Interstellar – cel mai bun film despre călătoriile spațiale!

Interstellar a fost așteptat de ceva bucată de vreme de milioane de amatori ai genului SF… Never mind! M-apucasem să scriu câteva idei din film, fără să văd ceva din el. Însă nu-i chip.

Christopher Nolan, great job, you mother@#$%!!
Chiar azi mă uitam după ceva reviewuri la Galaxy S4. Și toți ziceau aceeași chestie. Ori îl iubești, ori îl urăști. Eu ce naiba de poziție să pot adopta față de acest Nolan, un englezoi? Să-l iubesc? Platonic, pentru munca lui. Sau să-l urăsc și să-l înjur?
Prefer varianta a doua. Asta deoarece nu am cuvinte să exprim filmul Interstellar. Ele or fi, însă nu-mi vin d-astea împletite duios, care să te cuprindă ca o mlădiță de iederă în întregime. Nu, nu am!

Avem 3 nume sonore în film (5 dacă îi punem și pe Matt Damon și anne Hathaway): Matthew McConaughey, John Lithgow și Michael Caine.

Povestea se pretrece undeva în viitor. Unde pământul e pe moarte, culturile dispar una câte una, furtunile de nisip sunt la ordinea zilei, nu există radio, televiziune, armată. Doar semi-haos.
int
Murply, fiica lui Cooper (Mattew), botezată așa după Legile lui Murphy, avea premoniții. Sau era bântuită? nimeni nu știa ce și cum. Îi cădeau cărți din bibliotecă. Așa, ca-n Carrie. Ta-su, inginer și pilot de avion la bază, se axa pe gândirea logică, pe fapte, cauze, efecte, fizică. Nicidecum stafii sau poltergeist.
Însă, ascultând într-o zi de Murphy, observă o secvență ciudată în firele de nisip din camera fetii. Și nu-i vine să creadă când observă că era un cod binar, format din 0 și 1.

Și când pun ei codul pe foaie, le arată niște coordonate pe hartă. Cooper pleacă să vadă ce-i cu acele coordonate, însă Murphy se strecoară în mașină. Ajung la locul cu pricina, un gard de sârmă. Și exact când să taie sârma, să vadă ce anume e acolo, o lumină orbitoare se aprinde în noapte și-o voce strigă:
– Lasă cleștele jos!

Apoi se trezește pe un pat de spital. Ca să afle că se află în sediul… NASA. Da, NASA ăia cu navele spațiale, avioane, Chuck Yeager, X-15.
Care, ar fi trebuit să dispară de ani buni, omenirea neavând suficiente resurse pentru călătorii în spațiu, majoritatea fiind agricultori. Așa că află că omenirea poate fi salvat prin două metode.
Meoda A – să plece o echipă în spațiu să găsească o nouă planetă care să susțină viața;
Metoda B – în caz în care planul A pică, atunci să se trimită embrioni umani pe o planetă care să susțină viața.

Și de aici începe acțiunea. Cooper va trebui să plece în spațiu, departe, folosind o gaură de vierme, pentru a călători în altă galaxie, unde, în urmă cu 10 ani, alte echipe au fost trimise pentru a desoperi o planetă bună pentru locuit. Ce vor descoperi, veți vedea singurei, deoarece filmul va apăra azi în cinematografele din românia, grație Freeman Entertainment.

E cel mai bun film pe care l-am văzut în ultima vreme. Și recunosc cu mâna pe inimă că e cel mai bun film despre călătoriile spațiale, planete etc. Mi-a plăcut mult și atenția la detalii. Anume că-n spațiu este… liniște! Fapt arătat de Kubrick în Space Odissey, scăpat din vedere apoi, timp de zeci de filme despre spațiu.

Așadar, vă spun că cine va pierde acest film, va pierde mult, mult mai mult decât își poate imagina.

There are 8 comments left Go To Comment

 1. Rudolph Aspirant /

  Si Nolan-Matusalem asta sef de viitor trib interstelar o va folosi in final pe fiica lui, Ann Hathaway, pe post de viitoare regina mama fecunda a noii planete ? Zau, asa se imbina de frumos religia cu stiinta in acest film ! Noroc ca asa cu Hollywood mai apucam sa deschidem si noi Bibla din cand in cand, sa aflam si despre Noe, acum vad ca si despre alti mari profeti sau leaderi de triburi din vechime. Ca eu nu am apucat sa citesc din Vechiul Testament asa de mult, doar la inceput cu Baloo si Baghera si sarpele Kaa in Paradis, si pe urma un pic si cu Cain si Abel, si Noe, dar cand a trecut la listele alea de genealogii de sefi de trib, de gen si Matusalem a avut pe Ionel, si Ionel a avut pe Gigel, plus toti la randul lor cu n-spe copii, care toti au trait 879 de ani, etc, partea aia cu inmultitul si raspanditul si colonizatul, si certurile familiale, si cu Lot cu 2 fiice, dintre care una a devenit ca aia din Frozen, numai ca de sare nu de gheata, etc, zau, o tine tot asa pana la Solomon plus si dupa el cine stie ce s-o mai fi intamplat in Evul Mediu biblic…la mine s-a cam rupt firul, pur si simplu am sarit direct la Iisus, ca nu am mai rezistat.

