Dacă nu eram noi, americanii și acum vorbeau prin semne…

Știți povestea cu Americo Vespucci, cu marele Columb… Dar adevăr vă zic vouă, că dacă nu erau românii deschizători de drumuri, americanii ăia trăiau și acu în peșteri.

Știe careva că inițial numele Americii era Columbia? Nu intru în detaliile de genul ăsta, ci voi discuta de ce, de-a lungul timpului, românii au fost în fața americanilor cu mult.

America – Anul 1850.
Calea ferată abia apăruse la ei, făcută de niște chinezi biciuiți de olandezi. Așa s-a creat calea ferată. Clădirile erau din scânduri subțiri, care luau foc imediat cum aruncai o lampă cu kerosen. Se împușcau în centrul orașului ca nebunii. Cică Vestul Sălbatic. Erau într-adevăr, mai mult sălbatici. Cu toate că purtau haine, ca maniere și ca tehnologie erau praf. Singurii câțiva care străluceau erau Lincoln și Samuel Colt. În rest…
wild west

România – Anul 1850
Aveam căruțe cu roți de metal, birjari care știau cum să înjure, aveam copii râzgâiați ca domnul Goe, aveam trenuri de metal, nu de lemn…
Iar clădirile… cărămidă nene. Var, mortar. Nu case de șindrilă! Castele, nu jucărie. Noi eram purcelușul cu casă de cărămidă, iar americanii încă erau purcelușul cu casă de paie…
romania

Mai departe, americanii au copiat totul de la noi. Uite, de exemplu ei spun că “it’s unorthodox to do that“, la ceva ce nu este corect. Ceea ce înseamnă că ei știu bine merci de ortodoxism și bunătatea lui, însă nu îl folosesc.

Cozile. Păi mă fraților, ăia fac acum după anii 2000 cozi cum făceam noi prin anii 80. Nu mă credeți? Uite poze domne să nu ziceți că minte Spanacul!
America – anul 2000+
Back Camera am-2

România – 1970 – 1989
coada-204x300

Și acum noi suntem priviți nașpa. Că românii sunt hoți, cerșetori, pupincuriști, țigani, împuțiți și proști.

Noi care am inventat stiloul, insulina, mașina care merge cu apă chioară și multe multe altele.

Stiloul a fost inventat de Petrache Poenaru – 1827 (Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală.)
Insulina a fost inventată de Nicolae Paulescu – 1921.
Mașina care merge cu apă a fost invenția lui Gogu Constantinescu – 1926.

Chestii pe care noi nu le învățăm la școală. În schimb ni se bagă în cap tot felul de prostii. Înainte era îndobitocirea comunistă, acum e la modă pupincurismul către americani. Mare națiune, oameni buni…

Mi-e silă!

There are 15 comments left Go To Comment

 1. Teglas Adrian /

  Americanii sunt la origine un popor de incuiati. Noroc ca au venit indieni, chinezi si chiar romani care i-au ridicat deasupra!

  1. Spanac / Post Author

   Americanii erau de fapt amerindienii ăia. Apoi a venit omul alb, portughezi, spanioli, olandezi, englezi.
   Ăioa au fost de-au creat actuala Americă…

 2. javra /

  E adevărat, dar uite sunt ei azi, şi unde suntem noi. Parcă sunt nişte diferenţe în favoarea lor. Oare doar cosmunismul (de 50 de ani) ne-a ţinut pe loc?

  1. Spanac / Post Author

   Pe lângă comunismul ăsta ne-a ținut pe loc, ba chiar am dat înapoi prin lenea noastră. Plus faptul că am fost cu 2 fețe… De la 23 august 1944.

