De ce are SNCFR-ul întârzieri imense?

De la o vreme, parcă mersul cu trenul devine din ce în ce mai stresant. Întârzieri de până la 8 ore. Și asta vara, nu când sunt 3 metri de nămeți!
De ce? Sigur v-ați pus întrebarea asta. De ce sunt întârzieri imense la trenuri.
Și eu, ca și voi, de altfel, mi-am pus întrebarea asta de sute de ori. De fiecare dată când plecam chiar din București către oriunde, cu ÎNTÂRZIERE DE 40 DE MINUTE!

cfrSau când stăteam la dracu în praznic, nici țipenie în jur pe 50 de kilometri, câte 2-3 ore. Așa de-a surda.
Multă vreme s-a dat vina pe șine. Că e prea cald, se dilată șinele și d-aia sunt întârzieri. De parcă șinele astea ar fi făcute din ceva ciocolată, de se topesc la soare ca untul în tigaie!

Apoi iarna că-s zăpezi enorme și se blochează șinele de munți de zăpadă.
Ei bine dragilor, astea-s gogorițe. Cel puțin pe timp de vară, cu dilatarea șinelor, e-o minciună sfruntată.
EXISTĂ ÎNTÂRZIERI DEOARECE SE FURĂ!

– Ce mă, vine careva și fură șinele?

Nu, vin unii, peste tot pe lângă calea ferată și fură siguranțele și legăturile de cupru. Într-o vreme le îngropau. Dar era dificil, în caz că aveai nevoie acolo, trebuia să sapi după ele. Acum sunt prinse în niște cutii mari de tablă. Le vedeți pe lângă calea ferată. Cutii mari de tablă neagră. Precum și cutii gri mai mari, ca niște fișete vechi, comuniste.
Alea au între 3 și 5 kilograme de cupru, în legături. Legături car permit funcționarea semafoarelor.
Și cum în România nu-s peste tot linii duble, semafoarele sunt vitale. Uitați-vă când mai sunteți într-un câmp d-ăsta, opriți și parcă uitați acolo. În majoritatea cazurilor, nu va fi o altă linie lângă voi, ci doar aia pe care vă aflați.

Ăsta e marele mister. Se fură infrastructura ca-n codru. Pe vremea lui Ceaușescu nu prea existau întârzieri. Acum degeaba căutăm vinovații. Ministerul transporturilor, președintele SNCFR, mecanicii de locomotivă etc.

Marea vină o poartă legile mult prea permisive cu hoții. Sutele de centre de fier vechi care acceptă orice metal, fără să ceară actele de proveniență.
Există lege care stipulează că toată marfa adusă trebuie să fie însoțită de documentația necesară. De unde e fierul ăla adică. Fontă, carcasă de mașină, metri de cupru sau șină de cale ferată.

Dar de la existat lege până la pusul ei în practică, e cale extrem de lungă.

În principal, controale există la centrele de colectare a metalului.
– De unde e kilul ăsta de cupru?
– De la Gigel.

Aici ar trebui să vină întrebarea “Care Gigel? Unde-s actele lui Gigel pentru metal?”

Iar întrebarea nu prea mai vine. Deoarece în loc de actele unui Gigel (de altfel hoț cinstit ce fură nestingherit zeci de metri de cupru), va primi un 100-200 lei. Numai buni de o băută zdravănă și-n tras la buci pe șoseaua de lângă calea ferată. C-așa-i în tenis.

Ideea e că șinele noastre sunt bune, iar locomotivele la fel de bune. S-au făcut teste de viteză. Au prins vechile noastre locomotive 120 km/oră fără probleme. Iar modelele mai noi au prins și 160 fără efort. Totul pe distanțe scurte. Cu jandarmi înarmați din 10 în 10 metri. De hoții nu s-au putut apropia.

Însă nu poți umple calea ferată cu zeci de jandarmi, de frica hoților. Nu prea ai ce face. Dar dacă s-ar aplica legea aia așa de drastică (pe foaie) împotriva furtului, atunci altfel ar sta treaba. În jumătate de an maxim, am avea și noi un transport feroviar de nivel cu adevărat european. De-am merge și noi cu viteze de 150 km/oră. Adică am ajunge la mare nu în 7 ore, ci doar în două!
Însă până atunci e cale lungă. Nu te poți război de unul singur cu hârțogăraia inutilă și corupția la nivel înalt.

De s-ar da legea aia cu “vezi hoțul îi dai în cap”, ce bine ar fi. N-ai mai avea nevoie de jandarmi să păzească calea ferată. ai avea mii de justițiari. Care ar păzi șinele cu drag.
– Nu dă dracu mă să vină careva aici? Că-mi sfârâie palmele, de 3 zile n-am mai caftit pe careva. Unde-s hoții de altădată?