  1. Spanac / Post Author

   Nu coane, cum naiba? Nu, o să vezi la final ce și cum…

 2. Rudolph Aspirant /

  Am impresia ca de aia nu sunt eu asa de atras de SF, ca ma face sa ma simt vinovat ca nu mi-am facut lectiile la Istorie ! Zau, cum am citit recenzia asta, imediat m-am gandit, Aoleu, nici despre capitolul asta nu stiu nimica, o fi vorba de Matusalem sau despre altul, trebuie sa verific de pe wikipedia acum, nu mai rezist, ce bine era daca as fi fost mai studios la scoala, plus daca nu as fi sarit si peste capitolele alea din Biblie in timpul liber, acum as fi stiut ce sa comentez din prima, nu asa sa ma simt vinovat cat de ignorant si incult sunt !

  1. Rudolph Aspirant /

   Eu chiar ma simt adesea ff lipsit de cultura generala de cate ori vreau sa comentez si eu ceva despre ceva, fie sub un articol de pe bloguri, dar chiar si in societate…mereu ma simt asa inconjurat de elevi eminenti care stiu asa de multe lucruri despre care eu nu am habar, insa despre care imi amintesc ca parca erau in vreun manual scolar pe undeva candva, numai ca nu l-am aprofundat eu personal nici pe ala, de fapt nici nu l-am deschis, ce sa-l mai si aprofundez ?! Efectiv nu pot sa-mi dau seama cum poate lumea sa stie si sa retina asa de multe chestii si de ce eu efectiv nu ma pot simti si eu asa mai intelectual, desi am luat totusi Bacul, numai ca ma simt mereu asa de lipsit de cultura generala, desi nu stiu de fapt nici matematica sau fizica…zau daca am un fond de cunoastere mai larg decat al unui elev oarecare de clasa a 6a, stiu ceva despre bazele aritmeticii si regula de 3 simpla, stiu asa numele continentelor si cateva capitale, vreo 4-5 nume de leaderi vestiti, vreo 6-7 nume de scriitori sau la fel de artisti celebri clasici, stiu ca Soarele e la mijlocul unui sistem planetar important pt zilele si noptile noastre si e inconjurat de cateva planete, plus
   ca Terra, a 3a planeta de la Soare, are un
   satelit numit Luna, zau daca mai stiu mare branza dincolo de aceasta structura asa de simpla, adica stiu ca exista si cultura si civilizatie, asa in mare, in principiu, dar zau daca apuc sa imi fac vreodata vreo parere de ansamblu la un nivel care mi-ar permite cu adevarat sa incep sa pot sa si pun intrebari, sau sa formulez ipoteze, sau sa comentez frumos dincolo de anecdotic re ce am citit in vreun ziar sau pe Google sau pe un afis undeva…si chiar ma simt cam vinovat pt ca totusi ar trebui sa fiu mai dezvoltat asa ca om scolarizat totusi.

   1. Rudolph Aspirant /

    Tin sa precizez ca NU scoala sau profesorii sau Min Educatiei sunt de vina, pt ca eu, copil privilegiat europeean de sfarsit de secol 20 relativ pasnic fiind, am fost scolarizat la nivel de adevarata elita, cu profesori care clar si vizibil de la o posta au muncit pe branci pt mine plus alti copii de varsta mea sa ne educe la un nivel care ar fi fost considerat regal aristocratic super-nomenclaturist in intreaga Europa la sf sec 19-inc sec 20, (indiferent de Zidul de la Berlin sau Cortina de Fier sau chiar Razboiul Rece intercontinental global). Si eu am IQ mediu, adica
    nu pot lua in consideratie vreun handicap specific, (chiar daca am
    ceva ADHD, dar nu e de nivel de invaliditate functionala
    semnificativa). Si totusi ma consider/evaluez lipsit de un nivel de
    cultura generala functionala, care sa-mi foloseasca mie
    si societatii inc sec 21 la ceva.

    1. Rudolph Aspirant /

     Din cauza mea acum se mai poate numara inca un analfabet functional in UE ! Zau, nu numai primul ministru britanic Cameron contribuie la distrugerea UE, (cf Der Spiegel et al), dar si eu personal acuma ! Dar nu stiu ce sa fac. Am nevoie de indrumare de tip expert cum sa devin mai functional cultural general ! Unde ma pot informa re procedura de imbunatatire generala ? Nu ma las pana nu aflu, ca nu se mai poate asa !

 3. Mortu /

  Şi eu l-am văzut la Cinema în Avampremieră.
  Mi-a plăcut foarte mult.
  Aştept 2-u.

  1. Spanac / Post Author

   Ce, unde si cand l-ai vazut? Vine si partea a doua?

Leave a Reply