Azi vă povestesc despre ceva ce va fi întotdeauna în prim plan, adică insiguranța rutieră.
De ce zic insiguranță rutieră și nu siguranță?
În primul rând pentru că eu nu mai știu limba română, cum alții nu mai știu să conducă în mod corect!
Păi să vedem:
În 2011 au fost peste 2000 de victime și peste 9000 de răniți în accidentele rutiere.
Pentru că din păcate românii încă nu știu sau nu vor să circule corect.
Dintre aceste accidente,
– peste 50% au fost din cauza auovehiculelor
– 25% din cauza pietonilor
– 10% din cauza motocicletelor
– 15% alte cauze.
Autovehiculele
În principal accidentele în oraș sunt produse din cauza unor șoferi care ori au vreun SUV, vreo basculantă, orice mașină mare, pe principiul “lasă bă că se dă de-o parte, nu vede că-s mare, că am jeep, să se dea într-o parte”, ori din cauza mașinilor mici mici. Căci ăștia merg pe principiul “lasă că am loc să mă strecor…”.
Sunt foarte mulți vitezomani pe șosele. Deoarece orice tăntălău știe să-i dea blană. Că se grăbește, că că nu prindă stopul ăla de la Iancului, că trebe să ajungă nuș unde imediat etc.
Fel și fel de motive.
Sau pur și simplu “pentru că io am bemwe!”.
Am observat în București multe mașini cu sute sau chiar mii de cai putere sub capotă. Conduse de oameni cu bani grămadă, pentru care 100.000 de ero e o jucărie.
Știți câți d-așia au condus haotic? Zic sp-i fi văzut eu. Niciunul.
Chit că are Ferrari, n se ia la întrecere ăprin oraș cum fac ăștia cu mai știu eu ce BMW ursuleț, sau vreo Dacie tunată.
Apoi sunt mulți adormiți la volan. Pur și simplusunt obosiți, sau distrați și fac accidente. V-ar mira să vă spun că mulți adorm la volan. Chiar în oraș…
Apoi pe drumurile județene. Nenică, e pistă de curse…
Acolo se întâmplă zeci de accidente.
– De ce să stau eu la coadă aici la barieră? Nu văd niciun tren. Hai să trec.
Și după aceea vedem în mass media scris cu litere de-o șchioapă:
GRAV ACCIDENT RUTIER! 10 MORȚI ȘI 7 RĂNIȚI. UN MAXI TAXI PLIN CU PASAGERI A FORȚAT TRAVERSAREA UNEI CAI FERATE, NERESPECTÂND SEMNALELE ACUSTICE ȘI VIZUALE CARE INDICAU APROPIEREA TRENULUI.
Foarte rău este faptul că se conduce cu viteză indiferent de condițiile și așa precare are drumurilor, cât și a condițiilor atmosferice.
Că e vară, că e iarnă, că e ploaie, că-i zăpadă, “blană tată!”
Apoi se ud vorbe că nu avem bani, că trebuiesc schimbate roțile și iarna și vara etc.
Să vedem ce au de spus cei de la Michelin despre acest lucru.
Ei ne-au pregătit un filmuleț, care prezintă viața unui cauciuc obișnuit, zi de zi.
Se poate vedea cât este de solicitat. Și de ce este bine să ne chimbăm de două ori pe an cauciucurile, cele de vară și cele de iarnă.
Și că tot vine iarna, și va trebui să luăm cauciucuri adecvate, tot Michelin ne ajută site-ul PromoAnvelope, unde ne putem selecta tipul de cauciucuri dorite, facem comandă și apoi le luăm.
Fără înghesuieli, fără bătăi de cap.
Cum ar trebui să se comporte oamenii în trafic?
Pe această temă am scris aici cum se comportă deja. Ceea ce nu este deloc normal. Mai ales într-o țară europeană, care are pretenție și de civilizată.
Va TREBUI în primul rând să respectăm regulile de circulație. Oricât de cretine ar suna. sunt gândite de-a lungul a zeci de ani, nu i s-a sculat lui Mitică de la Miliție să dea el niște legi din burtă.
Apoi mentalitatea șoferilor. De la o vreme am văzut câțiva mai liniștiți. Dar nu mulți. Sunt extrem de mulți cei care înjură în trafic, fac semne obscene, și dacă ai ghinionul să dai de vreun ciumeg, se oprește la semafor și tăbară pe tine.
Din păcate la noi nu prea se respectă regulile astea de circulație.
Nici măcar cele elementare.
Drept dovadă filmulețul de mai jos. Dacă nici Poliția nu respectă regulile, atunci cine?
Vom avea multe de învățat până să ne comportăm civilizat în trafic.
Dar sper, că încetul cu încetul vom reuși. Sper…
Motocicletele
Marea majoritate a celor ce au motociclete sunt zmei în trafic.
Nu am văzut vreunul să meargă cu 50-60 km/h, adică regulamentar.
Niciunul!
Toți bagă viteză ca nebunii. Și-i mai vedem la știri cocoțați prin pomi.
Că vai ce băiat bun era… Era. Până a ambalat motorul ca un descreierat.
Că ca vitezele alea enorme de le au, o singură denivelare din prea-gropoasa stradă română poate fi fatală.