Așa ar gândi ăștia. Ar gândi. Însă legea e neconstituțională… Deh, drepturile omului, avocați, arest preventiv, alte acte, arest 1 an cu suspendare, prostii!

Astea le-am aflat de la un fost mecanic la CFR. Acum ghid turistic la Depoul Simeria, pe care l-am vizitat în cadrul Vizitei în HD.

Vizită în HD 2013 a fost un eveniment organizat de Denisa şi Sebastian Bârgău şi HD Travel. Proiect susţinut de Primăria Oraşului Simeria, Agenţia de turism TOC Internaţional, Best Hotel HunedoaraCred ONG, CastelulCorvinilorHD.ro, Webbusiness.ro. Partener media: săptămânalul REPLICA.

There are 57 comments left Go To Comment

 1. Tibi /

  daca nu impuscati fara somatie atunci cand sunt prinsi in fapt, hotii care distrug infrastructura ce afecteaza mii sau zeci de mii de oameni (cabluri telefonice, cabluri electrice de inalta tensiune, elemente de cale ferata, la poduri si podeturi, etc) ar trebui sa intre intr-o categorie cu totul speciala.. ok, ai intrat in curtea unei babe si i-ai furat 5 gaini si-un porc, ia 3 de inchisoare, sau cat se da, poate te indrepti, poate iti pare rau…dar daca te-ai cocotat pe stalp si ai taiat cablul telefonic lasand cu buna stiinta fara servicii sute de clienti, ia 20 de ani in gatu` ma-tii de nenerocit, ca te-a durut in p*** de oamenii aia de i-ai lasat fara internet cateva saptamani sau chiar luni.. de cale ferata, nu mai vorbesc, s-a dus p**** pe suflet o intreaga companie din cauza lor, ca cfr-ul cu greu mai are clienti datorita intarzierilor, mai ales pe trenurile care au legatura si cu ruta buc-constanta.. dar cel mai bine ar fi ca la americani, unde atat statul cat si privatul are dreptul sa isi apere proprietatea cu shotgunul..nu cu “domnu hot, nu va suparati, haideti pana la mine sa va arestez”..natie de hoti cu legi bune si permisive pentru hoti, ce sa-i faci

  1. Spanac / Post Author

   COANE, OAMENII RĂMÂN ÎN MIJLOCUL CÂMPULUI LA 50 DE KILOMETRI DE CIVILIZAȚIE ÎN CĂLDURI DE 40J DE GRADE.
   Sau rămân fără curent electric, uneori vital. Și tu te plângi că rămâi fără net? Internet stickul poate rezolva problema. Dar când rămâi fără electricitate, atunci cum e?

 2. GCM /

  Asa cum nu poti sa pui cate un jandarm din 10 in 10 metri langa calea ferata, la fel nu poti pune cate un jandarm la fiecare centru de colectare a fierului vechi…

  1. Spanac / Post Author

   Din păcate. Cu toate că ar trebui să pui câte un jandarm în fiecare centru. Unul care să nu ia șpagă. Și să-și anunțe superiorii în caz că vine un Gigel cu marfă de contrabandă.
   Uite așa se vor crea locuri noi de muncă. Că și așa am ajuns țară de pândari. Se va reduce nivelul infracțional, trenurile vor putea circula în regim normal, european. Și atunci n-ar mai urla nimeni dacă s-ar scumpi biletele cu 10-20%. Căci am avea condiții. Și așa românii văd 3 stele ca fiind 5…
   Deci dacă am avea trenuri care să circule cu 150 km/oră constant, după abia 3-4 ani ne-am obișnui cu “minunea”.
   Dar na, degeaba vorbesc eu și alți 10-20 despre ce ar trebui făcut. Că nimeni nu are putere de decizie în țara asta. Scriem pe blog și aici moare. Cel puțin pe moment…

   1. Vladimir /

    Nu e vorba de un jandarm care sa nu ia mita, ci probabil de un detasament de jandarmi :). Ca poate sa nu ia ala mita, dar ar manca o mama de bataie de la Gigei de i-ar suna apa in cap. Ca aia vin cate 20. Si cine dracu sa vrea sa-si dea viata sau sanatatea pentru o siguranta si o sarma de cupru?

    1. Spanac / Post Author

     Și aia e adevărat. Și ajungem la altă idee. De-a fi câte unul în armat. cu mitraliera. Unu aici, unul dincolo și tot așa. Și hopa, uite statul militar. Câte un soldat/ om al legii cu mitraliera în mână din colț în colț de stradă.
     Ce mă bucură pe mine e faptul că văd vardistul aproape zilnic. Trece pe stradă însoțit de un soldat cu AK-ul în spinare. De la un cap la altul. Ba câte o mașină de poliție de circulă cu 30 la oră… Nu laud miliția, însă când îi văd p-ăștia patrulând, mă simt mai în siguranță.
     E la fel și faza cu impactul mental pe care-l cream eu când eram paznic. Faptul că eram în uniformă. chit că habar n-am arte marțiale, că abia alerg, că aveam doar tomfă și un spray paralizant gol de 4 ani…

