Încep să-i înțeleg pe chinezii ăștia!

Chinezii sunt mulți, de aceea unii îi urâm din tot sufletul. De frică, nu care cumva să vină potopul de ciuciunghezi peste noi, să ne fure toată agoniseala, adică telefonul japonez, televizorul corean și chiuveta nemțească. Mobila de PAL, românescă, nu va conta mult, o vor pune pe foc. Bulangii! Huoo!
Probabil asta gândesc mulți, dacă-i întrebi despre chinezi.
Mă uit acum la filmul Aftershock (2010, a nu se confunda cu Aftershock din 2012).
Aici, în filmul chinezesc este vorba despre drama unei familii, în urma marelui cutremur din Tangshan, unde au murit peste 240.000 de oameni, în urma cutremurului de 7,8 grade.

Nu vă povesteasc filmul, vă încurajez să-l vedeți și voi, deoarece merită cu prisosință.
Însă, am început acum să-i înțeleg pe chinezii ăștia. am înțeles că îndoctrinarea asta a lor are și rezultate bune. Comuniști, comuniști, însă vedeți cât au evoluat ăștia în ultima sută de ani, ajungând cea mai mare putere economică la ora actuală. Da, americanii și-au luat-o în bot, au cheltuit enorm cu armata, având cea mai sofisticată militărie din lume.

Observ aici cum oamenii lucrau ca niște roboței, făcând parcă de plăcere treaba pe care o aveau de făcut. Și ce era de “înfăptuit” în 1978 (data cutremurului)? Exact, construit orice. Clădiri, poduri etc. Și aici nu vorbesc de reconstruit clădirile distruse în urma urgiei naturale, ci de cum se construiau clădirile atunci. De era gata un zgârie nori în mai puțin de un an.
chineziÎn poza de mai sus, oamenii au venit în piața Tian’anmen, pentru a sărbători ziua naționalaă. Asta fără să fie atrași ca românii de fasole cu ciolan și pahare de țuică fiartă!

Mă întreb de ce nu se poate face treaba asta și-n România. De ce trebuie să fim conduși de corupție. De ce nu se face o echipă de 100 de oameni, care să pună mâna să facă un bloc cu 10 etaje?
Nu-s bani. Sanchi. Bani sunt destui, avem materiale gârlă. Însă, mâna de lucru nu-i ieftină, e scump al dracu, că avem numai specialiștii lui pește prăjit, îmbuibați de bere la PET și sătui de parizer de 6 lei kilogramul. Ăia specialiști nenică, de trebuie plătiți regeșt, pentru treaba de mântuială pe care-o fac în triplu timpului propus inițial.
Îmi aduc aminte cum, în câteva luni, la o stație de casa soacră-mii, s-au ridicat două blocuri. Repet, în câteva luni. Două bloculețe, bilișoare, habar n-am cum să le spun, cu 4 etaje fiecare. Lucrau 5 muncitori doar! CINCI. Iar vis-a-vis, pe trotuar, stătea unul și-i supraveghea. Lucreau câte 10 ore pe zi. Parcă și sâmbăta aveau program, însă doar 5-6 ore. Și-n 5 luni, ăia au terminat blocul ăla de tot. Adică cu zugrăvit în camere, pus parchet, la cheie, cum s-ar zice. Apoi s-au vândut apartamentele ca pâinea caldă. Chit că-i zonă plină de țigani, nu contează. Aici a contat cum de-ntr-un timp așa de scurt, ăia 5 oameni au ridicat doupă blocuri cu 4 etaje.

Treaba asta nu se poate face la nivel global, în România adică? Nu-i da muncitorului care nu știe să lege 2 cuvinte, 1700 lei salariul, dă-i 1000 de lei și bonuri de masă, astfel încât cu banii pe care-i dădeai înainte pe-o echipă de 10 oameni, ai acum 15, și-ți mai intră și ție partea leului în buzunărel.

Mână de lucru ieftină… nu vreți salarii așa de mici, însă urlați dacă vine un chinez și face treaba pe care voi o dați cu copita într-o parte, pe 700 de lei lunar. În ritmul ăsta în 20 de ani ne vor depăși țiganii și chinezii, nu vă gândiți?
Nu-i vorba că am idei comuniste, bolșevice, marxiste, sau cum vreți voi să-i mai spuneți.
Ce naiba, dacă vrei să se construiască în țara ta, ai idei comuniste?

