Există aproape 2000 de criptomonede!

Deunăzi l-am vizitat pe Petre, un vechi prieten. Fuseserăm colegi de bancă în liceu și, cu toate că drumurile noastre s-au despărțit, urmând facultăți diferite, am rămas în continuare apropiați. Sigur, n-avem nevoie de pretexte pentru a ne vizita, fiindcă avem afinități comune. La ultima mea vizită, am aflat cu surprindere că există aproape 2000 de criptomonede.

Adusesem niște cutii de bere cu mine, iar Petre tocmai făcuse cafea. Mașinal, mi-am amintit de vremea în care eram colegi de liceu și eu îl vizitam, ca să învățăm împreună la vreo teză, în ultimul an de liceu. Cumpăram din drum cafea proaspăt măcinată de câțiva lei și un pachet mic de țigări Amiral. Acum nu mai există această marcă. Aprinzându-și o țigară, în bucătărie, Petre îmi spuse:

– Vezi, ni se atrage atenția că țigările ucid. Mai bine scriau pe pachetele de țigări un text de genul „Moartea dăunează grav sănătății” și știam o socoteală…

– Nu de asta nu ne lăsăm de fumat! Mai bine zi-mi și mie care-i treaba cu criptomonedele, banii digitali. Cum le zice? Bitcoin!

Petre râse și-și desfăcu o cutie de bere, după care îmi explică:

– Băiete, Bitcoin e numai una dintre monedele digitale. E drept, e prima care a apărut, datorită unui japonez. Și e criptomoneda cea mai utilizată până în prezent. Din 2017, are o capitalizare pe piață de aproximativ 45 de miliarde de dolari.

– Oho, ce tare e!

– Adevărat, dar nu-i singura monedă digitală. Știi câte criptomonede există? Aproape 2000!

– Ce, ești bolând?! Ce face lumea cu atâtea?

– Tranzacții! Uite, le-am numărat pe toate pe primul portal din România care ne arată, în timp real, prețul criptomonedelor. Ei bine, pe platforma CriptoMonitor.ro există vreo 1800 de monede digitale! Să rotunjim la aproape 2000, fiindcă sunt în creștere.

– Și la ce-ți folosește portalul ăsta minune?

– Nu-i portal minune, dar e minunat! râse Petre. Și dacă cineva e interesat de această evolutie criptomonede arătată pe portal, poate trage niște concluzii, mai ales că tot aici se prezintă topul celor 5 monede digitale care cresc și a celor care scad în clipa de față. Și pe mine mă bântuie ideea de a tranzacționa astfel de monede…

– Cum, Petrică, tu vrei să cumperi bani?!

– De ce nu, dacă nu mă sperie prețul?

– Și ce să faci cu criptomonedele?

– Le pot transforma în bani reali, în orice valută mă interesează. Ăsta-i doar un exemplu.

– Bine, dar am înțeles că se plânge piața de scăderea Bitcoinului. Tu ce-ai vrea să cumperi? Ce criptomonede de Doamne-ajută mai există?

– Păi Ethereum e a doua criptomonedă ca valoare și popularitate. Are o capitalizare pe piață de vreo 18 miliarde de dolari. Ripple poate fi folosită pentru a urmări mai multe tipuri de tranzacții, nu doar ale criptomonedelor. E folosită de bănci și are o capitalizare pe piață de aproximativ 6,3 miliarde de dolari. Litecoin este cea mai asemănătoare cu Bitcoin ca formă. Valoarea totală a monedelor Litecoin e de circa 2,1 miliarde de dolari. Prețul lor fluctuează, iar pe criptomonitor.ro văd în ce stadiu e fiecare dintre ele.

– Ei, în cazul ăsta, eu îți spun de la obraz: spor la tranzacții, Petrică!

Aceasta postare a fost citita de 685 ori !

Comments

comments

Leave a Reply