     1. Vladimir /

      Mai eu fiindca am fost militar si intr-o vreme chiar combatant (am facutt parte din generatia cu al doilea conflic cecen) nu-mi doresc armata la putere. Sunt la fel de corupti si de batuti in cap ca restul. N-as zice mitraliera. Dar as zice civlizare fortata. Nu acte pentru cupru, cine dracu are acte pentru cupru? In schimb Dorel ala de la depozit stie ce ia de la Gigel. Ca nu-i oligofren. Stie de unde vine. Ala e doar avar (sau speriat), nu-i mafiot, de aia accepta sarma desi stie ca-i de la caile ferate. Dorel asta poate fi luat la raspundere mai tare ca Gigel. Pana nu mai ia. Si ca sa fim siguri ca nu mai ia sa nu aiba idiotul de Dorel cash. Ca sa nu fie santajabil. Sa plateasca prin transfer bancar. Cu chitanta fiscala. Vezi atunci ca devine mai greu de furat macar o perioada. Pe masura insa ce se desteapta hotii, se desteapta si mijloacele contra lor. Sa se inregistreze obiectul primit. Sa fie inspectii. Din alea ne-anuntate. Ca sa nu ia bataie. Si tot asa. Eu cred sincer ca birocratia salveaza cinstea in genul asta de tara :D.

     2. Spanac / Post Author

      Birocrația salvează fix un caca. Da, Dorel să nu mai primească ar fi bine, însă îi dă lui Gigel 18 lei pe kil, iar el dă kilul cu 40 mai departe. Și uite așa a făcut 12 lei făcând nimic…
      Pe de altă parte, explică-mi și mie care a fost faza cu cecenii ăia. Că n-am înțeles mai mult decât Kosovo cu albanezii..

     3. Vladimir /

      Simpla coane: ei au vrut independenta si mama Rusie le-a zis: “nu”. Ca au petrol, plus, mult mai important, au niste baze cu armament nuclear. Asadar vor sta alipiti fortat la patria mama :D. Care nu e mama lor, e una extrem de ciumeaga si lipsita de tandrete si simpatii, dar ei n-au de ales ca altfel mor de foame :D. Si chiar daca prefera sa moara de foame, mama Rusie ii tine fortat.
      Ba da, in momentul in cand Dorel trebuie sa scoata bon fiscal pe ce primeste il doare. Ca nu poate accepta orice rahat. Ca e controlat. Cand nu se asteapta nici el, nici Gigeii. Si nu vrea la puscarie pentru curul gigeilor 😀

     4. Vladimir /

      E ca cu Transnistria, doar ca treaba acolo e mult mai moderata pe motiv ca voi, romanii, sunteti mult mai moderati si ascultatori. Cecenii nu-s. Si nici nu le pasa ca crapa. Voua va pasa. Asadar Transnistria, pe motiv de baza militara cu oarescare “semnificatii” e inca sub tutela mamei Rusii. Si asa va ramane. Cecenii insa nu accepta asta pentru tarisoara lor. Le-ar placea independenti, desi acum, pe bune, economic n-ar face fata ca URSS a fost mult prea centralizata prea mult timp ca sa poata ei face fata singuri. Dar sunt obraznici si din motivul asta sunt plezniti peste botic. Regulat. Evident ca mai musca si ei (vezi muierile care s-au aruncat sinucigas in aer prin Moscova) si ne-o luam si noi. Si tot asa. Rusia e un stat militar. La noi e mereu un razboi.

     5. Spanac / Post Author

      Adică și cecenii au făcut ca și kosovarii. De fapt kosovarii s-au luat după ei. Cecenilor nu le-a mers că e Rusia mare și ciumeagă, pe când albanezii până la urmă au acceptat ruptura.
      Și când urss-ul a fost csi sau cum naiba îi zicea, uniunea statelor independente sovietice, ce bine le era. Acum orice ar face ăști pe lângă ruznaci, se agită degeaba. Că-i prea mare și prea puternică.

     6. Vladimir /

      Pai e inca parte din Federatia Rusa (e federatie, adica mai multe republici, cumva ca un URSS mai mic, republica Rusa e una din republici, aia care conteaza, iar Cecenia e alta republica, cu capitala la Grozni). Sunt mici, au fost centralizati de mult timp. URSS in sine a fost un stat foarte centralizat in jurul Moscovei. Efectiv indivizii n-au infrastructura sa fie independeti (nu ca n-ar avea motive sa vrea, dar asta e alta poveste). La noi armata nu e ceva…optional. Iar optiunile armatei nu-s discutabile. Deci Cecenia sta alipita si si-o ia… Ne-o mai luam si noi, cum spuneam, dar noi suntem rezistenti. Stii vorba aia ruseasca, nu? Arma e mai importanta ca rusul. Deci nah.. Noi suntem educati de mici in ideea sacrificiului pentru mama personala sau mama Rusie (de aia e Rusia femeie si mama ca tot ce e frumos, fascinant si periculos :D). Deci da, sunt Cecenii irealisti si nebuni, da’ si noi :D.

