Despre vecini – 2

Prima parte.

Cum urci scările, în stânga… Habar n-am cine mai stă.
Am văzut-o pe mă-sa lui Titi intrând odată acolo.
Titi fiind o javră de om, vedeţi mai încolo de ce.

În faţa scării, stă o familie normală. El e ceva inginer pe la aeroport, că l-am văzut p-acolo în timp ce reparau unii nişte elicoptere.
Nevastă-sa ne face calculul la întreţinere, iar cu copiii lor, un flăcău şi-o fată (acu măritată şi deja mămică), mă jucam când eram mici.
Când bubuia blocul de manele acumcâţiva ani în urmă, aveam impresia că e de la Vali de la 2, dar nu era de la el, ci de la ăla de la 4, de sub mine.
Plus că Vali nu poa să doarmă noaptea, pe motiv de coţăială de la etajul 1!

În lateral stă o babă care de la o vreme nu mai ştie să mai răspundă la “sărumâna”. Adică de un an şi ceva, de când păţania cu Titi, cred că e nepot ceva animalul ăla. Dar mi-am zis că n-o mai salut, şi de fiecare dată bunul simţ îmi scapă un “sărumâna”. Urmat apoi în lift (singur fiind) de un “tuzgâţii neamului şi patriei”…

Apoi, urmează Titi şi ai lui.
Titi ăsta e aşa un handicapat, de 3 ori i-au forat motocicleta.
De două ori din faţa blocului, şi a treia oară din faţa uşii. Se chinuia ăla 3 ore până o căra sus la etajul 2 pe scări. În 3 zile a scăpat şi de aia. De atunci nu şi-a luat altă motocicletă. Dar na, s-a făcut fi-su de 18 ani şi i-a luat maşină. Apoi mi-a luat mie locul de parcare.
Citiţi aici în detaliu, că nu vreau să-mi aduc aminte.
De atunci e clar. Nimeni din familia lui nu mai primeşte bună ziua. Ba el încă o are promisă de la mine şi de la alt vecin.

La etajul 3, lângă scară, stânga stă ceva rudă cu Violatorul şi Fratele Violatorului. Nu prea i-am văzut p-ăia, aşa că nu mă bag în discuţii.

În faţa scării stă Fratele Violatorului (când ajung la 8 dau detalii). Ăsta nuş ce afaceri învârte, însă numa maşini decapotabile de 20j de mii de euro învârte. Şi parfumuri d-alea de 3 milioane sticluţa de 10 ml. Vreun băieţaş de cartier, mai răsărit, nu am idee. În rest nu am avut tangenţe cu el. Ba acu câteva zile fusesem până jos, la o bere cu Jidanul, şi-n lift nu era lumină.
Când m-am întors, ăsta ieşea din liftul acum iluminat, şi m-am mirat că au reparat becul. Şi mi-a zis omul că l-a schimbat el, că orbecăiam p-acolo pe la butoane. Avea cutia goală de bec în mână.

La mijloc, stă preşedintele de bloc. El şi nevasta. Un ins înalt la vreo 60 de ani, de-o purtare ireproşabilă.
Parcă e mecanic omul ăla. Are aşa ceva în el care te sperie. Bine, nu pe mine, că mi se rupe de ăştia, ca de râme şi coropişniţe…
De ceva vreme nu l-am mai văzut, ştiu că avea ceva probleme şi mergea cu un baston….

Lângă lift stă administratorul.
Multă vreme administratorul l-am crezut a fi idiotul blocului.
Avea o dacie galbenă, mai veche ca a mea. Încă o mai are, cu prelată pe ea.
Mă, se îngrijea ăla de maşina aia, ceva de speriat.
În fiecare sâmbătă el ieşea şi spăla maşina. Cu perie, peste tot. Cu apă, cu săpun, cred că i-o fi pus şi ceva balsam de copii, altfel nu-mi explic cum de lucea aia.
Nevastă de treabă şi supusă.
Fi-sa era bunăciune, s-a măritat şi s-a cărat de acasă. Aia de treabă. La fel şi fi-su. Care e mai mic ca mine de vrstă, dar e cam cât Emilia, studenta minune.
Acum adminul mi se pare unul dintre cei mai la locul lui oameni. Eram acu câteva luni să plătesc întreţinerea. Şi-l sună pe ăsta unul din flăcăii care reparaseră liftul. Da, acu avem şi muzică în lift, Jidanul se închină cu două mâini zicând Mazel Tov când intră la mine în lift.
Şi nuş ce tot vorbesc ăia, la care flăcăul ăla îl încearcă cu “am o întrebare, pot să vi-o pun?”.
Eu, sincer, ziceam “zi mă întrebarea”.
El a zis “întrebarea poţi să mi-o adresezi, nicidecum să mi-o pui”.
Am rămas mut de ce reacţie a avut. Eu nu mă gândeam la aia nici să mă baţi.

