De ce e Brazilia favorită?

peleÎncep prin a vă spune că nu sunt microbist și că, de-a lungul timpului am dezvoltat o oarecare “ură” față de Brazilia, Italia, Spania și Portugalia.

Brazilia pentru că prea e campioana campioanelor, Italia pentru că de cam fiecare dată ne-am luat-o zdravăn de la ei, iar Portugalia Și spania nu le suport din principiu. Efectiv nu-mi plac țările alea. Da, dinainte să apară căpșunarii. Pot spune că-mi plac spanioloaicele, iar pe tipi nu-i pot suferi. Mi se par grețoși, cu părul ăla semilung, slinos care scuipă pe teren. Nu știu de la ce forbalist am imaginea asta în cap, însă mi-e silă de ficare dată când aud de Spania și Portugalia la fotbal. Probabil și din cauză că-n ultima vreme România e inexistentă în acest sport, în timp ce echipele enumerate înainte ne-au caftit aproape de fiecare dată când am avut meci.

A fost Croația – Brazilia. Țineam cu Croația nu pentru că juca împotriva Braziliei, ci pentru că mi-au plăcut sârbii tot timpul. Sârbii pentru mine, înseamnă ex-iugoslavii. Croați, bosniaci, sârbi, muntenegreni, macedoneni. Pentru mine sunt și vor rămâne întotdeauan iugoslavi.

Și revin la întrebarea inițială. V-ați întrebat vreodată de ce e mai mereu Brazilia favorită la cupa Mondială?

Dacă ar fi să ne luăm după aparențe, vom spune că toți vor să fie ca Pelé. Și cam așa e. Să vedem de ce.

Pelé și-a însușit acest nume de mic, fiind pasionat de fotbal (fotbalist și acesta) și de portarul celebru pe vrenea aceea, Bilé. fiind mic, nu putea să pronunțe bine Bilé și-i ieșea Pelé. Azi așa, mâine așa, preotul favelelor unde trăia îl striga după acest nume, apoi prietenii, familia. Și porecla i-a rămas.
Am zis că Pelé a trăit în Bauru, São Paulo, în favele. În ghetoruri, printre câini, mizerie, prostituate, sărăcie lucie și șanse mici la un viitor mai bun.
Câștiga ceva bani muncind ca servitor, într-o ceainărie. a învățat să joace forbal de la tatăl său, însă nu și-a permis o minge de forbal, jucând totuși cu o minge făcută dintr-un ciorap umplut cu hârtie, apoi legat cu sfoară (cum erau în anii 40 și la noi mingile de cârpă, prin mahalale). Alt obiect folosit ca minge de fotbal era chiar un grapefruit.

Situația nu s-a schimbat de atunci. Favelele există în continuare, la mică distanță de marile orașe, pline de mașini scumpe, caviar, hoteluri de 5 stele, mașini luxuoase. Însă copiii știu că se poate. Toți îl au model pe Pelé, erou național. Și încep să joace fotbal. Mai întâi cu o minge de cârpă, apoi cu una de cauciuc. Se înscriu într-o școală de fotbal (sunt zeci care lucrează cu copii fără niciun venit). Și trag tare. Cei mai buni ajung fotbaliști, dacă se țin de treabă. Alții devin avocați, judecători, dacă se țin de carte. Cei care se lasă pe tânjeală… trăiesc în continuare în favele, iar fericirea lor înseamnă bila de la ora 15 și jointul de la ora 17.

Asta în timp ce, prin geamul lor prăfuit și spart se văd plajele pline de turiști, stadioanele de fotbal pline de spectatori și fotbaliști chiar foști vecini.
Brazilia este o țară a contrastelor. Iar pentru mulți, fotbalul este o șansă de scăpare.

Articolul este incomplet și nu foarte documentat. Mi-am exprimat părerea mea personală, cum văd eu lucrurile din afară.

Leave a Reply