De vânzare!
Concursuri!
Concursurs cu banner!
Concursurs cu likeuri!
Concursurs cu voucher!
Concursurs cu ceas!
Concursurs cu laptop!
Mă uitam zilele astea pe bloguri. văd fel de fel de idei. Unele bune, altele proaste, altele de-a dreptul geniale.
Și m-am gândit că ar fi bine să scriu despre invenții.
Că doar românul după ce că e poet, e și foarte inventiv. Sunt sigur că primul om care va face bici din rahat va fi român!
Vedeam la D-Petre că prezenta niște device-uri originale. Pui ceașca fierbinte de cafea pe-un stativ, iar energia termică transferată la stativul ăla se transformă în electricitate. Care-ți încarcă telefonul. La fel ai obține și dacă ai pune o cană plină cu gheață. Cică prețul ar fi de 80 de dolari bucata. Mi se pare mult nene, foarte mult.
Mai degrabă cizmele care-ți încarcă telefonul în timp ce mergi. Acum că m-am interesat de cizmele astea, cică ar avea același principiu. Căldura generată de picior se transformă în electricitate, adică principil stativului de mai sus. sincer mă gândeam că ar avea fiecare cizmă un mic dinam în călcâi, și de fiecare dată când calci, vei acționa pârghia care dă momentul dinamului. Exact ca pârghia de la lanternele cu dinam. Bine, ideea cu dinamul e deja pusă în practică la biciclete, fiind larg răspândită.
Ideea e că telefonul în sine se poate încărca singurel. Noul material, grafenul face minuni, în prezent fiind considerat super-celula-fotovoltaică.
Dacă s-au făcut deja mașini și diferite dispozitive care se încarcă “de la soare” (ceasuri, calculatoare de mână etc), de ce n-ar merge chestia asta și la telefoanele mobile?
Pui pe carcasa aia niște celule fotovoltaice. Cea mai ieftină e 4 dolari. Îți pui 3 celule nene. Și-ți încarci telefonul “de la sine“. Mai ales că minim 3 luni pe an e al naibii de luminos afară.
Altă idee de mi-a venit este să fie ecranul telefonului încărcabil. Cum sunt ceasurile Citizen Eco-Drive. Na, că după ce-am recăutat mai amănunțit, e vorba de celule flate pe cardan sau sub el, nicidecum în geam. Lumina lovește ecranul și încarcă bateria. Nimic mai simplu.
De altfel, pe canturile telefonului se pot pune celule fotovoltaice. Asta ca să nu zică vreunul că telefonul trebuie lăsat în soare cu carcasa să se încarce, sau cu ecranul în soare, noi să nu vedem nimic și să orbim piloții de avioane de ne dau nouă cu chemtrail în freză.
Nu nene, le punem pe cant. Și cât vorbești la felefon, ăla se încarcă. De la carcasa din spate și de la canturi. Uite cu ocazia asta m-am gândit să pun mâna să fac așa ceva. Cu 20 de dolari o scot la capăt cred…
Altă idee de-o am de-a încărca telefonul este după principiul ceasului automatic. Tu miști de mână și înăuntru se învârte balansul, contragreutatea aia. Care învârte de arc, de păr, pare-mi-se că-i zice. De ce n-ar merge asta și la telefon? Că mai ales smartphonurile astea nu le ținem tot timpul nemișcate. Ne jucăm la ele tot timpul. Sunt n-șpe mii de aplicații care necesita înclinarea telefonului. că are giroscop. Ei, giroscopul ăla nu poate acționa și ca încărcător pentru baterie?
Evident, nu va mai avea telefoanul 9 mm grosime, ci 1.5 cm. Dar e ceva. Păi dacă aș avea celule fotovoltaice pe carcasăp, grafen pe canturi și balans în el, nu voi mai pune telefonul la încărcat NICIODATĂ!
Și că tot am vorbit de celulele astea fotovoltaice, sunt unele, făcute de plastic, mult mai ieftine. Adică ce-au pus ăia la Malmö pe clădiri. Pare-se a fi, la ora actuală, cel mai green oraș al lumii. Majoritatea caselor sunt acoperite de celulele astea noi, de 4 ori mai ieftice ca cele tradiționale, și de două ori mai puternice. Mai multe detalii pe broșura asta.
Am căutat pe ebay și-am găsit celulele astea de mai jos. Dacă e să caut găsesc mai mici, cât carcasa de un smartphone.
Iată ce dimensiuni și specificații are drăcia de care zisăi.