Va urma

There are 19 comments left Go To Comment

 1. bibicrau /

  Numai oameni normali la tine in bloc :)) insa cum normalitatea e relativa, rectific si zic – distractie mare la tine in bloc 😀

  1. Spanac / Post Author

   Să n-ai parte de asemenea distracţie câte zile ai avea tu… Stai să ajung pe la final, că ultimele etaje sunt cele mai “colorate”…

 2. adelinailiescu /

  Bine ca nu stai intr-un zgarie-nori , ca venea apocalipsa pana iti aflam toti vecinii…

  1. Spanac / Post Author

   Şi decât să stau la casă… Să zic numa de vecinul Costel din stânga care îl ştie tot satul ce curvar şi beţiv e.
   Sau de ăla de vis-a-vis… Lazăr a lu’ Gheunoaia… Dumnezeu ştie până la urmă ce s-a întâmplat cu nevastă-sa acum 10 ani. Cică a plecat în America, numai că n-a mai văzut-o nimeni. Şi de ce schimbă imediat subiectul când e întrebat?

 3. adelinailiescu /

  Celebrul meu vecin de peste drum a dat o caruta de bani sa-si puna parchet de-ala scump de cires in living si pe urma a depozitat peste el o caruta de lemne pentru iarna , ca n-are magazie.

  1. Spanac / Post Author

   Poftim… O căruţă de bani da? Şi parchet d-ăla scump. Adică la o verificare ceva, miliţia nu scoate parchetul scump al omului, îl lasă neatins.
   Şi unde e nevasta lui ne întrebăm?

 4. adelinailiescu /

  Ce nevasta ar fi rezistat langa ciudatul asta? A plecat acu vreo 10 ani da nu in America :))

 5. adelinailiescu /

  El zice ca nevasta-sa a vrut sa-l otraveasca, ca intro zi i-a facut o cafea si el n-a baut-o , i-a dat-o lui tata-sau si l-a apucat pe bietul mos pantecarita, deci a fost ceva necurat..

  1. Spanac / Post Author

   El zice. El. Deci na, vezi ca e ceva necurat? Vezi cum dormi noaptea, ca boala asta a vecinilor sa zicem “ciudati”, e des intalnita in tara…

 6. un Neuron /

  Ce Mazel Tov zic io mă? Hava nagila şi-i prea puţin. Mo, liftul e un obiect folosit pentru urcat şi coborât , nicicum locaţie pentru discotecă! Ptiu!

  1. Spanac / Post Author

   Vezi ma. Ca tu esti jidan, nu te gandesti la gadilatul in mod placut al timpanelor altora, nici in lift. Dar noi, ne gandim si la altii. Pana si la un tigan oltean ca tine…

 7. un Neuron /

  Vezi că scot patrafiru’ de pe mine şi-mi dau la iveală latura diavolicescă, stuchit fie numele! Trimisai mail.

  1. Spanac / Post Author

   Ce mail ma ametitule?

 8. Aniela Deby /

  Numa vecini adevarati ai ma,Spanac:)))

  1. Spanac / Post Author

   Astia-s mici copii ma… Sa vezi etajul 6 si 8. Te crucesti de zici ca fabulez…

 9. Ovidiu /

  Lol bai dude, la tine e bine, eu am stat in gazda cu un tablagist bulangiu care manca ceapa ca pe mere, pe la 3 dimineata. Asta era in anul 2 de facultate, imparteam acelasi etaj de locuinta, el o camera, eu o camera, baie comuna. Se c^ca ala cu miros de ceapa verde. Era dureros.

  1. Spanac / Post Author

   Ceapa e buna. Nu la 3 dimineata… Plm, seara, sau la pranz la o ciorba.
   Nu sa halesti ceapa ca pe apa, ca te ustura si-n gaura neagra…
   Deci ai avut o studentie frumoasa dude, fugeau studentele de camera aia ca jidnul de tamaie, nu?

 10. Mihai Andrei /

  Atunci un livrator de pita ratacit nici nu indrazneste! Sta la usa poate iese cineva!

  1. Spanac / Post Author

   Îla dă telefon la firmă să-l sune pe client, să nu deranjeze el direct. Dar dacă omul a făcut comandă… Oricum şi cu comanda făcută când ajungi la ăla şi vezi afişul te cam opreşti aşa cu inima strânsă…

Leave a Reply