Cursa infernală

După un an și ceva parcă, am revenit la cinema. La cursă infernală, pe numele său real Vehicle 19.

Tipul ăsta iese de la pușcărie și ce face? Se duce tocma-n Johannesburg, în Africa de Sud ca să-i dea nevastă-sa o șansă. Că omorâse din greșeală pe cineva, dând cu mașina peste el. Iese după 1 an și 8 luni și pleacă în Africa de Sud. Acolo închiriază o mașină.

Aici fac o paranteză.
În România dacă ești condamnat după ce ai omorât pe cineva cu mașina, îți ia carnetul, și timp de un an parcă n-ai voie să dai iar de permis. Ăla înseamnă că a dat examan la pârnaie, când a ieșit avea voie să se suie în mașină. Mă rog, film…

Numai că el ceruse un sedan și-i dăduse din greșeală o dubiță. Ăla în dubiță găsește un telefon mobil și un pistol.
Fix ce-i lipsea, abia ieșise de la bulău și dă de o armă în mașină. Îi sună telefonul ăla din mașină. Că să vină la un depozit anume să schimbe mașinile, cel de la telefon recomandându-se ca șeful poliției, detectivul Smith. La ei șeful poliției e detectiv? Întreb și eu, nu știu cum e cu gradele.
Se duce către depozitul ăla, după ce rătăcește pe străzi de-i vine rău. Prima dată în orașul ăla, ba chiar în țara aia…
Băi fraților și cade bancheta din spate și iese o femeie legată fedeleș d-acolo!

Deja găsise o armă în mașină, acum o mai avea și pe una legată în mașină. El găsise telefonul când primise un mesaj. “Știi ce ai de făcut”.
Adică ăla care trebuia să ia mașina trebuia s-o omoare pe negresă, pe fata ai legată.

Asta nu pricep. Adică o răpești pe una, o legi, o bagi într-o mașină pe care o lași pe aeroport, lași un pistol încărcat în mașină, ca să vină un cremenal, să ia pistolul și s-o omoare p-aia???
Când ai răpit-o, nu puteai mă nene să-i dai una ceva mai tare la căpătână, apoi s-o arunci la groapa de gunoi? Sau na, o tăiei bucăți și-o dădeai la căței. Că aveau ăia căței pe străzi mai ceva ca-n București. Nu înțeleg de ce atâta deranj.

Se luptă nițel cu aia, deoarece fata voia să fugă, apoi o ascultă. Fusese răpită ca să nu depună mărturie împotriva… ați ghicit, șefului poliției, ăla de-i dăduse mesaj pe telefonul din mașină. Și na, tipul se hotărăște s-o ajute pe gagică. Aia îi zice s-o ducă într-un cartier, încearcă să vorbească cu 2 indivizi, dar fără succes. Oamenilor le era frică de Smith ăla, care le amenințase copiii cu repetenția apoi cafteala la table.

Apoi tipa spune că singurul în care poate avea încredere este judecătorul Mzuka.
Între timp ăsta tot o ținea în telefoane pe nevastă-sa, care se cam săturase de întârzierile. Și închide tâmpita telefonul.
Sună negresa la ambasadă, unde era nevasta ăstuia, și află că exact atunci veniseră unii să vorbească cu madama. Ăia fiind oamenii lui Smith. Care voiau s-o omoare și pe negresă și pe ăsta, și pe nevastă-sa. Ca-n filmele cu bandiți mă!

Și se grăbește flăcăul nostru să ajungă la ambasadă, izbește mașina ălora răi la fix, înainte ca să puna mâna pe nevasta lui. Ăia de la ambasadă, o trag pe nevastă-sa înapai înăuntru, și oamenii lui Smith trag în mașina ăstuia, nimerind-o pe negresă.

Ăsta se chinuie să-i oprească hemoragia din rana care era a naibii fix în dreptul inimii. Am spus pe larg ce făceau fetele în sală la faza asta dramatică…
19
Dar își dau seama că gagica va muri. Așa că ea îi zice s-o înregistreze cu telefonul.
Și ăla o înregistrează, vocal numai. Avea un Blackberry, cu cameră. De ce pisici n-a filmat-o? N-am înțeles asta nici să mă bați.

Și tipa spune tot, cum șeful poliției, Smith ăla e implicat în frafic de bagaboante. Apoi moare gagica. Ăsta o lasă într-un parcare și se gândește să se ducă cu înregistrarea la judecătorul Mzuka, pe care fata i-l dăduse cu limbă de moarte ca țintă finală. Doar el putea descâlci toată chestiunea asta.

Smith ăla rău îl sună pe tip și-i spune că el e de fapt criminalul gagicii, așa că toată miliția e pe urmele lui.
Și d-aici începe cursa infernală. Gonește ăsta pe străzi, schimbă culoarea mașinii la niște flăcăi de cartier de se ocupau cu grafitti, și ață la judecătorie.
Vorbește la telefon și cu judecătorul care i-a zis că la tribunal e plin de miliție, ăia având ordin să tragă direct în el fără avertisment.

Și își pune tipul în practică inteligența șoferească dobândită în Fast and Furios, sare cu mașina p-acolo, trage frâna de mână și oprește la țanc în spatele unui jurnalist care transmitea în direct desfășurarea de milițieni la tribunal.
Și-l răpește pe jurnalist, ținându-i pistolul la cap. Un milițian îl întreabă ce și cum, să lase arma, să-i dea drumul, însă gagiul o ținea una și bună. Vrea să vină judecătorul Mzuka.

Apare și Smith ăla, banditul, se ceartă cu polițaiul care îl amenința pe flăcău, îndreptă și Smith arma către ăsta, polițaiul ăla rămânând perplex. Că n-are voie să-l amenințe fără să fie amenințat el. O chestie d-asta complicată.
Atunci tipul vede că jurnalistul avea microfonul în mână, iar pe treptele tribunaluli, în spatele milițienilor era ăla cu camera video, care transmitea în direct. Așa că dă drumul la înregistrarea audio cu tipa. De se auzea în direct la TV mărturia ei împotriva lui Smith.
Smith de draci îl împușcă pe tip, milițianul ăla se pune în fața gagiului și-a ziaristului, care erau în mașină unul peste altul, și se taie filmul. Cu mărturia ăleia mergând în direct la TV.

Apoi ni se spune că tipul își revine la spital, Smith e la bulău pe viață, iar nevasta gagiului dădea interviuri că i-a fost tot timpul alături lui și că-l iubește și că e eroul ei că etc. Asta când juma de timp a avut telefonul închis de nervi că ăsta întârzie…
Și ăsta fu filmul. Drăguțel, nu foarte deosebit. Poate ieșea mai bine dacă mai erau 2-3 personaje în film. D-astea să apară o bucată bună de timp, nu 2 minute.

Mulțumin Ro Image pentru acest film!

Leave a Reply