De ce poliția e plină de sugători?

Aseară pe la ora 21, la Gara de Nord, o tânără stătea întinsă pe jos. O tânără drăguță de vreo 30 de ani. Nu mișca. În jurul ei erau strânși vreo 4 oameni și un gaborean. Un cretin de milițian.
Fata nu mișca și se vedea că i s-a dat cu apă pe față, deoarece era o baltă acolo. Milițianul dădea prin stație că e acolo o fată și să vină careva. Am coborât la metrou, dar apoi m-am întors.
I-am întrebat dacă i s-a luat pulsul.
– Da, e vie, e conștientă, mișcă ochii! Probabil vreun atac de epilepsie!
5071b60470e6b
Și asta mi-au spus 3 oameni. Doi trecători care se opriseră și gaboreanul.
Fata parcă dormea. Însă și omul mort parcă doarme! Dar parcă parcă vedeam ceva mișcare de ochi pe sub pleoapele închise. Am vrut să-i iau pulsul. La gât nu la mână cum sunt ai noștri milițieni învățați cu ce văd ei prin filme. Și dacă vreți să luați cuiva pulsul, puneți-i 2 degete la gât, sub mandibulă, în partea dreaptă!
Nu m-a lăsat polițaiul! O altă femeie a vrut s-o miște. Milițianul n-a lăsat-o nici pe ea.
– De ce s-o mișcați? Dați-mi buletinul dvs. înainte, semnătură că vă asumați orice respoinsabilitate și după aceea o puteți mișca.
– Adică moare omul pe stradă și stăm și ne uităm ca tâmpiții la el?
– Circulați vă rog, circulați,
a început omul legii să împingă oamenii să plece, parcă deranjat.

Încă nu știu dacă fata aia mai mișca sau nu. Nu-i cunosc din păcate soarta. Mi-ar plăcea să cred c-a venit salvarea rapid (cam rar în România) și că fata și-a revenit.
Însă problema rămâne. Milițienii sunt niște cretini. Habar n-au de primul ajutor, habar n-au ce să facă dacă un om are nevoie de ajutor medical imediat.
– Nu o mișcați!

A căzut din picioare mă idiotul mizdii pă-tii, nu de pe munte, unde n-ai voie să n-o miști, ca să nu-i rupi coloana!

Să mai spun câtă încredere am eu în forțele de ordine? Că în țară mai bine îți faci dreptate singur cu parul decât să te încrezi în miliția care o suge de la interlopi?

Întrr-un articol ulterior voi povesti și despre asta.

L.E. Pentru că văd că majoritatea mă critică pentru felul meu “sucit” în care gândesc, mă simt nevoit să pun și câteva precizări.

Probabil puțini dintre voi ați trecut prin așa ceva. Eu am avut un puseu imens de adrenalină. Pur și simplu voiam să ajut pe cât puteam. Și măcar să verific pulsul puteam să fac. Nu să stau în picioare ca milițianul și alți gură cască gândindu-mă la ce-o fi pățit biata fată. Ba unii mai sunt în stare să facă și câteva poze cu iPhonele, să le pună apoi pe facebook. C-au fost acolo și au ajutat la caz… Și mă criticați pe mine că voiam să fac ceva, nu să mă uit neputincios…

L.L.E. După ce unii oameni și-au dat silința să-mi arate că am greșit, am aflat că polițistul și-a făcut datoria acolo. L-am jignit inutil. A fost fluxul de adrenalina. Pur și simplu am văzut un om căzut pe jos și un polițist stând în picioare, vorbind la stație. Atât. Că omul își făcuse datoria și efectiv nu avea ce face mai departe, până la sosirea medicilor, este partea a doua. vina îmi aparține în totalitate pentru jignirea inutilă a omului legii.

There are 28 comments left Go To Comment

 1. Pingback: Am o problemă cu generaliştii idioți | Blog-ul unui om – by Adelin Hogea /

 2. Rudolph Aspirant /

  Dar daca te lasa politistul, de fapt care era planul de actiune de prim ajutor, care ar fi inclus si miscarea acelei fete ? Aveai de gand sa o zgaltai asa de umeri si sa-i dai niste palme ?

