, să-l ai de schimb…
      Vine mâine și articol cu leapșa ta 🙂

Leave a Reply