Nelson Mandela a murit la 95 de ani!

mandelaNelson Rolihlahla Mandela (n. 18 iulie 1918 – d. 5 decembrie 2013) a fost un om politic sud-african. Acesta a fost președinte al Africii de Sud între 1994 și 1999.
Într-o țară în care politica barbară a Apartheidului era în floare, Mandela a fost ales în funcție prin vot universal. În 1994, prezența la vot a fost covârșitoare, peste 98%.

Apartheidul (separare în afrikaans) e un sistem social, politic, economic și rasist impus de guvernele minorității albe din Africa de Sud de-a lungul secolului 20. Apartheidul prevedea interzicea, printre altele, a negrilor de-a vota și libera circulație. În anii 90, sclavia era politică!

Însă în 1994, Apartheidul a luat sfârșit. Noul președinte Mandela a încurajat reforma agrară, extinderea serviciilor de sănătate publică și combaterea sărăciei. A acționat ca mediator între Libia și Marea Britanie, pe fundalul procesului privitor la atentatul terorist asupra zborului Pan Am 103.
S-a retras din viața politică după primul mandat, concentrându-se asupra activităților caritative în combaterea sărăciei și a epidemiei SIDA, prin fundația ce-i poartă numele. A văzut că politica nu te eliberează, ci te încătușează mai mult. A primit premiul Nobel pentru pace în 1993.

Numele de Nelson l-a primit în școală. “Nimeni din familia mea nu mersese la școală. În prima zi de școală, domnișoara Mdingane, profesoara mea, ne-a dat fiecăruia dintre noi un nume englezesc. Acesta era obiceiul printre africani în acea vreme și se datora fără dubiu influenței britanice asupra educației noastre. În acea zi, domnișoara Mdingane mi-a spus că noul meu nume este Nelson. De ce anume Nelson, nu știu.

Dorind să-și ajute poporul, acesta a fost, de-a lungul timpului, a dus politici dure împotriva Apartheidului, fiind arestat de mai multe ori între 1948 și 1964. În cele din urmă, a fost închis pe viață în 1964. Sentința a fost schimbată după 26 de ani, deținutul 46664, fiind eliberat pe data de 11 februarie 1990, fotografiile alături de soția sa făcând înconjurul pământului, fiind adoptată ca imaginea eliberării de pretutindeni.
nelson-mandela

Ceremonia de inaugurare în funcția de președinte a avut loc la Pretoria, pe data de 10 mai 1994; a fost televizată, fiind urmărită de un public de cca. un miliard de telespectatori, la nivel global. La eveniment au participat 4000 de persoane, inclusiv lideri mondiali.
Însă miracolul a fost pe data de 27 aprilie 1994, ziua când lumea a fost la vot. Primul vot liber.

La vârsta de 94 de ani, Mandela s-a îmbolnăvit de plămâni. A fost internat în spital în septembrie anul curent, iar starea lui s-a deteriorat treptat.
O lume întreagă îl deplânge.
Nelson Mandela a murit. Raiul a mai primit un înger. Dumnezeu să-l ocrotească!

There are 11 comments left Go To Comment

 1. Servicii Funerare /

  scurt: RIP

  1. Spanac / Post Author

   DVD-RIP!

 2. Alexa /

  Sa se odihneasca in pace! Mare om si foarte iubit.
  Pentru cei care nu au apucat inca: Invictus – film care nu trebuie ratat. (Morgan Freeman il joaca pe N. Mandela + bonus Matt Damon)

  1. Spanac / Post Author

   Nu am văzut filmul, însă toată lumea îl recomandă. E de urmărit. Morgan Freeman rulz…

 3. Pingback: Recomandari din Blogosfera [5] | Adunate /

 4. Lisa /

  Mă bucur că, spre surprinderea mea, se pare că nu vor apărea 1000000 de variante prin presă privind moartea sa, vinovaţi sau nevinovaţi şi tot felul de prostii inventate… RIP!

  1. Spanac / Post Author

   Măcar la el să fie treaba pe bune…

 5. Lisa /

  Pe bune e oricum, doar că mass-media provoacă silă când fac tam-tam pe cârca unor tragedii. Mi se pare primitiv.

  1. Spanac / Post Author

   Când moare careva, când se curcă vreao curvă cu vreo vedetă și când se însoară vreun fotbalist cu vreo panaramă. aia se vinde, aia creează trafic. Eu am scris despre moartea lui deoarece a fost singurul negrișor în viață care mi-a plăcut. Bine, în afară de actori.
   În plus, a fost închis 26 de ani pe motiv politic… O viață de om!

 6. Lisa /

  cred ca au fost 27 🙂 eu când aud Mandela primul lucru la care mă gândesc e… PACE! 🙂

  1. Spanac / Post Author

   Din 64 până în 90. Sunt 26. Oricum, enorm!

Leave a Reply