  1. Spanac / Post Author

   Îi verificam pulsul prima oară. Apoi dacă vedeam că mai trăiește o ridicam în fund și-o deschideam la palton. apoi o masam la încheieturi la mâini și la tâmple. Mă uitam să văd cum îi sunt ochii. Verificam dacă miroase a alcool sau dacă are înțepături pe mâini.

   1. Adelin /

    În continuare înclin să cred că tu chiar nu-ţi citeşti inepţiile pe care le scrii, măi dom’ doctor autodidact care eşti. Dacă ai reciti un articol sau un comentariu ‘nainte să-l postezi, ţi-ai da şi singur seama de penibilul în care te dai.

    1. Spanac / Post Author

     Bine că ești tu deșteptul pământului băi. Tu ai fi stat și te-ai fi uitat la ea gândindu-te “vai săraca, ce-o fi păți?”?!

   2. Larisa /

    O ridicai în fund pentru a fi sigur că-şi înghite limba?

    1. Spanac / Post Author

     Un om dacă stă în fund își înghite limba?

     1. Larisa /

      Un om în stare de inconştienţă trebuie să stea pe o parte, jos.

     2. Spanac / Post Author

      Da, eu nu știam. Rudolf s-a documentat și așa e. Deci îi făceam rău.

 3. Ion Popescu /

  Cum să gândești în halul ăsta? 😐

  1. Spanac / Post Author

   În care hal? Ce am făcut eu greșit după părerea ta?

   1. Ion Popescu /

    În primul rând că generalizezi aşa, fără să gândeşti şi apoi, normal că nu tre’ să lase pe oricine să se apropie de victimă.
    “- De ce s-o mișcați? Dați-mi buletinul dvs. înainte, semnătură că vă asumați orice respoinsabilitate și după aceea o puteți mișca.” – Da, să ştii că, deşi ţi se pare ciudat din nu ştiu ce motiv, aşa se face. Chiar nu e totul ca în filme, sunt unele proceduri care trebuie respectate.

    1. Spanac / Post Author

     Citește și asta.
     http://www.expresspress.ro/de-ce-politia-e-mana-n-mana-cu-interlopii/

     Pu și simplu mi se părea că ăla stătea acolo fără să facă nimic. Toți stăteau și se uitau la ea. Iar mintea mea tâmpită după cum ați crede unii, pur și simplu nu concepe asta.

     Mai apare mâine un material. Culmea ar fi să mi se spună că e și ăla inventat…

     1. Larisa /

      Articolul ăla e scris de tineeee???? Nu-mi vine să cred că am pierdut atât timp să-l citesc, Doamne! Eşti jalnic, jur, nu mă aşteptam să fii atât de naiv să crezi că tot ce zboară se mănâncă.

      Articolul la care ai dat link este de cel puţin 10 ori mai jalnic decât ăsta de faţă. În primul rând, nu ai cum să rămâi cu lumina neplătită 6 luni, este imposibil să ai restanţe mai mult de 2 luni.

      În al doilea rând, aveai contract de închiriere?

      În al treilea rând, nu ţi se pare neglijenţă de ordinul penibilului să nu ştii cine stă în casa ta după 6 luni?

      Doamne, nu ai limite! Eşti exact ca o babă de-aia care vede 2 poliţişti zâmbind pe stradă şi zice cu voce tare “lumea moare pe strada şi voi râdeţi pe banii noştri”, jur. Exact aşa!

      Auzi, tre’ să aibă grijă poliţia cu cine stă de vorbă să nu cumva să vadă spanac şi să scrie că va spune el într-un articol “anterior” ce face poliţia.

      Penibil.

     2. Spanac / Post Author

      Mda. Nu-i de penibil, e de prostie. Prostia că n-am fost atent la ăia. E de plâns chiar…