Reference parameters:
Power (w): 4.50W
Peak voltage vpm (v): 18
Peak current IPM (A): 0.25
Open-circuit voltage VOC (V): 21.6
Short-circuit current ISC (A): 0.375
Dimensions (mm): 360x125x2.5 mm (size reference)
Weight: 120g.
Cred că e de ajuns pentru încărcarea unei baterii de 3,7 volți, nu? Dezavantajul văd a fi greutatea. Na, zic greutatea deoarece la smartphonul meu construit din aluminiu, greutatea e deja mare. Pe când dacă ai pune să zic 100 de grame (la un panou mai mic) pe un telefon de 100 grame maxim, cred că te-ai descurca cu 200 de grame în buzunar nu? Având în vedere că încarci telefonul doar juma de an… Zic și eu…
Șu uite drăcia naibii, tot cătând pe ebay dau de asta…
Nu e chiar asa simplu cu bateria solara
http://haotik.ro/banca-de-energie-solara-oyama-oy340/
Pana la urma am renuntat la cea solara si am pastrat cealalta baterie de la Oyama care era mult mai puternica.
Nu poti sa stai cu un panou solar pe spate sa iti incarce telefonul la soare puternic in 8 ore , 20%…
Exista un telefon de la Samsung care are totusi panouri fotovoltaice pe spate.
8 ore ca să se încarce telefonul/ tableta? În halul ăsta de mult? Păi nu prea merită s-o folosești. E prea puțin… (încărcare mmmmmmult prea lentă).
Oricum si eu sunt interesat de subiect si vreau sa cumpar ceva panouri solare sa fac mici experimente asa ca orice material e binevenit. Mai ales despre celulele acelea de 4 ori mai eficiente.
Uite, cu 1500 de dolari cică îți faci casa ca să-ți țină câte un bec de 100 wați cam 8-10 ore. Sau na, ceva să pape cca. 500 wați. Tv și comp. Deși am impresia că ai mai multă energie… Încă nu m-am interesat mult. Într-un timp voiam să fac o elice watt (cel puțin așa știam că se numește – însă după o căutare acum, nu așa e), care se învârte indiferent din ce cirecție bate vântul.
Nu știu dacă mai ții minte, era o emisiune pe Discovery (când aveam Discovery, fuck RDS!), numită Scrap Challenge. Era acolo un grăsune cu mustață, Dick. e, tipul ăla avea o altă emisiune cu un alt flăcău, îi chema lumea când aveau nevoie de energie moka. De i-a băgat unuia lumină-n casă cu ajutorul apei din munte, altora le-a făcut o elice d-asta de se învârtea după cum se mișcau valurile mării. De aveau ăia lumină-n dubă. Niște dudes de stăteau vara numa pe maul mării la surfing.
Caut emisiunea și-ți dau link. Știu că aveau și un site cu multe DIY-uri d-astea meseriașe…
Uite că am găsit. Planet Mechanics.
http://en.wikipedia.org/wiki/Planet_Mechanics
Există episoadele pe youtube văd. Fel de fel de chestii. Check it out!
Astea cu incarcatul telefoanelor prin metode alternative sunt doar vrajeli pentru ca “mafia bateriilor” nu doarme 🙂 🙂 🙂
O să se facă încet încet toate astea. Nu vezi că moare mafia benzinei deja? Că apar pe bandă mașini electrice? Sau cu hidrogen?
incarcatorul bazat pe energie termica e posibil sa functioneze si cu foarte rece, nu doar cu foarte cald.
Vazusem intr-un documentar ca e posibil ca intersectiile cele mai aglomerate din lume sa adopte strazi care sa mentina caldura (din frecarea pasilor cu asfaltul) si sa o transforme in energie electrica. (caldura parca era ultima forma de energie comuna, deci nu sunt sigur ca procesul de transformare din energie termica in energie electrica este posibil), plus ca aceias strada ar beneficia si de un minim de energie mecanica produsa de presiunea pasilor.
Alea or să se facă abia poeste 100 de ani. Și asta dacă se dorește neapărat. Deocamdată nu vezi cum suntem împinși să consumăm cât mai multe resurse naturale? Ca să crăpăm după ce se termină toate?
Cand ma uit la fata aia, numai la cizme nu ma gandesc…ci doar cum as…
Daca tot suntem la inventii….de ce nu am pune in veverita femeii ceva care la caldura sa dea electricitate….cum se excita femeia, cum se aprinde becul ! CAND SE VOR TERMINA CARBUNII, MACAR STIM CARE E ALTERNATIVA VIITORULUI…
Nu folosi cuvinte vulgare te rog.
Atunci ne-am coițăi pe întuneric cu toții :))