   2. GCM /

    N-a trecut nici un an de cand s-au facut disponibilizari…

    1. Spanac / Post Author

     S-au făcut. De ce? Că nu-s bani.
     Nu e vorba neapărat că nu-s bani, e vorba că nu se vrea să se facă ceva cu ei.
     cum am vorbit cu primarul Simeriei.
     Domne, ție cât îți alocă statul? 5 milioane de euro (dau o sumă din burtă).
     Bun și ce faci cu ei? Păi la primărie ajung vreo 3. Două s-au “pierdut” pe drum.
     Și dacă întrebi unde-s alea două pierdute, te schimbă, ca necorespunzător. Îți bagă în cârcă alte tâmpenii. Dacă încerci să ridici capul peste partid, te taie…

     1. GCM /

      Era proiect de lege asta cu plata doar prin virament bancar, dar nu mai stiu ce s-a intamplat cu el…
      Ai fost militar voluntar/angajat sau in termen?

     2. Vladimir /

      Absolut. Daca in minutul urmator aflu ca cineva vrea sa faca vreo buba tarii mele, m-am teleportat la unitate sau unde-i cazul. Eu si altii, ca ne-am calca ca purcelusii. Patria e ca mama. Nimeni nu se ia de ea ca face buba. Si sa-i clinteasca careva un fir de par, faci moarte de om. Stiu ca voi nu ganditi asa, dar a durat foarte mult sa accept ca cineva nu gandeste ca noi. Nu ca as intelege, dar accept. Tara e ca nevasta sau mama. E sfanta. E responsabilitatea mea. Nu inseamna ca-s de acord cu politicile duse. Nu intelege gresit. E vorba ca tara mea e mai mult decat politica ei. Tara mea sunt eu si copiii mei. Tara mea e maica-mea. E verisoara-mea. Pot sa nu fiu de acord cu ea, dar nimeni nu o ataca ca il omor.

    2. Vladimir /

     Am fost in armata 58, asta e o combinatie interesanta de voluntariat… obligatoriu 😀 Pe scurt daca ai talente utile, cand iti vine randul la termen esti inrolat pe conditii mai permanente, ca sa ma exprim politicos :). Si fara sa-si bata careva capul daca-ti doreai asta.

     1. GCM /

      Am inteles. Semper fi!, cum zice americanu’ ca varianta in rusa imi e straina 🙂

     2. Spanac / Post Author

      Și voi sunteți de mici învățați că dacă urlă patria mumă, săriți și-n curul gol s-o ajutați, da?

     3. Vladimir /

      Mno, comentariul de mai sus e pentru tine Spanace 😀
      Adica asta:
      Absolut. Daca in minutul urmator aflu ca cineva vrea sa faca vreo buba tarii mele, m-am teleportat la unitate sau unde-i cazul. Eu si altii, ca ne-am calca ca purcelusii. Patria e ca mama. Nimeni nu se ia de ea ca face buba. Si sa-i clinteasca careva un fir de par, faci moarte de om. Stiu ca voi nu ganditi asa, dar a durat foarte mult sa accept ca cineva nu gandeste ca noi. Nu ca as intelege, dar accept. Tara e ca nevasta sau mama. E sfanta. E responsabilitatea mea. Nu inseamna ca-s de acord cu politicile duse. Nu intelege gresit. E vorba ca tara mea e mai mult decat politica ei. Tara mea sunt eu si copiii mei. Tara mea e maica-mea. E verisoara-mea. Pot sa nu fiu de acord cu ea, dar nimeni nu o ataca ca il omor.

     4. Spanac / Post Author

      De așa îndoctrinare aveam și noi parte în anii 50.
      Imediat cum a ajuns comunismul la putere. Faza cu comunismul a fost că au avut unele idei bune, însă punerea în practică a fost defectuoasă.
      Ca și americanii, cu apărarea patriei, așa sunteți și voi.
      Și mai vin și ideile alea de la Kennedy, cu “nu vă gândiți la ce face țara pentru voi, gândiți-vă ce puteți face voi pentru țară”.
      Ce ți-a oferit mă ție personal Rusia?
      Ție și părinților tăi? Locul de muncă și casa asigurate din timpul comunismului (unele dintre chestiile bune ale regimului).
      Bun, altceva?
      Când a venit războiul vă trimitea câte doi pe front. Unul cu pușca, unul cu încărcătorul. D-aia ați murit 25 de milioane. Cam 15 să nu mint, au crăpat pe front. Restul în gulaguri că nu voiau să lupte. În așa condiții cum mama dracu să te duci pe front? Să dai cu praștia după neamțul înarmat cu aruncător de flăcări și cu MP 44 cu 32 de gloanțe în încărcător? Care avea 3 încărcătoare de rezervă la el?
      Alea-s condiții? nu că războiul ar fi ceva al dracu de frumos. Însă când țara îți dă asemenea condiții, îți pune ea bețe în roate în război, la ce mama dracu mai urli cu steagul în mână că Rusia e mama?