 4. Locco /

  Si asta imi aduce aminte ca inca mai traiesc in Romania 😐

 5. Rudolph Aspirant /

  Eu nu m-am suparat asa de tare pe Spanac cums-au suparat ceilalti comentatori, deoarece partea cu verificat batai de cord si respiratie era buna,(desigur gandindu-ne si la osituatie in care ne putem afla intr-un loc izolat si/sau ostare sociala de anrahie, de ex laorevolutie, si fortele de paza si ordine si de servicii medicale nu sunt functionale),. Intre timp am incercat sa ma documentez in legatura cu pozitia,si am aflat ca,cf surse reputabile, cea mai buna pozitie este culcat pe o parte, exact asa ca si cum o persoana doarme,probabil asa cum era si fata dinacel loc. Este OK si culcat pe spate pe o suprafata tare,mai ales in caz ca se doreste inceperea primului ajutor cu compresii cardiace. Nuse recomanda ridicarea in fund, si nici punerea unei perne sub cap,chiar daca ne este mila de dansa,(deoarece asta are de a face cu mentinerea cailor respiratorii maidegajate, si cu evitarea pericolului ca sa vomite si sa aspire vomitat), dar este OK sa invelim persoana cu jacheta sau capa noastra de muschetar daca dorim sa fim galanti, plus ca sa ii fie cald. Un punct important este sa deschidem nasturii si cureaua sau cravata sau baticul acelei persoane, ca sa nu stea strans legata in talie sau la gat. Nu se recomanda aruncarea cu apa sau trasul de palme. Se recomanda in general blandete, asa ca si cum ne comportam de exemplu in mod social politicos cu o persoana virgina,insa daca seobserva ca nuiibate inima,si Salvarea nu e penicaieri,atunci trebuie trecut la actiune,si sa incepemsa ii facem compresiuni pe piept.NU se recomanda respiratie artificiala gura la gura decat daca avem training pt asa ceva,doar compresiunile pe piept.

  Este recomandabil ca sa luamcursuri e prim ajutor,si am auzit ca ele sunt adesea oferite si in Romania,ultima oara fusesera oferite pt tineret asa lanivel social mai mare popularizat in ziare in colaborare cu niste echipe sportive, parca Dinamo,dar nu mai tin minte. Dar oricum exista oportunitati multiple de a invata primul ajutor.

  Intre timp,profit de ocazie ca sa fac reclama la o vestimentatie de zi adecvata, care e nu numai estetica, dar poate fi si utila, mai ales in mediu urban, pt a inveli persoane cu constienta pierduta in timp ce asteapta sosirea Salvarii pazite de politisti, http://www.gentlemansemporium.com/search/?&category=Mens+Coats

  1. Spanac / Post Author

   Uite tu te-ai documentat. Eu o ridicam în fund, deci nu-i făceam bine. Efectiv mi s-a făcut milă de biata fată zum zăcea acolo culcată, stropită cu apă, cu balta aia în jurul capului…
   Și deci era ok dacă o descheiam la palton. Eu o descheiam ca s-o verific de răni. Nu știi cum e înjunghiată pe acolo… probabil abia își scosese salariul de la bancomat, fiind sfârșit de lună! Nu știi niciodată.
   am văzut de câteva ori cazuri în care celui din fața mea i s-a furat salariul abia scos de la bancomat, telefonul (asta s-a întâmplat la trecerea dintre Unirii 1 și 2 – unde hoțul a fost oprit de câteva persoane din spatele meu. Îi dăduse un grăsune un pumn hoțului de l-a culcat pe jos), sau i s-a furat unei femei care aștepta la tramvai lănțișorul de la gât. Un țigan în papuci a traversat în fugă strada, i-a smuls lănțișorul și-a traversat înapoi fugind printre blocuri…

 6. Pingback: Despre un accident de mașină. În urma căruia m-am trezit cu un pumn în gură. /

 7. Crisego /

  E Romania… ne mai mira ceva?!

  1. Spanac / Post Author

   Mă, dacă e România, nu-i neapărat lumea a treia. Eu pur și simplu l-am văzut pe ăla nefăcând nimic. Că dpdv medical nu avea ce face până să vină ambulanța, e partea a doua. Dar să fi fost în locul meu, orice iubitor de milițieni s-ar fi revoltat că ăla stă.
   Aia plus multe alte întâmplări mai puțin fericite cu ei m-au convins că-n țară dacă nu-ți face poliția dreptate, ți-o faci singur, cu parul…

 8. Adelin /

  Spanace, faza e că oricâte argumente ţi s-a arduce, eşti prea tâmpit să le înţelegi, ba dimpotrivă, treci cu seninătate peste ceea ce-am spus eu, peste ce-a spus Larisa, Ion Popescu… şi le răspunzi cu atâta lejeritate unora ca Crisego, care atât a înţeles el să spună: “E România… ne mai miră ceva!?”. Dăştept om.