Și nu numai pentru el, ci și pentru cei pe care-i pote lovi când scapă motoreta de sub control.
Poate să lovească un grup de copii. O femeie însărcinată, un om, orice.
Pietonii
Ăștia sunt tot timpul cu capul în nori. Ori traversează pe unde-i taie capul, și atunci fără să se asigure, ori traversează pe trecere de pietoni, pe roșu.
Sau fug prin fața mașinii.
Au stat cuminței pe trotuar uitându-se-n zare.
Și când e mașina la 10 metri de el, îl vezi cum țâșnește în fața ta… Că el vrea să prindă tramvaiul.
Sau că “ce mergi mă porcule așa cu viteză?”
Sunt tot felul de oameni.
Lumea e pestriță.
La fel și participanții la trafic…
Eu imi schimb cauciucurile de doua ori pe an – nu neaparat pentru uzura (ca nu sunt pilot de F1, sa le rod pana la sarme), cat pentru faptul ca gumele de iarna m-au scapat de la moarte certa pe o ninsoare de basm.
Deci chiar sunt bune aceste cauciucuri de iarnă.
Poftim. Avem o certitudine acum.
Ca până acum nimeni nu credea asta, ziceau că e doar așa de pamplezir, o metodă de a-ți băga mâna în buzunar.
Fir’ar mama ei de generalizare.
10% procentaj la “cauze” nu prea bate cu afirmatia “marea majoritate a celor ce au motociclete sunt zmei în trafic”. Iar daca nu ai vazut NICIUN moticiclist care să respecte regulile înseamnă, da-mi voie să-ţi spun, că nu te-ai uitat după el/ei. Înseamnă că te-a preocupat altceva, ceea ce evident în regulă, fiindcă nu suntem în trafic ca să facem analize asupra comportamentului social.
Evident că, fiind atent la trafic şi preocupat de propriul confort şi propria siguranţă, îţi atrag atenţia doar cei mai zgomotoşi, agresivi, antisociali participanţi la trafic. Dar a face din aceste observaţii întâmplătoare baza unor afirmaţii care să acopere o întreagă categorie (fie că e vorba de motociclişti, posesori de BMW, etc.) e cel puţin hazardat şi nedrept.
Nu eu am făcut clasamentul ăsta.
E doar statistica accidenelor.
Care se face la miliție, la finele anului.
Cât despre motocicliști… Las-o baltă. Nu stai pe o șosea unde fac ăștia curse seară de seară, până dimineața, că ai prinde o ură pe ei…
Tocmai, ca ceea ce spui tu “depaseste” ce spun statisticile.
Sunt sigura ca m-as enerva CUMPLIT pe dobitocii care o ard noaptea in 90-10 mii de ture, intre doua semafoare. Dar asta nu justifica aruncatul tuturor in aceeasi galeata.
Acu’ ce? Daca o blonda m-a tavalit si altu m-a pocnit ca n-a stiut sa verifice retrovizoarea sa incep si eu ca toti soferii sunt niste nermernici cu probleme de vedere si gestiune a spatiului?
Nu, dar e la fel cu dilema tiganeasca. Vezi un tigan si ti-e frica sa nu te fure. Asa si cu motociclistii astia…
Nesiguranta este peste tot practic orice poate provoca un pericol(pe mine era sa ma dea gata o inghetata, 2-3 etichete de la pix-uri,o cazatura cu bicicleta, si lista continua), insa asta e trecem prin viata cum putem, cu bune cu rele.
Deci e putin ciudat sa spui ca circulatia rutiera e nesigura, e ca si cum ai spune apa e uda, nici pe trotuar nu ma simt in siguranta, nici pe stranda, nebuni sunt si vor fi mereu, n-ai ce face!
Aia e nasol, din pacate nici pe trotuar nu e sigură treaba. Ori dă peste tine un nebun, ori te ataca vreun descreierat să-ți ia gâtul pentru 10 lei.
Din păcate astea-s vremurile…
Exagerez, desigur, dar în trafic ești nesigur la tot pasul. Tu mergi corect și dă peste tine altul. Vezi cazul Huidu.
Care omoară 3 oameni și scapă.
Mi-a placut la nebunie clipul celor de la Michelin. Nu am inteles , spre final, de ce sistemul ABS a fost decuplat la franare. Din fericire, anvelopele nu mai sunt fortate sa suporte o asemenea forta de frecare atunci cand sunt echipate pe masinile moderne 🙂
ABS-ul a fost scos ca să arate ce i se poate întâmpla unui caucuiuc montat la o mașină fără ABS. Ce forțe și tensiuni sunt pe el. Cel puțin asta am înțeles eu.
True, true, oricum stresul e imens pe un cauciuc standard. Imagineaza-ti prin ce trece un pneu de F1….
Ala o fi cum o fi, de aia sunt plane complet, pentru aderenta. Dar cele mai solicitate sunt, paremi-se cele de la Le Mans de 24 de ore. Pai alea se schimba din jumate in jumate de ora. Ca sa nu zic de cele din extreme climbing… Alea de patineaza pe apa… Ma rog, sunt si acolo niste forte si tensiuni de ma ia durerea de cap. Insa sunt cateva firme care fac pneuri de calitate net superioara oricarui pneu obisnuit.