E o diferență între maidanezi și câini vagabonzi!

După cum vă spuneam acum 2 zile, Vanessa a fost atacată de un cretin când dădea o bucată de pâine unei cățelușe. Părerile au fost împărțite.
Unii au zis că trebuia să primească amendă pentru că hrănești maidanezii, ații au spus că idiotul ăla trebuie împușcat.

Hai să disecăm puțin problema, deoarece veți vedea că-i o diferență între maidanezi și câinii vagabonzi.

Maidanezul este câinele “fără stăpân“, care se plimbă în voie pe străzi și te sfâșie. De ce am pus “fără stăpân” între ghilimele? Deoarece maidanezul a fost inițial pe stradă, poate acolo s-a născut, apoi a fost luat în grija unui ONG. ONG-ul am înțeles că primește 300 ron lunar de câine. Nu știu de unde, donații probabil. ONG-ul nu are loc unde să țină câinele. Așa că-l dă în îngrijirea unor “oameni de bine”, iubitori de animale, dar CARE NU AU UNDE SĂ-I ȚINĂ!
Așa se facă că la soacră-mea în bloc e o descreierată de-a adunat peste 30 de câini de la ONG-uri. În fiecare dimineață la ora 6, exact când pleca pe vremuri nevastă-mea la serviciu, ieșea dementa să le dea de mâncare. Adică 30 de câini, ditamai dulăii, nu potăi schiloade, urlând și bătându-se pe mâncare. Mâncare adusă în 2-3 sacoșe de rafie. Că le dădea femeia de toate. De la ciorbă la carne de la magazin. Kilul de oase de ciorbă e 12 lei parcă, nu? Kilul de gușă de porc e vreo 8-9 lei. Mănâncă maidanezii dă-ăla de zici ce-i aia.
maidanezi
Deci femeia aia le dă de mâncare zilnic! O dată dimineața, a doua oară seara. În restul timpului, pe zi, câinii sunt în parcul Humulești. Latră la toată lumea, calci pe ei pe stradă, se iau după mașini, e o hărmălaie de nedescris acolo.
Cred că femeia primește 150 ron din cei 300 pe care-i primește ONG-ul, ca să le ia de mâncare, ȘI SĂ AIBĂ GRIJĂ DE EI!
Ce grijă poți să ai de peste 20 de câini, când nu ai coteț? Câinele ăla va crede că grădina blocului și străduțele alea dintre blocuri, unde primește de mâncare, cu regularitate, e spațiul lui. De aceea sunt oamenii mușcați. Unii doar capsați (cazul meu), alții sfâșiați de vii.
Aici nu-i vina animalului. Ăla crede că acolo e spațiul lui! Vina e a idioatei care iese cu sacoșele de mâncare, de două ori pe zi! Aia ar trebui arestată. nu doar amendă, nu împușcată. Deși, indiresct, e răspunzătoare de moartea unui om. Că trecea un om p-acolo și s-a repezit haita pe el. Poate avea cârnați în sacoșă, poate n-avea nimic, doar că nu l-or fi plăcut câinii. Cazul bătrânului japonez care a fost sfâșiat în fața blocului.
De ce vedem cazurile astea de oameni sfâșiați de câini că-s numai PE LÂNGĂ BLOCURI?
Pentru că, unul sau mai mulți oameni din blocurile alea, hrănesc câinii cu regularitate. Plătiți de ONG (cum e cretina din blocul soacră-mii), sau din milă pentru animale.
Ei bine dragilor, ăla e maidanezul. Câinele vagabont care primește mâncare cu regularitate. Care crede că zona aia unde i se de de haleală e curtea lui. Și latră, mușcă sau sfâșie pe orice necunoscut.

Câinele vagabond, e cățelul ăla de-l vedem pe stradă, nebăgat de nimeni în seamă. Azi pe-o stradă, mâine la piață, poimâine în față la cinema. E câinele ăla care se plimbă nestingherit pe unde vrea. Nu-i legat sufletește de vreun loc, DEOARECE NU PRIMEȘTE MÂNCARE CU REGULARITATE. Câinele ăsta, ca să supraviețuiască, cotrobăie prin tomberoane și gunoaie. În schimb, mare atenție, E PRIETEN CU TOATĂ LUMEA!
Câinele ăsta nu primește de mâncare zilnic și nu într-un loc anume. Mai trece o Vanessa întâmplător pe stradă și-i aruncă un colț de pâine sau juma de covrig. În niciun caz acel câine n-o va lua de stăpân pe Vanessa sau pe orice alt om care-i aruncă, prima oară în viață (de multe ori singura oară) o bucată de pâine. Și nici nu va păzi colțul ăla de stradă cu strășnicie!
Pe lângă câinele ăsta poți trece bine merci, fără frică.
caine-vagabond-7
Evident, există și excepții. Nu toți maidanezii te mușcă, nu toți câinii vagabonzi nu te mușcă. Însă în proporție de peste 90% e cum v-am spus.

