Funeralii fericite. Veșnica pomenire a vieții de… rahat!

Ieri a fost preview al ultimului film al maestrului Horațiu Mălăele. Adică Funeralii fericite.

Începe ciudat filmul. Un scaun, niște mimi sau naiba știe ce erau ăia, urâți, boiți cu alb din cap până-n picioare de parcă scăpaseră-n căldarea cu var.
Și apare personajul principal. Și spune că-l cheamă Ionel Frunză și aceea e povestirea vieții lui.
horatiu-1
– De rahat! șoptește o voce lângă.
De… Așa cum e ea, spune spășit Ionel
De rahat!
De… rahat… se lasă învins.

Povestirea e comică. În stilul monologurilor făcute de Horațiu. Râzi de nu știi unde e toaleta mai repede, că-i cu mare presiune.
– … Când m-am născut, tata de bucurie a luat-o la sănătoasa, și de atunci nimeni nu l-a mai văzut…
– … când m-am mărit, mama, purtându-mi de grijă, m-a lăsat pe treptele celui mai mare orfelinat din București…

Apoi în 90, imediat după revoluție, a întins-o în Paris. Lucra în canale, trăgea fire de telefoane, cabluri și fibră optică.
api, de când cu criza, s-a reîntors în București. Unde lucra la un arab. Iar pentru arabul ăla lucrau și sârbi, și turci, și români și albanezi, ruznaci, toate națiile posibile.

Acum Ionel, proaspăt întors din Franța își trăsese nume nou, cu rezonanță. Lionel.
Alături de doi prieteni de-ai săi (niște bețivi ordinari, după cum singur declara pe la sfârșitul filmului), ajung pe o stradă lăturalnică din București. cu 3 bagaboante negrese după ei, rupți de beți, cântând ca din gură de șarpe. Vine miliția, hai la secție, scandal, șpagă, sănătate la mulți ani.

Și pe strada aia dau de o țigancă care le propune să le ghicească.
– Hai bă, să ne ghicească țâganca. Ia zi fă! Cât costă?
– Păi 100 lei boierule, frumosule, bețivanule oacheș!

Și se pune țiganca să le ghicească… viitorul. Că toți trei vor muri.

Cum să-i spui unui bețiv plin de chef că moare? Scandal, morți, înjurături și-au plecat cei 3 prieteni acasă la Lionel. Cu cele 3 curve după ei.

Iar de-a doia zi începe spectacolul vieții și-al morții. Regăsirea lui Dumnezeu. Monologuri comice care te fac să plângi. Monologuri triste care te fac să râzi cu gura până la urechi, fiind ferm convins că nu faci bine dacă râzi!
horatiu-2

A, plus că se coțăie Lionel c-o gagică printr-o ușă întredeschisă, cu lanțul pus. Așa ceva n-am văzut nici în filmele cu pitici extratereștri.

Asta-mi place la Horațiu Mălăele. Capacitatea absolut sinistră de-a face comică o chestie al dracului de tristă. Comedia neagră e mic copil pe lângă mintea alandala omului ăsta. Reușește de fiecare dată să-mi schimbe concepția despre niște chestii. Lionele, funeralii fericite!

Filmul va începe să ruleze de pe data de 07.06, prin aportul MediaPro Distribution.
imag2637

imag2640

L.E. …La acest ultim capitol, îmi permit să citez dintr-un blogger care în nici două rînduri a reuşit să mă amuze mai mult decît regizorul-actor Horaţiu Mălăele în aproape două ore: „A, plus că se coţăie Lionel c-o gagică printr-o uşă întredeschisă, cu lanţul pus. Aşa ceva n-am văzut nici în filmele cu pitici extratereştri“ (Spanac.eu). (Sursa)

Leave a Reply