  Jalnic ar fi un cuvânt insuficient ca să te descrie acum, Spanace. 🙂

  1. Spanac / Post Author

   Nu coane, jalnici sunteți voi. Eu am vrut să ajut și atât. Mă mir cum dracu de nu pricepe unul nimic din asta. Să stați așa gură cască să vă uitați, sau să treceți mai departe ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. eu nu pot face asta și pace! Evident că-i făceam fetii mai mult rău decât bine, acum am înțeles asta, dar atunci pe moment nu știam. Și n-o știam până n-a spus Rudolf după ce s-a documentat.

   1. Adelin /

    Prietene, tot ce-ai făcut acum a fost să-mi demonstrezi că ceea ce-am zis, am zis bine. Dar nu-i bai, ce ţi-am dorit mai acum câteva zile, să fii citit de din ce în ce mai puţini oameni, îţi doresc în continuare, pentru că eşti sub orice critică. Foarte mulţi oameni înţeleg asta, numai tu te încăpăţânezi să zici că tot noi suntem ăia jalnici. Superb!

    1. Spanac / Post Author

     Sunt sub orice critică? Cu ce mă? Pentru că am vrut să ajut? Du-te de te caută mă băiete!

     1. Larisa /

      În primul rând, eu ţi am zis ce ţi-a zis Rudolf ăsta al tău înainte ca el să se documenteze, şi nu cred că par genul de moară stricată care să scrie fără să aibă habar.

      În al doilea rând, tu nu ştii ce înseamnă a ajuta, de fapt. Termenul acesta pentru tine este cu totul altceva decât ar trebui să fie la un om normal. Suntem civilizaţi, nu acţionăm doar după instincte, ştii ce zic?! Dacă mă vezi că leşin pe stradă, strigi după un doctor, în Gara de Nord sunt sute de oameni la orice oră din zi şi din noapte, se poate întâmpla să fie şi un doctor, suni la 112, te dai cu capul de pereţi, orice altceva decât să vii să mă iei în braţe, adică să te bagi în seamă în necunoştinţă de cauză, în speţă instinctiv asemenea unui animal, şi să rişti să agravezi situaţia în loc să faci ceva bun. Prefer să mor neajutorată, decât ajutată de oameni fără percepţie, fără stăpânire de sine şi, mai ales, fără MINIMUL DE CUNOŞTINŢE ÎN PROBLEMA CU ACORDAREA PRIMULUI AJUTOR.

      Altfel spus, trebuie să fi trăit în grotă să nu fi ştiut că un om în stare de inconştienţă nu are voie să stea decât pe o parte până apar ajutoarele reale.

      Pace.

     2. Spanac / Post Author

      Nu am trăit în grotă și nu știam că omul trebuie să stea pe-o parte. Așa zicea și Adelin, că în gară trebuiau să fie sute de oameni. Fata era căzută îpe colț, unde fusese pe vremuri birtul Express (nu știu dacă l-ai prins), la intersecția Bulevardului Duca cu Griviței. Vis a vis de Hotelul Dunărea (ce-a mai rămas din el). hotel care avea la parter pe vremuri magazinul Sora. Cine știe zona imposibil să nu știe despre ce vorbesc.

     3. Rudolph Aspirant /

      Sorry, din punct de vedere tehnic eu am zis primul chestia cu asezatul pe o parte la ora 19:52, chiar daca altii o gandisera mai devreme, insa nu au zis-o, de ex Larisa probabilca stia deja raspunsulcorect la ora 18:01, numai ca nu a zis, ci a zis ceva ininteligibil despre inghititul limbii, iarchestia cu statul intr-o parte nu a scris-o decat la 22:15, asa ca tehnic eu am zis raspunsul corect primul, si eu trebuie sa primesc credit pt el, nu Larisa.

      Ha ! Ha ! Niciodata nu am indraznit sa fac vreo gura sau contestatie cand eram la scoala, si acum in sfarsit pe blogul lui Spanac,am reusit sa raspund si eu corect in scris primul, chiar si daca pe baze tehnic formale, nu pe baze ca as fi stiut ceva !! Plus ma si distrez certandu-ma in legatura cu nota la materia biologie cu o FATA !!!! In viata mea nu as fi indraznit nicidata asa ceva la scoala !!!

Leave a Reply