Despre doamnele noastre și pălăriile lor

Conform definiției de dicționar, pălăria este un obiect folosit pentru acoperirea capului, format dintr-o calotă de pâslă, de paie, de pânză etc. (cu boruri). Dar câtă poezie se ascunde în această definiție seacă! Pălăriile nu se poartă neapărat pentru a proteja părul împotriva ploii și vântului, ci fiindcă e șic și ne scoate în evidență. Bărbații se laudă că-ți trebuie cap pentru așa palarii și se mândresc cu ele. Dar astăzi vă voi vorbi despre doamnele noastre și pălăriile lor.

Există pălării de pescar, de vânător, de cowboy (adică de văcar englezit), de soare din paie, din tweed (stofă de lână fină), bumbac, fetru (pâslă fină) etc. Sigur, mai există căciuli, șepci, băști și berete. Femeile mai poartă basmale, șaluri, baticuri, broboade, Doamne, câte are omul pe capul lui! Pălăriile sunt confecționate și vândute de pălărieri, care uneori sunt priviți ca niște ființe nebune, ieșite din comun, aproape supranaturale.

Am folosit acest preambul pentru a sublinia importanța pe care o dau doamnele pălăriilor pe care le poartă. Cel puțin soția mea e îndrăgostită de ele. Când e gata să iasă din casă, mai găsește ceva de făcut: să-și aleagă o pălăriuță! Vai, ce chin, ce jale! Dramă totală: mor actorii, sufleorul, scenaristul, regizorul, iar publicul poate pleca mulțumit acasă.

Ea îmi spune: “Uite, iubi, nu-mi stă bine cu nicio pălărie!” E clar că trebuie să-i fac cadou altele. Am înțeles de la ea că aceste palarii dama sunt confecționate din lână, bumbac, paie (nimic neobișnuit), dar și din păr de iepure! M-aș fi putut gândi 1000 de ani și nu mi-ar fi trecut prin cap un asemenea material. Căciulile, da, pot fi și din blană de iepure.
palarii dama

V-am spus că trebuie să-i fac doamnei mele cadou câteva pălării, cu proxima ocazie. Știu foarte bine magazinele preferate de doamna mea. Am văzut-o comandând de la cel mai la Pălării Dădârlat, cel mai la modă magazin de pălării de damă.

Acolo, la palariadadarlat, a găsit ceea ce dorea, așa încât cred că i-ar plăcea niște produse din același magazin. E foarte greu să mă hotărăsc asupra a doar câteva modele, fiindcă mi se pare că toate i-ar sta bine, subliniidu-i feminitatea. M-am gândit la ținutele pe care le îmbracă de obicei și m-am oprit la o pălărie de damă Star, al cărei preț este cuprins între  170 și 270 de lei. Este o pălărie cu boruri largi și o calotă feminină. Se prelucrează dintr-un cloș de iepure de culoare bleumarin și s-a conturat calota ovală cu o bandă la culoare, accentuată cu argintiu. Sigur, la cerere, banda se poate aplica dintr-o singură culoare, dar mie îmi place argintiul lângă beumarin. Înălțime calotă: între 10 și 11 cm, iar dimensiunea borului: între 10 și 12 cm (diferă în funcție de circumferință).

Mi-a atras atenția și o pălărie de damă din lână – Pastel – D57, fiind la culoare cu una dintre ținutele doamnei mele pe care o prefer. Este un model nou, foarte cochet, care costă 150 de lei și poate fi purtată mai ales primăvara și toamna. Înălțimea calotei este între 10 și 11 cm (diferă în funcție de circumferință), iar dimensiunea borului este de 6 cm.

Prețul pălăriilor este corect, dacă ținem cont de faptul că toate produsele sunt prelucrate manual. El variază în funcție de materialul ales. Acest model se realizează doar pe bază de comandă fermă, termenul de livrare fiind între 5 și 7 zile lucrătoare.

Sigur, culoarea pălăriei poate fi nu doar verde crud, cum îmi place mie, ci o mare varietate de nuanțe: negru, gri petrol, gri melange, gri închis, gri deschis, bleumarin, bleumarin melange, albastru închis, turcoaz, verde silvia, kaki, verde închis, verde deschis, portocaliu, cărămiziu, roșu aprins, roșu india, roșu rubin, bordo, prună, roz fuxia, mov închis, mov deschis, maro închis, maro cacao, maro camel, bej.

Aceasta postare a fost citita de 501 ori !

Comments

comments

Leave a Reply