Mai știm rumeiniăn?

Din ce în ce mai mult mă uit în jur și dau dezaprobator din cap. Așa de des încât ai crede că am, Doamne ferește, Parkinson la grumaz.
Noi mai știm rumeiniăn? Careva?

Înainte de vremea mea era la modă să împestrițezi limba română cu cuvinte franțuzești. Iar monumentală a fost povestirea lui Grigore Băjenaru.

Se duce un tip la un hotel în altă localitate, cu treabă, mă rog. O roagă pe nevastă-sa să dea telefon să-i rezerve o cameră. cum era iarnă o roagă să le ceară o cameră încălzită.
Zis și făcut, pleacă omul la drum, nevastă-sa dă telefon la hotel. Hotel de provincie, (românul de la țară e prost), asta roagă să pregătească o cameră șofată (de la verbul chauffer – a încălzi).
Ăla de la hotel:
– Da doamnă, imediat. Încheie convorbirea și-l roagă pe hamal:
– Vezi că vine un nene, du-te bagă-i în cameră o curvă, așa a cerut nevasta ăstuia.

Vă dați seama ce-a rămas ăla încremenit în pragul ușii când a intrat în camera de hotel și-a dat de Frosa crăcită…

curveta

Așa acum, nu mai e la modă să bagi în românește cuvinte franțuzești, însă e culeanu să bagi cât mai multe englezisme, altfel nu-i trendy.

De la deja expiratele cool, shit, wtf, s-a trecut la goddamn, dăfuc, mofo (modărfacăr) și alte expresii. De cred că-mi fac imediat o comandă de niște căști d-alea mari, de DJ (sunt iar la modă și alea!) să le port pe stradă.
Altfel aud în jurul meu numai “convorbiri” de genul:
– Girl, mi-am dat întâlnire ieri cu Andy, and he didnt come la întâlnire. M-am simțit ca o stupid acolo în mall. M-a enervat de i will never call him again. Goddamn idiot, ce m-a putut enerva. Toți men are pigs, să știi!
– Dăfuc girl? Cum așa? How dă fuck come?
– Uite așa, pure and simple, n-a venit.
– What a mofo tâmpit!

N-am nimic împotriva cuvnintelor străine, dar să fie naibii la locul lor. Da, poți să zici un What?! câd te miri, sau un WTF.
Dar în niciun caz goddamn, girl în loc de fată (când aud girl mi se face scârbă, nu știu de ce), sau mofo!

Ca faza aia frumoasă din Asfalt Tango…
– De ce nu vorbești în limba română? Avem o limbă așa frumoasă. De ce merde și nu căcat?
– Merde!

Asta până când ajung la benzinărie și gagica e bruscată de unul, și începe fata într-o românească pură să-i zică de Dumnezei, mă-sa moartă și ta-su-n pușcărie. EPIC.

Și mai epic e că tipa aia de înjura așa bine în românește e fix franțuzoaică… Marthe Felten!

Hai i kiss pe voi!

There are 21 comments left Go To Comment

 1. Dana /

  Man esti crazy! :)))))

  1. Spanac / Post Author

   My dick, girl!

 2. Teglas Adrian /

  Esti genial dom’le ! Ar trebui sa-ti faci o emisiune saptamanala 😀

  1. Spanac / Post Author

   Emisiune cu ce? Cu ce mai aud prin părți?

   1. Teglas Adrian /

    Da ceva de genul. Stiri comentate, clipuri, rubrici speciale[…] La fel ca si fuforialele numai ca mai dese!

    1. Spanac / Post Author

     Nu cred că mai fac vreun fuforial până nu-mi schimb telefonul…
     Trebuie să pun anunțul de vânzare…

 3. Szasz Sebes Paul /

  Bine spus !

  1. Spanac / Post Author

   Don’t you mean “gj omule”?

