Iaurtul Danone. Fără chimicale!

Când auzim de Danone urlăm cât ne țin bojocii: “E plin de chimicale!”

Hai să vedem exact cum stă treaba asta cu chimicalele. Voi ați auzit de Drumul Laptelui?
Nici eu nu știam, sincer să fiu. Și aveam și eu impresia că iaurturile și lactatele Danone sunt pline de chimicale. Aia e nasol, când lumea dă crezare unor zvonuri răutăcioase aruncate în mass-media manipulantă, de niște firme direct concurente.

Noroc cu BlogalInitiative că ne-a deschis ochii. Sau mie, cel puțin. Căci acum nu mai am nicio îndoială de calitatea și naturalețea produselor Danone.

N-am fost în vizită acum 2 ani la fabrica Danone, din păcate, am aflat prea târziu. Însă cu ocazia campaniei curente sper să le fac o vizită.

Mai țineți minte când Spanacul a fost la vaci data trecută? Cu văcuțele?

Atunci i-am cunoscut pe cei de la Danone. Simpatici oameni nene. Mă așteptam la niște încuiați bățoși. Genul ăla de corporatist fără minte. Mare mi-a fost mirarea că n-a fost așa. Adică dacă-n autobuzul Danone eu m-am bețivănit cu bere? Și ei mi-au dat sanvișuri? Bine, nu numai mie, a fost haleală pentru toată lumea, numa că eu, mare mâncău, am cerut 2 sanvișuri. Nu știu care a rămas nehalit, dar eu am crăpat în mine cât s-a putut.

Dar să revenim la Drumul Laptelui. Țin să precizez că toată treaba din fabrică e mai ceva ca-n silicon Valley. Toți au costume d-alea albe, mănuși, măști, botine, nu există niciun fir de praf, niciun microb.

1) Vine laptele de la producător.

Producătorul fiind micul sau mare fermier, care are în deținere una din văcuțele amintite mai sus. Aia dă lapte grămadă. Plus ce alte vaci or mai avea. Se face o cantitate de lapte. Ăsta se toarnă într-o cisternă mare-mare și se aduce la fabrica Danone.

2) Se procesează laptele.
Procesarea asta sțiți ce este? Laptele se aduce la temperatura de fierbere, ca să omoare orice microbi și microorganisme o fi halipăpit văcuța.
Apoi se împarte în mai multe categorii. Lapte cu 3,5 % grăsime, lapte cu 1,5% grăsime și lapte degresat. Bașca laptele păstrat pentru alte produse lactate Danone. Iaurturi adică.

După procesarea asta, laptele este turnat direct în recipiente. Știți ce e un Tetra-pak? Este un recipient de carton pe dinafară, iar la interior cu un strat subțire de aluminiu. Nu vă gândiți că aluminiul ăla nu e bun, e exact aceeași modalitate de tratare a aluminiului care există și la dozele de suc. Parcă beți sucuri și beri din doze de aluminiu fără frică, nu?

Și atunci de ce durează așa mult până ca laptele sau produsele Danone să se strice?
Tetra-Pak-ul ăla conservă foarte bine laptele și produsele lactate. În plus, cu cât laptele sau iaurtul sunt mai slabe, cu atât se strică mai repede. De exemplu, luați un litru de lapte de la țăran și un litru de lapte de 3,5% grăsime de la Danone.

Lăsați-le afară. Până după amiază cel de la țăran se va acri, pe când cel Danone se va acri abia spre seară-noapte. De ce?
Cel de la țăran e luat direct de la vacăp, strecurat doar ca să scape de impurități (ugerul vacii mai are păr, mai cad musculițe etc. – știu asta din sursă sigură, am supt lapte direct de la capră când eram mic!), apoi pus în Pet-uri. De bere sau de suc. Care s-au clătit cu apă în prealabil. Nu mai iei de la țăran ca pe vremuri laptele. În recipient de sticlă spălat foarte bine cu apă fiartă!

Pe când Danone îl va fierbe înainte, am zis mai sus ce și cum.

Și cu ocazia asta, vreau să văd mai mult #cumsefaceiaurtulDanone. Și prin această cale, anunț că mă înscriu în cursa asta pentru adevăr. Promit să filmez și să fac poze peste tot. Am să încerc și unde e interzis! Ca să vedeți transparența totală în procesul de fabricație.
Există 3 posturi: fermier, transportator sau CTC-ist.  Aș cam vrea să pic pe postul de transportator. Adică să prind și ferma, și drumu și CTC-ul. Promit că vă voi relata pe larg toată treaba.

Hai să halim sănătos!

Aceasta postare a fost citita de 2088 ori !

Comments

comments

There are 11 comments left Go To Comment

 1. Alexandra Ali /

  Interesant! Nu as putea zice ca te contrazic …in ceea ce priveste iaurturile naturale… dar stau si ma gandesc la Activia si Actimel ….cu acele probiotice ….astea nu mai sunt naturale si pot proveni din surse cam dubioase …oare acest zvon o fi adevarat?!

  1. Spanac / Post Author

   În America a fost scandal cu Actimelul. Deoarece era făcută o reclamăp mult prea împopoțonată. Eu vorbesc de românia și produse românești. Și pot zice că drăcia aia de activia e bun. Adică m-am cântărit zilnic după cură cu activia. Ceea ce e excelent.

 2. zerocratu' /

  sa inteleg ca danone plange rau de tot cand vede ca producatorii 100% romanesti (napolact, albalact) i-au luat cota de piata. Doamne ce ma bucur! nu de raul lu danone, ci de binele firmelor romanesti. 🙂

  1. Spanac / Post Author

   Danone o fi ea franțuzească (am impresia), însă materia primă (laptele) e românesc. Am povestit atunci când am fost cu văcuțele.
   Foarte tare campania aia nene… Adică Danone a dat vaca, omul o duice pe pășune să pascpă și toit Danone îi cumpără laptele. Pe o perioadă de 2 ani. Laptele pe care vrea să-l vândă omul, nu pe tot.

 3. elly weiss /

  Te-ai dedulcit la laptele lor 🙂
  Glumesc, desigur. Mi se pare o initiativa cel putin interesanta.

  1. Spanac / Post Author

   E foarte bună. Acum să vedem cine va câștiga… Nu mai depinde de mine…

 4. Savoir Faire /

  De la danone am facut niste urticarii colosale, dar ca si gust nu mi-a displacut.

  1. Spanac / Post Author

   Sigur de la produse? Ai avea ceva cu produsele lactate?

 5. Caffe91 /

  Chiar ma intrebam cum naibilui nu are chimicale dar nu se strica.. Interesant dar oricum, prefer laptele de la bunici! Cand eram mic stateam langa bunica cat mulgea vaca si abia asteptam sa il strecoare si sa beau. Consum si din comert, nu exista saptamana fara cel putin 2L de lapte..

 6. Pingback: Webinar Danone – Anuntarea castigatorilor, a echipelor si a capitanilor de echipa! /

 7. Pingback: Castigatori campanie #cumsefaceiaurtulDanone /

Leave a Reply