Cum să micșorați pozele pentru blog?

Până de curând nu m-a interesat cât de mari am pozele care-s puse pe blog. Știam că am voie să pun o poză de maxim 12 mega și gata. Evident, încercam să nu pun poză mai mare de 3 mega. Însă, cu cât am mai multe poze pe pagină, cu atât se va încărca mai greu site-ul.
Și de două zile am găsit soluția. Un progrămel numit JPEGmini. Ăsta ia pozele (ori câte una, ori la calup) și le micșorează.

Și nu micșorează doar pozele pentru blog, ci și pozele de le aveți pe computer. Așa mi-am micșorat absolut toate pozele cu extensia .jpg, FĂRĂ SĂ PIERD DIN CLARITATEA LOR! Am eliberat 16 giga de spațiu.

Aveți mai jos dovezile.
1-1 1-2

1-3

1-4
Cel mai mișto este faptul că dacă ai un folder care conține și poze și alte tipuri de fișiere, sare peste orice nu este cu extensia .jpg. Spune că unele fișiere nu au fost modificate și gata. Pentru un folder cu 3 giga de poze a lucrat timp de 25 de minute.
Ia poză cu poză, le micșorează și le salvează peste poza veche. Totul foarte rapid. Este un program excelent. Cu ajutorul lui, am micșorat spațiul ocupat pe SSD-ul hostingului cu 800 mega (din toate pozele cât am pus până acum).
imag3412 imag3414

Am copiat toate pozele de pe blog pe hard, apoi le-am micșorat, reurcându-le într-un final înapoi pe blog.
imag3415 imag3416

Se observă o încărcare mai rapidă a blogului, grație pozelor mai mici.

Versiunea free a programului vă lasă să modificați 20 de poze pe zi și nu are limită de timp, putând fi folosit nelimitat (dar câte 20 de poze pe zi).
Costă 20 de dolari, însă personal, cred că merită fiecare bănuț.

Aceasta postare a fost citita de 2671 ori !

Comments

comments

There are 12 comments left Go To Comment

 1. Servicii Funerare /

  bine de stiut, 10ks pentru pont.

  1. Spanac / Post Author

   Cu plăcere!

 2. Traian Uries /

  Ideea e buna, desi eu pentru ca ma ocup de fotografie stiu sigur, pe dovedite chiar, ca orice modificare de jpg va reduce din calitate, de fiecare data, inclusiv mutarea dintr-un loc in altul. Dar am sa incerc solutia ta. Iti recomand sa-ti faci poze cu extensia tif si sa le faci jpg doar la final, dupa care posteaza poza si gata, n-o mai modifica. Multumesc oricum pentru idee.

  1. Spanac / Post Author

   Coane, sunt poze care-s făcute jpg automat. Telefonul nu salvează tiff sau raw. Salvează jpg și de mari dimensiuni.
   Plus, că pozele de pe net sunt majoritatea jpg-uri sau png. N-am încercat să fac un jpg micșorat .png să văd care-i mai mare…
   Dacă e png-ul mai mic, de acum înainte voi pune numai png-uri pe blog. să văd. Revin cu un comentariu.

   1. Spanac / Post Author

    Dintr-un jpg de 35 de kilo, s-a făcut .png de 222 kilo 🙂

    1. Traian Uries /

     Frate, daca softul ala face din jpg png-uri mai mari atunci nu e chiar soft. Regula e invers, png-urile sunt intotdeauna mai mici. Fa un test cu un photoshop, spre exemplu.

     1. Spanac / Post Author

      Ce test? Am salvat o poză micșorată de soft din .jpg în .png. De la 36 de kilo (.jpg) a sărit la 220 de kilo (.png).
      Serios, e ceva cu programul ăsta, dumnezeu știe care o fi algoritmul ăla, dar merge bine!

 3. Spunsieu /

  N-ar fi mai simplu sa folosesti Microsoft Office? Dai click dreapta pe poza, apoi “open with” si alegi Microsoft Office 2010 sau ce versiune ai tu si o deschizi intr-o noua fereastra. Deschizi menul ‘Picture” si alegi “resize”, iti apare o fereastra in dreapta si alegi ce dimensiune vrei si dai ok. Eu folosesc “document large” pentru blog. De-acolo poti sa si editezi pozele, sa modifici contrastul, culoarea, luminozitatea, poti sa cropuiesti. Sa nu uiti la final sa dai save ca nu-ti pastreaza modificarile. Nu-i mai simplu, ca e gratis? Vezi ca daca ai modificat pe poza originala, fara sa faci copie, nu mai merge readusa la starea initiala. Sau poate nu stiu eu cum se face.

  1. Spanac / Post Author

   Eu folosesc photoshopul pentru decupat din poze și mărit/ micșorat. Aici nu-i vorba de dimensiunea pozei, 10cm x 10 cm (dau un exemplu), ci de spațiul ocupat pe hard de poza aia. Așa de la poze de 2-3 mega le-am făcut de 400-500 de kilo. Adică spațiul ocupat de o poză este folosit pentru 4-5 poze acum.

 4. Spunsieu /

  Interesant…desi nu pricep, dar o sa incerc si eu.

  1. Spanac / Post Author

   Eu mi-am făcut 16 giga liberi. Numai din poze, fără să pierd nimic…

 5. Pingback: Tema asta e mai lată decât cea veche și arată mai bine. /

Leave a Reply