Eu aia vreau de la România, să se construiască. Să se termine cele 6 guri de metrou, pe care ăștia le-au sistat acum lucrările, că nu-s bani (‘tu-vă muma-n c…). Cum de Ceaușescu a făcut 44 de stații în 20 de ani, iar voi, democrații, abia ați făcut 6 în 20 de ani? Și vă mai chinuiți acum cu vreo 6. Mai trebuie să mai așteptăm 20 de ani pentru ele?

Aș reface sistemele de irigații pe care le-am distrus în câteva luni de după revoluție. Acem cel mai bun cernoziom din Europa, după Ucraina (am mai zis adevărul ăsta de sute de ori), eram grânarul Europei într-o vreme. Irigații refăcute, cu paznici din 300 în 300 de metri, să nu se fure (deh trebuie și asta făcută), iar la muncă aș scoate pușcăriașii și politicienii care conduc acum țara. Să pună mâna să muncească, să-și câștige pâinea de-a doua zi.
irigatii
Am redeveni acel grânar al Europei, am avea la export zeci de tone de grâu. Nu vom mai importa legumele de plastic din Polonia (alea nu-s roșii, oricât ați vea voi să cred eu asta).
Aș pune mâna și-aș face ceva cu turismul ăsta care e la pământ în țară. Bani sunt, nu-i scump deloc să faci 3 reclame cu “Welcome to Romania, the real Dracula land, where you can met Nadia Comăneci!“, sau să iei 3 kile de cuie, să repari niște casteluțe aflate în paragină. Aș reface litoralul românesc. Cum a făcut Mazăre la nivel local în Mamaia, aș face peste tot. curățenie pe plajă, iar prețurile le-aș înjumătăți. În felul ăsta, vom câștiga aceeași bani, deoarece vom avea dublul numărului de clienți. Iar dacă acesta se va tripla (tot ce e posibil) -> PROFIT, BO$$!
seaside

Toate astea nu-s utopie. S-au făcut în trecut și-au funcționat de minune. Atunci când ți-era frică să zici ceva nelalocul lui. Eu cred că se poate face treaba asta și cu vorba bună. Te rog o dată, de trei ori, îți dau prime, iar dacă tot nu muncești, pun parul pe tine!

Avem vreun candidat la președinție care vrea cu adevărat să facă cele 3 chestii pe care le-am enumerat eu aici? Dacă da, care e ăla? Va avea votul meu!

Nu, articolul nu este vreun elogiu pentru vreun candidat, ci reprezintă ideile mele, acum întărite de vizionarea filmului. Și tare mi-e ciudă cum văd cât de simplu se pot face multe, însă în ce hal ne-am puturoșit… am ajuns sclavii propriilor plăceri. Să ne fie rușine! Bunicii noștri care au luptat în războaie pentru viitorul nostru, se răsucesc în mormânt. Voi distrugeți viitorul copiilor voștri!

There are 6 comments left Go To Comment

 1. Mariana /

  Bag de seama ca te-ai suparat rau de tot dupa vizionarea filmului :d Ar trebui sa-l vada cat mai multi pentru a fi tot asa de suparati incat sa se poata schimba ceva in aceasta tara. Dar mi-e teama ca romanul uita repede…

  1. Spanac / Post Author

   Mda, se uită după aia la fotbal sau la Suleyman și le trece orice chef de treabă.

 2. Ionut /

  vise, noi nu o sa apucam asa ceva

  1. Spanac / Post Author

   De ce? Ar trebui să ne apucăm să facem ceva. Că tot suntem în UE, să deblocăm niște fonduri, să facem ceva cu ele.

 3. Dan /

  Românii serioşi, au alte preocupări … mai importante. Cum ar fi “Cireaşa de pe sub tort”, “Noră pentru mă-ta”, Antena 3, etc.

  1. Spanac / Post Author

   Mda, ce să le ceri? Îndobitociți de atâta democrație…

Leave a Reply