     5. Vladimir /

      Pai stai asa, tara nu e doar teritoriul pe care locuieste o natie si nu e nici conducatorii tampiti. Tara e si maica-mea si copiii mei. Tara sunt eu. Aia care mergeau la moarte pe front se duceau sa-si salveze familia. Se duceau pentru mama lor si vecina si fata aia frumoasa de-o placeau si nepotelul surorii. Se duceau pentru gradina lor de zarzavat si mesteacanul sub care si-au pus-o prima data, pentru helesteul cu rusalka si padurea de pin. ASTA e Rusia. Se duceau pentru libertatea de a vorbi limba parintilor lor si nu a altora. Se duceau pentru aia care au facut acelasi lucru inainte. Se duceau ca sa nu fie cetateni de rangul doi in propria tara. Si de tot ce vezi mai sus m-as duce si eu. Pentru ca padurea de pin, mesteacanul si helesteul sunt ALE MELE. Nu ale altora. Fiindca vreau ca pe fi-miu sa-l cheme Ruslan nu Hans sau Charlie. Fiindca vreau ca fi-miu sa gandeasca si simta ruseste, sa scrie cu chirilice si sa invete Puskin la scoala. Fiindca vreau sa priceapa scrisorile scrise de stra-stra-bunia-su”. Si ma duc si ca sa-mi apar femeile sau copiii din neam. Asta-i tara. Nu e doar un teritoriu cu granite. Sunt toate iubirile si amintirile si persoanele pe care le iubesti acolo. Cum sa nu mori pentru ele? De aia se duceau aia la moarte, nu fiindca-i trimite-au conducatorii. Eu nu contez mai, dar femeile si copiii, amintirile, mostenirile, limba, Puskin, Rachmaninov, Zaharov si altii ca ei plus tot ce-au lasat ei, conteaza. Eu tot mor. Toti murim. Mi se rupe ca mor, dar macar sa o fac pentru ceva. Stiu ca la voi nu mai e asa, ba unii par si mandrii ca nu e asa, dar eu nu pot sa ma gandesc ca romanii astia sunt ca niste orfani, saracii.Nu apartin la nimic, sunt doar niste tipi tristi, fara onoare si egocentristi.
      Cum adica ce-a facut tara pentru mine? Mi-a dat o mostenire, o constiinta nationala. Mi-a dar prilejul sa apartin la o cultura mai mare decat mine. Mi-a dat poezia si poetii, limba si scriitori, muzica si compozitorii. Mi-a dat prilejul sa ma mandresc ca-s parte din ceva. Nu tara da slujbe. Eventual guvernul le da (in caz ca esti bugetar). Nu confunda notiunea de tara cu cea de guvern/conducatori/teritoriu. Daca nu era Rusia nu era nici cultura rusa ca tot unitar.In plus inca o data. Eu-s Rusia. Tot ce creste in tara aia al meu este. Si eu apar ce am.

     6. Spanac / Post Author

      Ți-au băgat adânc asta în cap văd. Și din păcate asta e periculos. Mi-ai mai zis că în caz de ceva, Doamne ferește, imediat sari să aperi Rusia. chit că va trebui să dai în cap prietenilor din alte țări. Supunerea asta absolut aiurea față de ceva e periculoasă.
      Gândește-te, cu sau fără tine, Vladen, Rusia tot va câștiga. Pentru că sunteți mulți. Și majoritatea cu aceeași îndoctrinare din fragedă pruncie.
      Adică dacă Doamne ferește, se va afla Rusia în război cu România, îmi vei da în cap, că tu-ți aperi țara, adică mama, fiica, poeziile, poeții, copilăria fericită? E un non sens coane. Dacă țările ar fi inamice, nu înseamnă că oamenii, individual sau nu sunt automat inamici.
      Însă după spusele tale, așa reiese. Uite că mi-ai dat idee despre un post nou….