 3. Savoir Faire /

  Eu nu prea sunt de acord cu ce ai scris matale in articol.
  Sunt adevaruri, nimic de negat, dar sunt spuse in asa fel in cat sa faca din tantar armasar.
  Exact ca micile pasari care se unfla-n pene ca sa para mai mari si mai agresive cand trece sarpele pe langa ele, asa e si R(r)omania.
  Nu imi place sa fac pe gica contra, dar cineva trebuie sa o faca si pe asta:
  -in primul rand mi se pare ca pui doar un aspect in evidenta.
  -vorbesti de trecut, un trecut pe care nu tocmai romanii si l-au construit, dar ei l-au distrus.
  “Noi care am inventat stiloul”
  Frate… Stiloul nu a fost inventat de romani, ci de un singur om.
  Meritul este al lui individual, nu al natiunii.
  A fost o inventie care a semplificat lucrurile, dar metode de a scrie eficiente au existat cu mult inainte ca respectivul sa inventeze stiloul.
  Insulina, sper sa nu zic o prostie, dar mie nu mi se pare ca a fost inventata, ci descoperita.
  Diferenta dintre inventie si descoperire o stim cu totii, deci ce merit deosebit are Romania ca tara pentru ca un singur om sau un grup restrans de oameni au avut norocul si capacitatea sa inventeze/descopere ceva )
  Deja la descoperire meritul scade, pentru ca, tu pur si simplu iei act de ce vezi/ipotizezi. Apoi se poate pune si problema ca descoperirea e revolunionara sau nu, dar ala e aspectul 2.

  Mai e un aspect care mi se pare important, asezarile Romanesti (aici ma refer si la cele tardo-dacice) dateaza de milenii, deci nu e de mirare ca la 1800 toamna, aia aveau o leaca de otel si o mana de borduri.
  Daca stai sa te gandesti, progresul a fost chiar lent.
  Pai si ca vezi doamne, America la aceias data nu avea acelas tip de constructii si civilizatie.
  Pai bine bine, dar la aceias data, 1800, Romania exista de mai mult timp decat America, deci unde este meritul Romaniei pentru faptul ca avea o mana de cladiri?
  Putem sa vedem problema si din alta optica:
  la 500 de ani dupa retragerea aureliana, oamenii normali inca mai aveau case din balega si chirpici… Chestie care a tinut in mare pana la Cuza (evolutie lenta)
  America dupa 500 de ani era departe.(evolutie accelerata)

  Ce sens are sa compari tari cu caracteristici atat de diferite?
  Daca vrei sa ajungi la un rezultat destul de bine aproximat, iei aspectele astea de mai sus si le compari in paralel, apoi tragi concluziile.
  Ce rost are sa scoti aspectul “Case la 1800” din context si sa tragi concluzii fara sa iei in calcul si celelalte detalii?

  Am mai spus si voi mai spune, un om nu are nici merit si nici vina pentru simplul fapt ca se naste intr-un loc anume, repet, nici merit, nici vina.

  Amu’ daca ma cunosti catusi de putin, deduci si faptul ca ma cam doare in fund de America si de Romania, nu am de ce sa iau partea uneia dintre ele.

  1. Spanac / Post Author

   Numa că tu văd că de la o vreme nu știi să citești printre rânduri… e la plezneală mă!

   1. Savoir Faire /

    Pai asta am inteles, dar eu ti-am dat un raspuns serios.

    1. Spanac / Post Author

     Mă am cerut eu un răspuns serios? Când îl cer, 2 comentarii. Neserioase. Când e o chestie de bâză, de mișto, începeți cu n-ai dreptate plm…
     :))

 4. IanculescuHimself /

  Istoria noastra nu are cum sa fie comparata cu cea a Americii. Cele cateva sute de ani ale lor sunt pistol cu apa pe langa multe noastre mii.

  1. Spanac / Post Author

   Dar uite ce evoluție au avut cretinii ăia și uite-te la noi… Că ne speriem și de umbra noastră de lene…

 5. adelinailiescu /

  Americanii, in prostia lor, au avut grija sa racoleze minti luminate care sa lucreze pentru ei. Noi, in marea noastra inteligenta, dam cu piciorul valorilor si-i trimitem peste hotare ca nu vrem sa le platim un salariu decent…

  1. Spanac / Post Author

   Adevăr grăiești fată… Aici e vorba de nepăsare… În plus, în ultima vreme noi ne-am tâmpit…

 6. Alin /

  Exact cum zice Adelina. Radem noi, dar nu-i de ras. Cat or fi americanii de prosti, dar macar economia le duduie, pe langa Europa. Au spiritul ala national in ei, exact ce lipseste Romaniei ! Nu ar trebui sa fim chiar ca ei, dar macar sa ne civilizam si noi…dar stu ca asta nu se va intampla !

  Ci, prin 2030-40, o sa fie tara formata cam 90 % din tigani, cocalari, hoti, criminali, etc…

  1. Spanac / Post Author

   Aia mi-e mie nașpa… Că o să fim majoritari țigani…

 7. Pingback: De ce ai face așa ceva??? | Spanac /

Leave a Reply