Iarna

Zilele trecute, ieșind afară, mă uitam în jur. Niciun peisaj de iarnă, cum ar fi trebuit să fie. Era primăvara în toată regula. Soare, ciripit de păsărele, parcă și maidanezii zâmbeau către mine. Mă rog, nu știu sigur dacă mârâitul ăla și arătatul colților era zâmbet, însă eu așa am crezut.

Era așa cald și plăcut încât am scornit niște versuri stângace:
Iarna-i grea, omătu-i mare
Dar afar’ e cald și soare!
Uite-aci, mare căldură!
Fix în mijloc de natură.

Nu accept critici la adresa versurilor, mi le-am făcut singurel.

Însă atunci când a nins, frig afară, ceva de speriat. Așa de frig… încât Spanac s-a apucat să facă oameni de zăpadă. Asta ar trebui trecută la Street-Art. Adică Artă stradală. Voi când ați făcut ultima dată un om de zăpadă? Eu la ultima ninsoare Și am dovezi incontestabile, ce-mi vor susține spusele:

M-am apucat să fac bulgări de zăpadă, pe care i-am înfipt în gard.
2 bulgari idee

Era atât de frig, încât mi-au înghețat mâinile până să-i dau o oarecare formă de om de zăpadă. Aveam palmele portocalii!

mana omulet

Apoi opera mea era gata.
Ochi și nas i-am pus dintr-un pliant albastru de-l aveam în buzunar. Așa rău îmi pare că n-am reuși să-i fac o gură… Nu aveam cu ce.
Până la urmă m-a ajutat Photoshopul…
om-finalsuper

Lumea mă privea amuzată.
Cine se mai gândise să facă oameni de zăpadă în miniatură, pe care să-i infigă în gard?

Apoi începuseră să vină să-mi admire opera de artă!
Am avut cele 15 minute de glorie în stație la 385 la Parc Izvor… Într-un frig de nedescris, așteptând autobuzul.
admiratie

Și stând în frigul ăla, cu durerea mea de spate (pe care-o am de-o bucată bună de vreme, nu știu de la ce), mă gândeam la vară. căci așa sunt oamenii. Iarna se visează pe plajă sub umbreluță, cu berea rece în mână, iar vara se gândesc numai la derdeluș, la bulgări de zăpadă și distracția de când eram mici. Nu știu de ce, însă, acum rar mai fac un bulgăre de zăpadă. nu știu, parcă e gheața mai rece decât acum 20 de ani, Dumnezeu cu mila! Mă rog, să zicem că sunt eu acum mai sensibil la frig. Aceeași problemă o am și vara însă. Dacă depășește 33 de grade temperatura, nu mi-e bine deloc. Adică mi-e extrem de rău. Aceeași problemnă au avut-o și mătușele mele, care au intrat în rândul lumii abia în vară. Au luat un aparat de aer condiționat care le-a fost livrat acasă.
– Semnați aici! Mulțumesc, bună ziua!

Îl luaseră fără mpntaj. a trebuit să-i spun mătușe-mii că nu-i chiar floare la ureche să montezi ăla și să apeleze la profesioniști. I-am zis să caute “gasesti montaj aer conditionat” pe internet. A doua zi avea aparatul instalat! Rapid și cu bani puíni!

Dar, să revin la iarna care ne înconjoară. M-am gândit nu de multe ori, să scriu o carte despre aventurile iernii. Cu acest om de zăpadă pe copertă.

Am și titlu pentru ea. OMUL DE ZĂPADĂ MUT.

Venind seara către casă, am mai pus telefonul la treabă. Am pozat o bancă banală. Mi-a plăcut că ninsese mult și nimeni nu deranjase cu nimic încremenirea parcă în timp și spațiu a zăpezii.
banca

Aceasta postare a fost citita de 2318 ori !

Comments

comments

There are 8 comments left Go To Comment

 1. javra /

  Dacă toate staţiile RATB ar fi populate de oameni de zăpadă,
  aşteptarea autobuzului ar deveni suportabilă.

  1. Spanac / Post Author

   Data viitoare îmi voi lua mănuși. Și văd eu cum să trec gardul ăla, în parc. Să fac unul mare.

 2. Intuneric /

  Foarte frumoase pozele!

  1. Spanac / Post Author

   Merci, merci!
   Vine și o filmare, cât de curând!

 3. Verne /

  Si ce ziceai de sania mea , ca nu am unde sa ma dau cu ea ?

  1. Spanac / Post Author

   Și tu acum.
   Aha, tu te-ai dat deci cu săniuța pe acolo, de ai lovit gardul, și-a căzut omul meu de zăpadă. Seara nu mai era acolo…

 4. Rudolph Aspirant /

  De cand nu am mai vazut zapada ! De cand sunt de fapt in Scandinavia…cred ca am vazut cativa fulgi acum vreo 2 ani, insa asa in strat si buna de facut oameni de zapada nu cred ca am mai vazut de mult de tot…ma rog, nici nu m-am dus in statiunile de schi, si am fost doar asa in treacat prin Laponia insa acolo am fost doar la plaja la Mediterana Nordului, nu m-am dus in satul lui Mos Craciun.

  1. Spanac / Post Author

   Cum mă nene, stai în nord și n-ai zăpadă? Păi ce aștepți? du-te la munte în weekend sau când ai liber. E păcat să nu te joci cu zăpada măcar o zi din 365. Gândește-te că la plajă/ bălăcit în mare te duci de cel puțin 6 ori pe an. Șase zile. Zic aici, că avem deschidere la mare. Voi acolo… Faceți țurțuri pe plajă.

Leave a Reply