De ce este mai buna vata minerala in izolatii decat alte tipuri de materiale?

Pentru a imbunatati confortul termic din interiorul locuintelor si a cladirilor utilizate in diverse scopuri este necesara eliminarea condensului care apare pe peretii interiori ai acestora. Printre principalele avantaje oferite de o izolatie corecta se numara reducerea consumului de energie. Este deci vorba despre o invesitite de durata, lucru pe care oricine s-ar bucura sa il poata realiza atunci cand vine vorba despre confortul propriu.

Cu toate acestea, este important ca fiecare sa cunoasca tipurile de materiale de izolatie existente si proprietatile acestora inainte de a le cumpara. Chiar daca toate au fost create pentru acelasi scop, numai unele ofera eficienta crescuta. Cel mai recomandat este ca, indiferent de caz, cel care efectueaza montarea sa fie o persoana cu experienta sau un profesionist in domeniu.

Asadar, exista o serie de detalii asupra carora trebuie sa te opresti atunci cand alegi materialul izolant: climatul zonei, tipul de cladire, ce suprafata necesita izolarea (podeaua, peretii, mansarda), insa si bugetul disponibil pentru asta.

Principalele tipuri de materiale utilizate pentru izolarea cladirilor sunt: polistirenul extrudat, vata minerala bazaltica si cea de sticla, polistirenul expandat, fibrele de celuloza. Cu toate ca fiecare dintre acestea prezinta proprietati izolante, cu adevarat remarcabila se face vata minerala.

Vata minerala si proprietatile acesteia

Exista doua tipuri de vata minerala: de sticla si bazaltica. Ambele functioneaza dupa acelasi principiu si anume prin captarea aerului in goluri in ideea de a reduce conductivitatea termica intalnita de la o suprafata la alta.

Instalarea vatei minerale nu reprezinta un proces prea complicat. Poate fi aplicata pe poduri si pereti si este una dintre solutiile cele mai rentabile de izolare disponibile pe piata. Dar ce anume face ca vata minerala sa fie cel mai bun material folosit in izolare? Aceasta are proprietati deosebite care rezulta din tehnologia prin care este realizata. Este vorba despre volumul crescut de aer care este inglobat intre fibrele materialului. Acest aer nu poate circula liber din cauza respectivelor fibre. Utilizarea vatei minerale este recomandata in special in izolarea mansardelor.

Atat vata minerala bazaltica, cat si cea de sticla, se gaseste in comert sub diverse forme. Astfel, poti opta pentru cea pe care o consideri cea mai potrivita, in functie de nevoie: placi, role sau vrac, folosita pentru suflarea in peretii goi.

Avantajul cel mai important oferit de acest material consta in abilitatea de a bloca toate zgomotele provenite din exterior. De asemenea acesta se deosebeste de celelalte tipuri disponibile in comert prin faptul ca nu sunt inflamabile, deci ofera un plus in caz de incendiu. Poate ca acesta este si unul dintre motivele pentru care numarul celor ce aleg vata minerala in locul celorlalte produse oferite de piata este mai mare.

Spre deosebire de materialele de constructii mentionate la inceput, toate produsele din vata minerala ies in evidenta prin calitatea de conductibilitate termica scazuta. Acesta este un plus, iar faptul ca este rezistenta la acumularea de condens si umezeala reprezinta un alt avantaj.

Structurile care sunt izolate cu vata minerala sunt mult mai stabile si rezista la imbatranire, pastrandu-si deci calitatile extraordinare in timp. Si calitatile acestui material nu se limiteaza la acest numar. Din contra, vata minerala este favorizata pentru ca nu retine apa, asigura o ventilatie buna si nu contribuie la dezvoltarea de microorganisme.

Pentru a avea siguranta ca aceasta isi indeplineste cu succes rolul pentru care a fost fabricata, este important sa te asiguri ca este instalata corect pe suprafete.

Aceasta postare a fost citita de 814 ori !

Comments

comments

Leave a Reply