     7. Vladimir /

      Nu, nu e nonsens, e mentalitate de om care are constiinta nationala. Voi nu o prea aveti. Per ansamblu sunteti o tara proaspata, n-aveti inca 100 de la marea unire, n-aveti 150 de la independenta si numele de Romania n-are inca 250 de ani. Apoi nici nu prea v-a invatat cineva cum e cu apartanenta la ceva, ca a fost facut ping-pong cu voi 90% din istorie. Bruma de incercari comuniste de desteptat constiinta patrioticaau fost apa de ploaie , cum ai zis si tu, fiindca au fost copiate de-a dreptul si nu adaptate la cultura locala. In plus au fost si bazate pe niste minciuni colosale asa ca n-au putut fi luate prea in serios.
      Dar da, daca tu sau oricare, ati repeta “evenimentul” Antonescu si ati trece granita in tara mea, v-as face bucati fara sa clipesc. Nu-mi ataci tara. Punct. Insa daca noi v-am ataca pe voi as incerca (ineficient probabil) sa stau de-o parte. Desi as intelege actiunea, ce sa zic. Daca voi nu va apreciati tara, las’ ca o apreciem noi.
      Ideea ta cu stat pe margine nu tine tipule. Toti avem simpatii si prietenii, daca toti stam pe margine cine lupta? Femeile? 😀 Nu, daca ar cugeta vreun prieten roman sau nah, daca vrei, pentru variatie, neamt (ca din aia am mai multi) sa se obrazniceasca sa-mi calce tara… il distrug. La fel cum l-as distruge si daca l-as prinde furandu-mi din casa. Unele lucruri nu se fac.

     8. Vladimir /

      Fii fara indoiala, de aia am si rezistat noi istoriei si si-au rupt toti agresorii dintii in noi. Din cauza mentalitatii noastre. De aia Rusia a fost mare si va fi si in continuare. Si din cauza lipsei de astfel de mentalitate Romania s-a chinuit de cand era principate sa supravietuiasca. Exista mentalitate de cuceritori si mentalitate de “sateliti”. Romania, pe motiv ca voi n-aveti nici bruma de simt national, va ramane inca mult timp (daca nu pentru totdeauna) o tara deservita intereselor altora. Rusia nu. Acum zi si tu, evident ca gandim diferit, eu vin dintr-o tara care baga spaima in tarile din jur, care a fost imperiu de cand se stie si care a avut o politica ofensiva de la formare, iar tu vii dintr-una care s-a muncit sa supravietuiasca si nu intotdeauna onorabil. Ai mentalitate defensiva, te feresti de conflict. Si asta e bine. E semn de inteligenta si auto-protectie. Pe care eu, evident, nu-l pot avea ca n-am fost crescut sa fiu pasnic.

     9. Spanac / Post Author

      Nu coane, era vorba dacă vii tu personal să-mi calci mie țara. Sau neamțului. Sau grecului, oricui. Și-ai da de un prieten printre dărâmături. Dușman în război. Ce-ai face?
      Ți-ai trăda țara mult iubită și nu l-ai ucide, sau l-ai omorî pe ăla fără să clipești?
      La fel și la mine. Dacă-mi intră careva în casă, îi fac marsupiu la jugulară. Nu că-mi apăr țara. Îmi apăr casa. Ce-i al meu propriu și personal. Că poate să treacă toată țara prin foc și sabie, Eminescu tot va dăinui. La fel și Blaga, la fel și Călinescu, Creangă, toți.

      Eu dacă ar trebui să mă duc undeva să atac o țară m-aș da lovit. Nu de lașitate, ci pentru că nu-mi place războiul. De ce să-l atac pe ăla? De ce să-i distrug lui grădina de mesteceni? Ce plm mi-a făcut mie ăla?
      E la nivel de conducere. Nu la nivel de populație. Voi sunteți ca borgii ăia din Star Trek. O gândire comună. Însă și așa puteți fi înfrânți. Și mai târziu, tot veți fi înfrânți. Poate chiar din cauza gândirii ăsteia.
      Nu mă înțelege greșit. Da, îți aperi țara. Îl omori pe ăla de te atacă. Dar în momentul în care ți-ai părăsit granița țării, nu mai e apărare, e atac. Și atunci îți meriți capul în par.
      Nu zic de tine. În general. Cel puțin asta e părerea mea. Apăr cât timp e la mine. În granițe. Ce atac eu peste, merit glonțul. Din moment ce am gonit vrăjmașul peste granițe și mă duc tocma în Africa (cum au fost nemții în al doilea război mondial), merit cu prisosință ce-i mai rău. Ce plm caut acolo? Nu e țara mea!
      Dar intrăm în alte discuții. să mai spun iar de evreii masoni care au inventat și nazismul și comunismul?