 4. Savoir Faire /

  Stii cum e cu conflictul ala etern intre nora si soacra, intre batrani si tineri, intre tatai si nepoti ?
  Exact, exact, ala !
  E greu sa vezi cum valorile din generatia se pierd, cum lumea se schimba, iar toate lucrurile si ideile cu care erai tu obisnuit se schimba sau se inlocuiesc.
  Asa si cu limba/limbile.
  A trecut vremea cand identitatea omului se rezuma la sat,comuna,oras, tara !
  Usor dar sigur devenim cetateni ai mapamondului, tindem sa ne omogenizam identitatea, deci limba, obiceiurile si traditiile.
  Acum spui “sunt Roman” si iti este relativ greu sa spui “Sunt pamantean, sunt european” pentru ca inca nu exista conditiile necesare ca aceste ultime doua afirmatii sa fie normale.
  E doar o chestiune minora de timp pana identitatea omului nu se va mai rezuma la tara, ci la continent, planeta, etc.

  1. Spanac / Post Author

   Mi se pare eine tâmpenien, if you întrebat pe moi…

   1. Rudolph Aspirant /

    Ha ! Ha ! Pe alea dinainte le mai auzisem, dar la “eine tampenien if you intrebat pe noi”, nu am mai rezistat si am inceput sa rad in gura mare de cred ca mi-am trezit si vecinul de camera vorbitor matern neamt…acum m-am refugiat pe balcon sa rad in continuare mai linistit si sa nu ma simt vinovat ca rad de limba lui ma-sa !

    1. Spanac / Post Author

     Thas ist umberschlieben!

 5. oferte bulgaria all inclusive /

  nu este vorba numai de expresii nepuse la locul lor , nu stiu daca ai ctitit si articolul de pe blogul lui Tudor Chirila …. ceva gen se duce la un hotel din Romania iar stafful stie clar ca e roman dar trimite o camerista italianca care comunica cu el in engleza ca nu stia romana , de astfel tot stafful era format din straini care stiau engleza la perfectie pentru a intampina oaspetii straini cum se cuvine dar romana nu ..si cu clientii romani WTF :)) ramane cu ei ?

  1. Spanac / Post Author

   Depinde de hotel. Nu știu ce hoteluri frecventează marele vedetist internațional Chirilă ăla, însă dacă stafful hotelului știe că-i român și-i trimite o cameristă străină, doar să dea impresia de hotel mai luxos dacă vrei, sunt niște căcăcioși. Dacă au hotel bun, ar trebui să fie mândri. Trimite-i-o pe Marghioala să-i schimbe cearșafurile, să-i zică “Bună dimineața domnule”, să vadă dracului vedeta că uite ce condiții mișto a avut la hotel românesc. Poate duce vestea și la alții de teapa lui. Dar dacă i-o trimiți pe Elisabeth, ăla nu va vedea nicio diferență. O altă cameristă obosită într-un alt hotel anost.

 6. Savoir Faire /

  tampenie ca tampenie, dar poate traim ca sa vedem cine are dreptate

 7. maria agurita ignat /

  Cu siguranta nu mai stim rumanian!! Vad asta peste tot mai ales la cei care se intorc din Spania sau Italia…Frate cum pana mea sa uiti propria ta limba materna in cateva luni!!! Bleahh

  1. Spanac / Post Author

   Nu uiți, aia se numește bășină de țăran prost. Și aici nu folosesc sensul de țăran (om de la țară), ci sensul de tâmpit cu nasul pe sus, care acum nu mai știe când era mic și avea râie de l-a scăpat mă-sa mare după ce l-a uns cu gaz lampant și cu cenușă. Asta după ce toate coctoriile vremii au dat greș. Genul ăla de căcănar de-a furta sau a adunat căpșuni și și-a luat un bmw la 2000 de euro, de acum e mare ciumeg. Hainele de firma pe care și le ia, costa 5-10 euro, sunt la reduceri. Zice c-a făcut afacerea secolului, când el a fost înșelat de spanioli în cel mai grosolan mod, hainele fiind 1 euro luate de la chinezi. Dacă mi-am luat haine din Italia și Spania, nu înseamnă că-s originale.

 8. Flyerboy /

  Rumenien ? No . No .
  Eniuei, gud jab hiăr.

  Salutări !

  1. Spanac / Post Author

   Danke schön, Herr Gabriel!

 9. elly weiss /

  Pai… mi-am amintit gluma aia veche cu grebla…

  1. Spanac / Post Author

   Care e aia, că n-o știu?!

Leave a Reply