Uite un exemplu de maidanez cuminte. La o florărie e un câine alb cu portocaliu. E cam bătrăior. Toată ziua stă cuminte lângă florărie, picior peste picior (i-am făcut și poză însă n-o mai găsesc). Picioarele din față le pune unul peste celălalt. e foarte blând, poți să pășești peste el, nu zice nici pâs. Are în spatele florăriei cotețul lui personal, are mâncare și apă zilnic. Cei de la florărie au grijă de el. În 5-6 ani de când e câinele ăla acolo, n-a mușcat pe nimeni niciodată. Nici măcar nu latră! Însă, o dată la câteva luni, se pune pe lătrat. Și-o zi întreagă stă și latră de-a surda, într-una. Dacă-l gonești, fuge doi metri mei încolo și latră. Nu latră la tine, latră așa, de nebun. Nici nu se atinge de mâncare sau de apă cred.

În principal, câinele care s-a apucat de-a mușcat pe cineva, e deoarece acel cineva a trecut în teritoriul animalului. Care teritoriu, e doar în mintea câinelui, DEOARECE ACOLO ÎN ZONA AIA, PRIMEȘTE MÂNCARE CU REGULARITATE, DE LA UNUL SAU MAI MULȚI OAMENI!

Veți observa cum maidanezii, de obicei, stau în haită, iar câinii vagabonzi sunt solitari. Zic de obicei. De asemenea, observați fotografiile. N-am pus vreun cățel simpatic și nevinovat la câinele vagabont, nici vreo poză cu colți însângerați la poza cu maidanezii!

Și ca încheiere, sunt iubitor de animale, am două pisici chiar, mi-aș dori să stau la casă, unde să am doar 2 câini. Și cu toate că-s iubitor de animale, nu dau de mâncare cu regularitate la niciun animal (nici măcar pisicilor nu le dau 🙂 din lene), iar dacă se întâmplă să arunc un colț de pâine sau juma de covrig unui câine pe stradă, e un gest impulsiv. Mi s-a făcut milă de el atunci. Nu voi veni zilnic să-l hrănesc. E ideea aia în gândul meu că “uite bă, i-am dat de mâncare la câinele ăla, măcar cât am fost eu lângă el, n-a murit de foame“. Că a doua zi, câinele ăla moare de foame, mi se rupe. Nu-i problema mea.
Și da, sunt pentru legea eutanasierii maidanezilor. Și-a câinilor vagabonzi. Nu e cea mai bună soluție crima, însă e singura în momentul de față. Sunt extrem de mulți câini. Într-o țară civilizată avem mai mulți câini pe străzi și-n parcuri, decât șobolani în silozuri!

There are 13 comments left Go To Comment

 1. Szasz Sebes Paul /

  Si eu sunt pentru euthanasiere

 2. Rudolph Aspirant /

  Ai dteptate ca relevezi acest fel de diferentieri. Am citit pe wikipedia cs un om de stiinta recunoscut sovietic a diferentiat ….chiar 4 grupe de caini fara stapani, in functie atat de originea (provenienta) lor cat si comportamentul lor atat fata de alti caini cat si de oameni cat si de diferitele conditii de mediu din jurul lor, ca de ex trafic urban sau alte elemente de infrastructura urbana, cosuri de gunoi, etc…tu nu ai mentionat decat 2 dar desigur ca asta nu e decat o baza de pornire, plus e bine ca gandesti totusi asa mai rational nu doar emotional.

  1. Rudolph Aspirant /

   PLUS, dupa parerea mea, principiile clasificarii tale sunt chiar mai complexe decat cele ale savantului sovietic, care se baza doar pe chestii de etologie animala (comportament inyr-un habitat propriu zis),insa tu ai incorporat elemente dinamice mai complexe economice…zau, jos palaria !

   1. Spanac / Post Author

    Mă, eu n-am stat să fac cercetări. Pur și simplu mi-am spus părerea. Deoarece știu cum e să te muște câinele în parc, între blocuri sau pe stradă.
    Am spus, pe stradă nu mi-e frică de câini. Dar între blocuri sau în parcuri sunt terifiat!

