De ce sa formatam bateria unui laptop

Formatarea bateriei este necesara pentru a ajunge din nou la capacitatile maxime, atat bateria cat si laptopul. Bateriile noi sunt livrate de obicei descarcate sau semiincarcate si trebuie incarcate la capacitatea maxima inainte de utilizare. Formatarea este obligatorie inaintea folosirii ei, pentru ca altfel capacitatea ei maxima de stocare se va deprecia foarte repede si in cateva luni veti avea o baterie extrem de slaba. Este recomandata asa numita incarcare “peste noapte” aproximativ 12 ore, apoi descarcati bateria complet. Pentru ca descarcarea sa fie completa, setati laptopul sa nu intre in sleep mode, sau stand by cand ajunge la o capacitate de 510%. Acest ciclu trebuie repetat de maixm doua ori. Prin parcurgerea unui ciclu complet de incarcare descarcare laptopul invata care este limita maxima si cea minima a bateriei, care sunt timpii de incarcare si ce temperaturi se ating in acest proces.

Recomandarile mele pentru componente laptopuri: display laptop acer si baterie laptop acer

There are 8 comments left Go To Comment

 1. Servicii Funerare /

  Ma mira faptul ca inca se apeleaza la astfel de trucuri, din cate stiam se trecuse la o noua generatie de baterii care nu necesitau un astfel de ciclu.

  1. Spanac / Post Author

   Alea noi. Dar dacă ai vreun laptop de acu 5 ani și vrei să țină bateria ca la unul nou, dă-i format… c:\ 🙂

 2. Servicii Funerare /

  Eu zic ca merge la remat , daca au 5 ani mai sunt bune ptr. mp3, mail, xvid si cam atat, am tableta de 500 lei mai performanta decat un laptop din 2008 care a facut 3000 lei.

  1. Spanac / Post Author

   Da, numai că o tabletă nu face ce face laptopul…

 3. Eddie /

  La dispozitivele cu baterii de tip Li-Ion, formatarea nu există. Dimpotrivă, nu-i bine să descarci dispozitivul până la epuizare și nu e bine să îl lași să-ncarce atunci când atinge 100%, pentru că dă în baterie și în curând îți iei adio. Eu unul nu folosesc bateria de la laptop. Am laptopul de 1 an jumătate și bateria am folosit-o de două ori, atunci când s-a luat curentul. :))

  1. Spanac / Post Author

   Citisem undeva că nu e bine să funcționeze laptopul fără baterie… Ci în ritm normal. Baterie până moare, încărcat, apoi decuplat cablul…

   1. Eddie /

    Bullshit, coane. Tipul de a scris chestia nu-i informat. În primul rând, dacă folosești laptopul doar prin cablu, performanța atinsă poate fi maximă. Dacă stai cu el pe baterie, performanța nu-i atât de eficientă datorită limitării de energie. Eu funcționez de 1 an jumătate cu laptopul pe priză și funcționează brici. Să stai cu bateria pe un laptop cu i5, e aiurea. N-ai să-i observi adevărata putere a procesorului sau a plăcii video într-un joc.

    Mă gândesc că nu degeaba au făcut posibilă folosirea laptopului și fără baterie.

    Părerile-s împărțite.

    1. Spanac / Post Author

     Naiba să-i ia atunci. Pe mine mă bate gândul de ceva vreme deja să-mi vând sistemul și să iau un laptop. Pe care s-l folosesc cu monitorul d-acasă, cu mouse și tastatură. Și doar când plec undeva să-l iau din sertar, să-i pun baterie și să-l bag în geantă. În rest să-l țin doar ca sistem.
     Însă una e să vrei laptop performant și să-ți vinzi sistemul la adevărata valoare, alta e să primești cât face…

Leave a Reply