Mașina second hand – soluția viabilă a românului și nu numai

Românul a început să-și cumpere mașină second hand. Și nu numai că a început treaba asta, dar în zilele noastre a adus-o la rang de artă. De aceea majoritatea cetățeanului de rând are nu una, ci vreo 3-3 sau chiar 4 mașini.

Unii ar zice că-i o nebunie, la ce-ți trebuie atâtea mașini, că doar nu mergi cu toate odată. E adevărat, nu mergi cu toate odată, dar dacă îți permiți să le cumperi și să le întreții, nu văd care e problema. Că vorba de mai înainte, nu mergi cu toate odată, deci nu poluezi cu toate odată.

Că, aia ne omoară pe noi nene. Poluarea. că se poluează aerul cu miile de mașini. Pe de-o parte e devărat, pe de-o parte nu. Adevărul e undeva pe la mijloc. Dar nu e discuția acestui articol asta cu poluarea, o vom dezbate pe larg într-un alt articol.

Și-n principal, românul nu-și mai cumpără mașini de astea vechi și poluante. Da, ăsta era obiceiul până acum câțiva ani, însă am observat o treabă: românul preferă să dea 1000 de euro în plus pe-o mașină mai bună, mai nouă, mai sigură și mai puțin poluantă. Chiar exista și un banc pe tema asta:

Un francez are 5000 de euro. De 3000 îți cumpără o mașină și 2000 îi bagă-n bancă. un neamț are 5000 de euro. Își cumpără mașină de 4000 și restul de 1000 îi bagă la bancă. Românul are 5000 de euro. Mai împrumută 1000 și-și ia mașină.

Am observat o chestie. Că orășeanul își ia o mașină mai bună înainte s-o dea pe cea veche. apoi pe cea veche o dă la preț mic, unuia dintr9un oraș mai mic. Și acela o folosește un an prin oraș, apoi o ține la țară, și merge cu ea peste tot, în loc de cal ți căruță. Nu tu asigurare, nu tu ITP, nu tu taxe și impozite, nimic. Îi mai leagă în spate o căruță dărăpănată, că nu-i greu să faci un sicriu cu 4 roți și fără capac, și să-i bice. Sau, în cazul de față, dă-i blană.

De unde cumpără românii mașinile?
În primul rând, iau masini second hand din țară. Unii iau de la firme specializate în asta, cu factură, garanție, ajutor la înmatriculare și multe altele. alții iau de la samsari. Adică niște persoane particulare care se duc în Germania sau Austria și iau 2-5 mașini odată. Aceștia se duc de cele mai multe ori “pe comandă“, și nu au un parc auto, de unde poți să-ți alegi în voie.

Alții preferă să se ducă singuri în Germania (deoarece de acolo vin peste 75% dintre mașinile SH care intră în țară) și să-și caute singuri mașina pe care o doresc. Voiam și eu să fac treaba asta, dar după ce mi-am făcut niște calcule, mai bine era să stau potolit și să-mi iau mașina de la un parc auto.

Eu mi-am luat mașinile tot timpul SH și tot timpul din țară. Fără să mai am bătăi de cap cu înmatriculat, că nu știi ce-ți găsesc ăia la mașină și alte prostii. Am început cu un Polo din 97, am continuat cu un Logan din 2006, apoi un Audi din 2001, apoi un accent din 2007 și într-un final, în urma unui împrumut, am luat un Duster. Care, e mașina zilnică, pe când Audi e tras pe dreapta.

Și ce să vă zic. La nicio mașină n-am avut probleme din astea nasoale rău. Asta pentru că, de fiecare dată când am fost să-mi iau mașină, nu m-am dus singur, ci am mai luat un prieten mult mai priceput decât mine la mașini. Iar ăsta e cel mai bun sfat pe care vi-l poate da cineva: Nu vă duceți singur să vă luați mașină, mai luați pe cineva care se pricepe. Căci, de multe ori, ca un cumpărător ocazional, suntem atrași de punctele forte ale mașinii, în timp ce punctele nasoale sunt adesea mascate de vânzător.

Leave a Reply