    1. Rudolph Aspirant /

     Doar voiam sa clarific ca atunci cand am zis “sovietic” nu eram ironic rautacios ci usor ironic afectuos admirativ in contextul actual al situatiei globale de dupa incheierea Razboiului Rece. De altfel cred ca tu, in stabilitrea criteriilor clasificarii tale esti mai aproape de o nomenclatura chiar ff recenta americana decat de una oarecum deja usor depasita europeeana, care nu a mai fost revizuita de vreo 20 de ani. Eu sustin in mod pozitiv cooperarea dintre poporul sovietic si american si sprijinul lor colaborativ constructiv pt modernizarea si actualizarea diverselor initiative UE pe diferite sectoare de activitate, inclusiv de cercetare stiintifica, cu scopul imbunatatirii standardului de viata si bunastare si securitate si al popoarelor din cadrul UE !

 3. sfbacterie /

  “Iubitorii de animale” nu trebuie bagati prea mult in seama. Ei sunt vocali si curajosi doar sub acoperirea anonimatului. Si ei se pot imparti, la fel ca in articolul tau, in doua categorii: cei care strang in jurul blocului cativa zeci de caini pe care nu au curajul sa ii bage in casa ( categoria babe isterice) si cei care sunt iubitori de animale doar cu vorba, pentru ca in casa la ei nu exista nici un animal in afara de Phthirus pubis.
  Adevaratii iubitori de animale nu stau la polemici inutile pe siteuri diverse, ci isi folosesc timpul liber pentru a avea cu adevarat grija de catei. Cunosc pe cineva care, dupa ce iese de la munca, merge la un adapost de maidanezi si spala pe jos acolo. Gratis! Aia sunt iubitori de animale!

  1. Spanac / Post Author

   Bun și asta. Babele alea sunt principalul vinovat. Bine, nici babele alea cu 50 de pisici în casă, cum vedem pe la americani nu-s normale…
   Iar gagiul ăla care face treabă benevol e de lăudat. Dacă ar fi măcar 10% ca el din iubitorii ăștia de animale cu urlete pe străzi, cu defilare inutilă, păi n-ar m-ai fi un câine fără stăpân pe străzi…
   Câți câini sunt liberi? Maxim 500.000? Asta înseamnă cât? Un câine la 4 apartamente?

 4. Servicii F /

  Banii dati pentru tinerea cainilor in adaposturi 20 de zile ar fi mai utili daca s-ar investi in gradinite, scoli, case de copii , etc, hai sa nu mai fim ipocriti si sa ne pune pe frunte sintagma de iubitori de animale cand noi nu suntem in stare sa ne iubim intre noi oamenii. A iubi inseamna a ocroti nu a abandona – aviz celor care se bat cu pumnul in piet ca ei iubesc animalele. Rusineeeeeeee

  1. Spanac / Post Author

   Aia e, că se bat cu pumnii în piept, dar nu iau vreun animal. Ori că nu-i de rasă, ori că nu suportă părul, mirosul etc…

 5. Viata de la zero /

  Frumos articol si bine punctata diferenta.
  Cat despre cei care pretind ca iubesc animalele dar ies in strada numai pentru caini (oare are legatura cu faptul ca pentru ei se vehiculeaza fonduri uriase demne de o cauza mai buna) ar trebui, in cazul in care consuma carne de orice fel, sa se intrebe de ce nu ies in strada pentru ORICE animal, nu numai pentru maidanezi (nu e asta ipocrizie?).

  1. Spanac / Post Author

   NUMAI pentru câini. De fapt, când se aude de eutanasiere, ies toți în străzi sau urlă peste tot. că-n rest, majoritatea le dau șuturi în dos câinilor pe unde-i prind, e altă chestie. Ei de fapt nu-s iubitori de animale, e impropriu spus. Ei nu-s de acord cu uciderea câinilor, atât. Nici eu nu-s de acord cu uciderea lor, însă, în contextul actual, e soluția cea mai eficientă de-a scăpa de ei…

   1. manman /

    Si Ponta ca deputat e contra lui Ponta ca premier cam asa esti tu!Eu nu va inteleg pe voi astia,va ascundeti dupa deget! Zi in fata imi place sa ucid 2-3 milioane de caini din tara asta si sunt de acord sa dau banii mei din impozit lu Ponta sa faca genocid pentru nimic .Mai mult ca sigur peste o luna 2, fata cateaua lui gheorghe vre-o 11-12 catei si o sa vi arunce in centru Bucurestiului sa-i ucideti voi prin eutanasiere, care poate nici nu se stie daca o sa fie ucisi prin metoda asta ,pentru ca romanu e inventiv stie cum sa faca bani.

    1. Spanac / Post Author

     Nu mă ascund după[ deget. Ba chiar am mai multă grijă de animale decât toți ăștia de se dau zmei că-s mari iubitori.
     Nu-s de acord cu uciderea, însă, după cum am mai spus, e singura soluție rapidă pentru a scăpa de ei. Da, i-aș bate cu bestialitate p-ăia de ucid delfini ca să-și demonstreze bărbăția (vezi Groenlanda parcă).

Leave a Reply