Mi-e somn!

Nu reușesc deloc să mă odihnesc îndeajuns. Vin seara de la muncă, după ce, aproape zilnic, mai trebuie să mă mai opresc în diverse locuri (shoppingul de zi cu zi, o reparație la mașină, un drum la spital) și, oricât de obosit aș fi, tot nu reușesc să mă culc mai devreme de ora 12-1 noaptea.
Iar dimineața, când ceasul sună la 7 și jumătate, pe momemt, îl cred cel mai mare dușman al meu.

Însă degeaba mă plâng eu. Nu-ș știți pe George… E colegul meu de birou, care mi se pare veșnic obosit. Acum ceva timp avea cearcăne, începuse să reacționeze greoi, avea lapsusuri și dificultăți de concentrare. Între patru ochi, l-am întrebat ce se întâmplă cu el. Nu știa precis, dar simțea că e ceva în neregulă. Neobișnuită era doar durerea de spate care îl deranja aproape permanent. Uneori se simțea epuizat, deși dimineața ar fi trebuit să aibă un tonus bun. În cele din urmă, și-a dat seama că lipsa de somn are efecte devastatoare asupra organismului.

Mi s-a plâns de faptul că, de o bucată de vreme, nu doarme bine. La început, nu dăduse atenție acestei stări de lucruri. Apoi, s-a gândit să ia niște pastile care să-l ajute să adoarmă, dar a renunțat, aflând că acestea cauzau dependență. Noaptea se tot răsucea de pe o parte pe alta și își deranja soția. Și nu de puține ori s-a dus să doarmă în sufragerie, pe canepea…

Așa se face că dimineața se simțea mai obosit decât înainte de a se culca. A doua zi trebuia să lucreze cu cifre și o făcea mai anevoie, cu mari întârzieri. Am început să ne gândim amândoi la cauzele acestor dese insomnii.

Factorii care influențează calitatea somnului
Stresul putea fi unul dintre factorii care influența calitatea somnului, afectându-i starea fizică și psihică.
– Ești stresat, Georgică? l-am întrebat eu, într-o pauză.
– Nu cred, nu văd ce motive să am.
– Te înțelegi bine cu nevastă-ta, cu restul familiei, sunt toți sănătoși?
– Toți sunt bine și nu m-am certat cu nimeni.
– Poate, lipsa banilor
, i-am sugerat eu, dar George a respins și această posibilitate.
– Doar tu ai început să mă stresezi! mi-a spus el.

Ambianța din dormitor și temperatura îi puteau afecta și ele calitatea somnului. Căldura prea mică sau prea mare ar fi dus la scăderea calității somnului prin apariția agitației și, în final, a insomniei. George mi-a spus că și aceste posibile cauze ale insomniei n-ar trebui luate în seamă, nici alimentația sau lumina din dormitor.
Calitatea saltelei rămăsese singura posibilă cauză a insomniei sale, la care George nici nu se gândise.
– Pe ce saltea încerci să dormi, omule, însă nu prea reușești? l-am întrebat eu.
– Pe salteaua patului, ce vrei să-ți spun? făcu George, îmbufnat.
– De când o ai? am insistat.
– Ah, mă exasperezi! Habar n-am, dar am dormit excelent pe ea ani buni…
– Aha, ani buni! S-ar putea ca salteaua să fie de vină.

George a tăcut o vreme și apoi mi-a spus că, gândindu-se bine, nu-i mai convine suprafața pe care doarme. Arcurile se lăsaseră și în mijlocul saltelei se formase o adâncitură.
– Să știi că asta-i cauza, măi băiete! a exclamat el, cu aerul că făcuse o descoperire epocală. Trebuie să-mi cumpăr altă saltea, mai fermă, pe care să mă odihnesc, fără să am impresia că mă afund într-o groapă. Am nevoie de o saltea tare, ieftină și bună!

Știam că prietenii de la SC Mob Almi SRL distribuie saltele de-o calitate excelentă. Eu eram unul dintre cei peste 30.000 de clienți mulțumiți de calitatea produselor de aici.

Saltelele oferite îi puteau proteja pe George împotriva acarienilor, ciupercilor și bacteriilor. Materialele saltelelor cu fibre de carbon formează un ecran protector împotriva smogului electromagnetic cauzat de apartura electrică. În plus, saltelele de aici oferă un raport preț/calitate foarte avantajos.

– Georgică, trebuie să vă comandați rapid o nouă saltea, până nu dați în lătrat! Și apoi un somn lipsit de calitate favorizează apariția a fel și fel de afecțiuni, de la depresie până la diabet!
– Știu, privarea de somn ne afectează metabolismul, pe când un somn de calitate ne îmbunătățește calitatea vieții, ne stimulează imunitatea organismului…
– Da, Georgică, fără o saltea de calitate, faceți atac de deces și rămân fără un valoros coleg de birou!

Nici nu știți ce invidios sunt acum pe George! El are saltea nouă, vine dimineața la muncă cu o mină veselă, parcă ar pluti pe nori, iar munca și-o termină cu o oră înaintea programului. Iar eu, care nu mi-am schimbat salteaua de câțiva ani, stau și peste program, dorm pe mine, sunt nervos… Așa mi se întâmplă, ajut pe altul și mă neglijez pe mine.
– eh, Georgele, ai de făcut o cinste…

Aceasta postare a fost citita de 1380 ori !

Comments

comments

Only 1 comment left Go To Comment

  1. Echipament Dezinsectie /

    Odata cu venirea frigului pe mine ma cuprinde o stare de oboseala ingrozitoare, daca nu dorm 10 ore pe noapte nu pot functiona o zi intreaga. Iar cel mai important lucru (sau aproape cel mai important) pe care l-am observat in calitatea somnului: perna.

Leave a Reply