     10. Vladimir /

      Daca as fi atacator depinde de reactia aluia. Daca ar scoate arma, as gasi ca e justificat, dar n-as sta sa ma impuste. Daca as crede macar ca are de gand sa scoata arma, as scoate-o eu intai. Si fii sigur ca asa ai proceda si tu, agresor sau nu. Ca nimeni nu sta sa fie impuscat, justificat sau nu. Daca insa ala mi-ar zice nu ma impusca coane, sunt Spanac, nu-ti fac nimica fa-te ca nu m-ai vazut si ma bag in gaura de sarpe, pai sigur ca as intoace capul, ca nu-s vreun psihopat. Eu, in comentariile de mai sus ma refeream la apararea patriei nu la invadarea altora. Desi, atunci cand se pune vorba de invazie, fii tu fara grija ca nu te intreaba nimeni daca vrei sau esti de acord. E mobolizare generala si te duci. Daca nu te duci e curte martiala si curtea martiala pentru dezertare/neprezentare pe timp de razboi e cu glont in cap. Si cum spuneam, nu vrei sa mori. Asa ca n-ai de ales nici cand tara ta ataca alta. In plus, intra si chestiuni de ideologie aici. Blah-blahuri care sa justifice actiunea. Gen, stiu si eu, recuperarea Basarabiei de la URSS :D. Adica si atacatorul are justificarile lui. Dar da, eu-s inainte de toate si in primul rand Rus. Si-mi pasa inainte de toate si in primul rand de tara mea. Fiindca o iubesc si ii sunt recunoscator. Sigur, asta nu inseamna ca trebuie sa-mi placa politicile de stat. Ca nu-mi plac. De aia sunt in Elvetia. DAR, indiferent de parerea mea despre politica tarii mele si conducatorii ei, eu imi iubesc tara si mereu Rusia va fi in fata Elvetiei, Germaniei, Norvegiei sau Romaniei. Si da, poata sa ma doara inima pentru Romania si sa am sufletul zdrente, dar daca va fi vreodata sa aleg, Rusia aleg. Ca-s rus. La noi e familia si tara intai. Apoi restul.

     11. Spanac / Post Author

      Aia zic. În cazul invaziei. Că e țara ta sau țară aliată. Da-l împingi p-ăla până la el. Nu-i distrugi țara apoi. Deși ar fi oarecum corect. Ăla ția distrus ție grădina de mesteceni și tu să nu-i spargi căpățâna? chit că e la el în bătătură?
      Însă degeaba vorbim. În caz de ceva, Doamne ferește, ne-o luăm toți. că aruncă ăștia cu bombardeaua din buncăr. Apasă pe un buton și s-a dus Moscova. apasă Putin pe un buton și s-a duc Coasta de est. Uite așa. Asta cu trupe și rahat n-ai să mai vezi. Totul se va face din butoane. Rar o să mai vezi un Alioșa împușcându-se cu-n Fritz.

 3. Tibi /

  @spanac: mane, ideea a fost mai mult decat clara: furturile de infrastructura, oricare ar fi ea, as baga la ani mult mai grei de puscarie. Da, ca raman fara net, fara curent electric, sau in mijlocul campului in tren, sau nu merge semaforul si se fute circulatia, sau etc, ideea e aceeasi. Ce ti se pare asa de deplasat? Si nu, nu se rezsolva usor cu stick-ul. Eu am experienta, la maica-mea au fost 2-3 luni fara net fiindca niste tigani imputiti tot furau cablul si romtelecom nu a mai vrut sa puna la loc. Singurul provider, romtelecom, la 15 km de bucuresti. Chiar te rog sa stai tu pe net cu 2g de la vodafone vreo luna, din cauza unui astfel de hot, si mai vedem daca ti se pare asa de nimica toata, un fleac. Pe undeva, crede-ma, ar fi de preferat sa stau in camp o zi la 40 de grade in tren, decat fara net cateva luni, sau cu net de 5 kb/s ma mir ca nu constientizezi asta 😉

  1. Spanac / Post Author

   Vorbeam că e mai important curentul electric decât netul. E la mintea cocoșului asta. Da, înnebunești fără net. Însă netul nu e naibii vital! Pe când electricitatea, în mare parte, da.

   1. Vladimir /

    Depinde bai, aici platesc facutile prin net si-mi primesc banii tot asa (transferul bancar necesita net). Si ca mine toti. Ia vezi de nu platesti facturile si salariile in intreaga tara din cauza ca a furat un cretin cablu’.

    1. Spanac / Post Author

     Hai mă ce naiba… E mai important netul decât electricitatea în sine? Voi chiar credeți prostiile astea?

     1. Vladimir /

      Nu, sigur ca nu. Ce zic este ca lipsa netului poate creea, in secolul asta, isterii similare lipsei de electricitate 😀

     2. Spanac / Post Author

      Da, poate crea. Dar nu e vital. Aia încerc să zic. În plus, hoțul n-o să taie cablul de net, că e 2 lei. Taie ăla de electricitate, că e 18 dacă e din cupru.
      N-am mai văzut hoț așa cretin să taie cablul de net că “uite coane cablu utp, pot să mă pensionez de acu înainte, dă-l dracu de cablu de cupru că e prea overrated…”

     3. Vladimir /

      Nu e vital logic vorbind. Pentru ala care are nevoie sa scrie macar inimioare amantei, e. Si ala se enerveaza rau. Cu el si altii. Deja, usor-usor, internetul ajunge vital 🙂

   2. Tibi /

    @spanac: prin cablu de net ne referim bineinteles exclusiv la cablurile romtelecom de pe stalpuri, de cupru, nu utp 🙂 …si esti in eroare, hotii fura mult mai multe cabluri de telefon (si deci net) decat de curent si de tren, crede-ma, sunt expert in domeniu cu plangeri depuse.. la 50 de metri de cablu iau multe sute de lei, asa ca ii atrage ca musca la rahat

    1. Spanac / Post Author

     Nu știu cum sunt acum cablurile de Romtelecom. Pe vremea când aveam eu abonament (acum 5-6 ani), nu erau cablurile de cupru deloc, ci de aluminiu.
     Nu știu acum cum or fi, probabil pe viitor le-or face de aur, doar doar să le-o ia iar înaintea RDS-ului…

 4. Tibi /

  eu nu am spus ca este vreunul mai important decat altul.. am spus, din contra, TOT ce e infractura e vital, afecteaza mii de oameni deodata un hot d-asta, chit ca e vb de curent electric, sau tren, sau lipsa de net.. tu ai fost cel care ai spus “curentul e importatnt, restul e un fleac, ce conteaza ca stai fara net si telefon”… nu, nu sunt de acord cu tine la faza asta, toate sunt importante.. pt infrastructura, oricare ar fi ea, sa se dea ani grei de parnaie, nu 2-3 ani din care faci jumate..

  1. Spanac / Post Author

   E un fleac în comparație cu energia electrică, aia am zis. Nu că nu e important.

 5. Pingback: La Mulţi Ani, Spănăcimea Ta! | Colţu' cu muzică /

 6. anastasia /

  Se zvoneşte c-ar fi ziua ta…
  Ce să-ţi doresc? Apă din belşug, soare (fără radiaţii) şi puţini Popeye prin preajmă!
  La cât mai mulţi ani!

  1. Spanac / Post Author

   Merci frumos!

 7. Iulian M. /

  off-topic: Iti aduci aminte de berea aia? O s-o beau diseara, ca amu is la “munci pe branci”.
  Hai la multe frunze! 😉

  1. Spanac / Post Author

   Merci coane! Serviciu ușor!

 8. Pasere Mihaela /

  Da, e un raspuns atat de evident din pacate. Se fura de pe sine ca in codru si noi stam ca prostii in gara…

  1. Spanac / Post Author

   Cum a mai zis cineva, unele furturi sunt și comandate. Ca lumea să plece din gări spre autogări. De ce s-au scumpit biletele la autocare? Fac o groază de bani de pe urma CFR-ului…
   Când biletul la tren de la București la Constanța era 50 de lei, la autocar era 25-50.
   Acum, când au văzut că au prins cheag, au și ei biletul dublu ca preț. Adică 55 lei. Dacă vezi unul cu 50 lei zici că-i raiul pe pământ…

   1. GCM /

    Regiotransu’, operator privat, merge in vara asta cu 35 de lei. Aceeasi linie, aceleasi furturi, fara intarzieri semnificative. Testat. No, cum iti explici asta?

    1. Spanac / Post Author

     Ce e ăla? Tren sau microbuz (autocar)?

     1. GCM /

      Tren privat.

     2. Spanac / Post Author

      Există tren privat??? De când?

    2. GCM /

     De ani buni. Sunt chiar mai multi operatori privati.

     1. Spanac / Post Author

      Nicinu știam! Și se formează din aceleași stații ca CFR-ul? Că n-am văzut vreunul până acum… Bine, nici n-am mers cu trenul decât de 2-3 ori pe an…

  2. GCM /

   Nu opereaza in toata tara, pe toate rutele, au doar putini ani de cand au intrat pe piata. Dar la starea in care e CFR-ul, au sansa unei dezvoltari serioase.

   1. Spanac / Post Author

    Păi dacă folosesc aceleași șine sunt în aceeași oală…

    1. GCM /

     Pai aia e problema ca nu prea sunt in aceeasi oala. Ti-am zis, CFR-ul intarzie 60-80-120 de minute pe Bucuresti-Constanta de 20 de ori intr-o luna pe cand Regiotransu’ maxim 20 de minute. Aceeasi infrastructura, aceeasi canicula, aceleasi furturi…

     1. Spanac / Post Author

      E, UITE, CU ACEEAȘI INFRASTRUCTURĂ ȘI ACELEAȘI ȘINE, NU-MI DAU SEAMA CUM DE ĂIA NU ÎNTÂRZIE…

 9. Caffe91 /

  Nu mai mergeti cu CFR-ul.. Luati un bilet la privat care este de 3 ori mai ieftin in unele cazuri si stati linistiti!
  Controlorii sunt foarte cinstiti si nu o sa aveti surpriza sa dati 60lei pe un bilet iar cel de langa voi sa aflati ca a dat doar 20lei …. in buzunarul Nasului!

Leave a Reply